Музей Метрополітен повертає українську культуру на місця

09 Лютого 2023, 09:06
Картина Куїнджі в музеї Метрополітен, Нью-Йорк 1286
Картина Куїнджі в музеї Метрополітен, Нью-Йорк

Музей Метрополітен у Нью-Йорку змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні», а також – у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця. 

Однією з тих, хто внесли свою лепту у ці дві перемоги для української культури стала історикиня мистецтва та журналістка Оксана Семенік. Вона й повідомила про це на своїй фейсбук-сторінці. 

«Нарешті Metropolitan прочитав сто моїх листів, почув нас і танцівниці Дега в українському вбранні стали не russian dancers, як це було ще буквально декілька днів тому, а Dancers in Ukrainian Dress... я не дуже задоволена назвою, бо могли й просто Ukrainian Dancers назвати», – написала історикиня.

До опису роботи українського митця Архипа Куїнджі в музеї додали й, що саме росіяни зруйнували музей митця у його рідному місті.
«...прибрали ганебну згадку про те, що «artist celebrating both in russia and Ukraine». І нарешті додали хто саме зруйнував музей в Маріуполі – росіяни. Нагадаю, що ця робота в постійній експозиції і про це читають тисячі, а той десятки тисяч людей...(може, до вечора і Рєпін з Екстер нарешті українцями стануть?)», – додала Оксана Семенік.

Куїнджі
Червоний захід

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024