Культурна боротьба: 365 днів великих і маленьких перемог

24 Лютого 2023, 16:00
Львівський вокзал з ілюмінацією швейцарського художника Геррі Хофштеттера ФОТО, ВІДЕО 3669
Львівський вокзал з ілюмінацією швейцарського художника Геррі Хофштеттера

«Якщо немає культури, навіщо ми тоді воюємо?»

Вінстон Черчилль

У війні росії проти України українці воюють не лише за свою територію, але й відвойовують вкрадену історію та зберігають культурну спадщину. За 365 днів повномасштабної агресії відбулося багато трансформацій старого та творення нового: про українську культуру та звичаї по-новому взнає весь світ, пізнає справжню українську мову, музику, літературу та мистецтво. Україна повертає старі імена та залишає в сучасній світовій історії нові. 

Українські митці їздять планетою, аби своєю творчістю розповісти реалії війни, донести правду через картини, фільми, фотографії та пісні. До нас під обстріли та звуки сирен приїздять всесвітньо відомі митці та культурні діячі, аби висловити свою солідарність та подати руку допомоги. Журналісти Район.Культура вирішили пригадати найбільш визначні моменти та символи культурної боротьби за цей рік незламності.

Ой, у лузі червона калина

Лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк вступив до лав тероборони Києва 25 лютого і заспівав у центрі столиці «Ой, у лузі червона калина» на свій лад. Напевно й сам виконавець не очікував, що саме його інтерпритація миттєво розлетиться соцмережами по всьому світу. Її виконували як діти, так і дорослі – вдома, на вулицях, стадіонах та на концертах. Записували патріотичні тікток-відео та кліпи. Її співали відомі виконавці, такі як Pink Floyd, Еллі Голдінг.

НБУ випустили пам'ятну монету. Художники створювали ілюстрації із калиною. Повстанська пісня отримала нове дихання та стала гімном сучасної війни. 

Читайте також: Pink Floyd та «Бумбокс» зібрали пів мільйона фунтів стерлінгів на допомогу українцям

Світова культурна спільнота – за Україну

У березні американський віолончеліст китайського походження Йо-Йо Ма, американський піаніст Емануель Акс, уродженець Львова, та грецький скрипаль Леонідас Кавакос виконали Гімн України, щоб підтримати український народ, який протистоїть російській агресії.

Стівен Спілберг разом із дружиною переказав 1 мільйон доларів Україні. Письменниця Джоан Ролінґ із перших днів переймалася долею українських дітей. 

 

Актор Шон Пенн впродовж року постійно підтримував українців і на всесвітньому культурному фронті, і неодноразово приїздив до України з гуманітарними місіями. Не менше переймається долею українців актор Бен Стіллер

 

Легендарним став і приїзд до Львова голлівудської зірки Анджеліни Джолі, яка на власні вуха почула тривожні сирени війни. 

 

Всесвітньо відомі гурти так виконавці змінювали слова у своїх хітах, писали нові пісні та присвячували їх Україні, організовували благодійні концерти на підтримку українського народу та посилали путіна куди подалі. Серед них: Queen, Maneskin, StingScorpions, ШерБіллі Айліш, Ед Ширан, Оззі Осборн, Imagine Dragons, Metallica та багато інших. 

 

У Великій Британії на благодійному концерті «Concert For Ukraine» зібрали 12,2 мільйонів фунтів стерлінгів (майже 16 мільйонів доларів), які спрямують на гуманітарну підтримку українців, котрі були змушені втікати з України через російську агресію. 

 

Читайте також: Путін, ви сієте смерть і руйнацію: світові знаменитості проти агресії РФ

Воєнні марки від Укрпошти

Після славнозвісної фрази про Русскій карабль Укрпошта прийняла рішення випустити марку із такою ж назвою. Тож відразу оголосила національний конкурс ілюстрацій на тему «Русский военный корабль, иди на х*й». 

Марки на воєнну тематику стали настільки популярними, що Укрпошта протягом року випустила цілу філателійну колекцію. На марках зображені головні символи російсько-української війни: Мрія, Пес Патрон, Тракторні війська із гаслом «Доброго вечора, ми з України», блок-марка до Дня Незалежності, ЗСУ, Кримський міст та кримський міст на біс, Херсон – це Україна, Різдвяна марка, Воїни світла та ПТН ПНХ.

Читайте також: Українці обрали найкращу воєнну марку: результати народного опитування

Керамічний півник з Бородянки

Фото кухонної шафки, що вціліла після знищення російськими окупантами будинку в Бородянці на Київщині, відразу стало національним символом незламності та стійкості українців у час війни.

Авторка знімка — фотокореспондентка Суспільного Єлизавета Серватинська. Кадр, який облетів мережу, вона зробила 6 квітня.

Васильківська майоліка — культурний пласт з нашого недалекого минулого, про який широкому загалу майже нічого не було відомо. До тих пір, поки півник став символом російсько-української війни.

«Те, що Півник один із головних символів перемоги, стало зрозуміло з перших фото», –  художниця з Харкова Валерія Полянскова, яка подарувала Півника Борису Джонсону.

Рекорд для українського мистецтва

Картину Марії Примаченко «Квітки виросли коло четвертого енергоблоку», що вціліла в знищеному російськими загарбниками історико-краєзнавчому музеї в селищі Іванків, продали за рекордні 500 тисяч доларів, при стартовій ціні 5 тисяч доларів. Усі кошти з аукціону підуть на Благодійний фонд Сергія Притули для допомоги ЗСУ.

Картину «Квітки виросли коло четвертого енергоблоку» створено у 1990 році – із серії робіт, присвячених Чорнобильській трагедії, передала сім’я колекціонера Ігоря Понамарчука та історика мистецтва Дар’ї Добріян, які зараз волонтерять у Фонді. Родина художниці підтримала благодійний аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ.

Картина залишилась в Україні і знаходиться в одному з київських музеїв.

До слова, творчість Марії Примаченко зажила з новою силою саме після руйнації музею мисткині.

Читайте також: Онук Марії Примаченко на війні: «Моя бабуся передчувала, що нас чекає щось страшне»

«Стефанія» на устах мільйонів та Перемога на Євробаченні

Після перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні 15 травня, Stefania стала материнським гімном війни. 

Сміливі слова соліста гурту Олега Псюка зі сцени пісенного конкурсу розчулили всю Європу до сліз: 

«Please, help Ukraine, Mariupol, help Azovstal right now!», – промовив Олег Псюк.

Окрім того, що музиканти та їхня пісня стали шалено популярними у світі, то «калуші» ще й піднесли моду на етнічні мотиви в одязі та на рожеві панами. Разом з Притулою продали на аукціоні панаму і приз з Євробачення. 

Музиканти стали чи не найвпізнаванішими українцями у світі. Вони виступили на одному з найбільших фестивалів у світі Glastonbury, записували спільні треки з іноземними виконавцями, навіть побували вдома у Шварцнеггераз'явились на обкладинці глянцю, Stefania звучала у Парижі на найбільшому святі Франції – Дні взятті Бастилії та стала найулюбленішим треком Ентоні Блінкена

Про Kalush Orchestra та їхню перемогу на Євробаченні створили комікс. 

Та це далеко не весь список подій, які відбулися у житті музикантів протягом цього року.

Читайте також: Україна на Євробаченні: дайджест подій

Український борщ – у Списку культурної спадщини ЮНЕСКО

На п'ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що відбулося 1 липня, елемент «Культура приготування українського борщу» внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони.

Члени Комітету в рішенні відзначили, що елемент виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об'єднанню народу України, незалежно від віку, статі чи походження. В цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій. 

Все це стало можливим завдяки зусиллям експертів Євгена Клопотенка та Марини Соботюк за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України і Міністерства закордонних справ України.

 «Нобель» обізвавсь українським голосом

В Осло відбулась церемонія вручення Нобелівської премії миру, яку тогоріч розділили представники України, Білорусі та Росії. В історії незалежної України це перша такого роду нагорода. Премію отримала українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод», від якої з блискучою промовою виступила Олександра Матвійчук.
«Вперше за 127 років «Нобель» нарешті обізвавсь українським голосом – і прекрасно ж обізвавсь, якого милого кістки в молоці шукати: все, що треба, сказала Олександра Матвійчук, спасибі їй, – і дипломатично, й безкомпромісно водночас, здавалось би – аплодуймо стоячи, разом із цілим залом, тішмося, пишаймося, – що, так багато у нас хорошого в цьому році було подивитись», – Оксана Забужко.
 
У листопаді всесвітньовідомий британський вуличний художник Banksy підтвердив, що він створив 7 графіті на Київщині. Серед них: зображення чоловіка, схожого на російського президента володимира путіна, якого кидають на підлогу під час дзюдо з молодим хлопцем — путін має чорний пояс у цьому виді спорту; двоє дітей, які використовують металевого їжака для танка як гойдалку; гімнастка, яка виконує стійку на руках; жінка в халаті, з бігуді у волоссі, у протигазі та з вогнегасником; бородатий чоловік, що приймає ванну; і інший твір, у якому Бенксі використав графіті пеніса, яке вже існує, перетворивши його на ядерну боєголовку, завантажену на кузов броньованої вантажівки.

Ще один вуличний митець з Франції Крістіан Гемі відвідав Україну та створив у різних містах низку проукраїнських стінописів. Паризький художник більше відомий під псевдонімом C215, створив чимало графіті у Львові, Житомирі та на Київщині, на зруйнованих будівлях. 

Швейцарський художник зі світла Геррі Хофштеттер вперше організував мистецьку акцію на підтримку України перед Різдвом у Києві. Нині ж поїхав в арт-тур містами України «Вшанування пам'яті. Світло для надії». Він «фарбує» будівлі й пам’ятники у символічні патерни в кольорах державного прапору. Ця акція солідарності присвячена року з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та має на меті принести українцям надію та світло, яких вони були позбавлені протягом року агресивної війни, сповненого трагедій і руйнувань.

Всесвітньо відома композиція Миколи Леонтовича зазвучала у світі саме як українська щедрівка, а не американський різдвяний хіт. Через 100 років «Щедрик» знову прозвучав на сцені Карнеґі-Гол, в Нью-Йорку, а також її заспівали солдати НАТО в підтримку України у складні часи.
 

Повернення українського мистецтва на місця

Боротьба з повернень митців у списки українців тільки розпочата, але перший історичний крок вже зроблено. Так, Музей мистецтва Метрополітен першим у світі почав вносити зміни до описів своїх фондів. 

Нью-Йоркський музей змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні», а також – у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця. Пізніше українцями по праву стали

Ілля Рєпін та Іван Айвазовський. Далі буде...

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024