Як приготувати борщ Клопотенка: 5 найсмачніших рецептів

01 Липня 2022, 17:30
Євген Клопотенко зі спадщиною ЮНЕСКО у руках 4043
Євген Клопотенко зі спадщиною ЮНЕСКО у руках

Український борщ визнаний ЮНЕСКО – страва увійшла до Списку нематеріальної культурної спадщини цієї організації, як така, що потребує термінової охорони. 

Саме завдяки відомому українському кухарю Євгену Клопотенку, українській національній страві номер один вдалося у терміновому порядку увійти до списку авторитетної світової організації. Знавець гарного приготування борщу опублікував у своєму блозі 5 рецептів цієї страви. 

«Ми знаємо незліченну кількість неймовірно смачних рецептів борщу і кожен з них унікальний і смакує по-своєму. У світі не існує якогось одного стандартного визнаного рецепта. Проте, у чому ми переконалися остаточно — неабиякого смаку борщу додають традиції чи то окремої родини, чи навіть народу. Здається, це і є головне правило — ця страва несе в собі історію. Тож спробуємо в ній розібратись, а потім і приготувати борщ!», – каже Клопотенко.

Класичний рецепт борщу – чи є він?

З упевненістю можемо сказати, що класичного рецепта борщу — не існує. Єдине, що маємо — це сімейні рецепти, які іноді об’єднують за регіональною ознакою. Так, батьки навчають своїх дітей, як краще готувати борщ, адже страва вважається дійсно складною через різноманіття інгредієнтів. Тож найбільш улюблений та звичний рецепт передається у спадок від покоління до покоління. І лишається лише здогадуватись, скільки всього рецептів налічує ця страва по всьому світу або хоча б на теренах України.

Пісний борщ Полісся

 

Розпочинається добірка з вегетаріанського борщу. Його рецепт записаний у селищі на Поліссі. Місцеві розказали, що раніше м’ясо було лише на великі свята, тож доводилось перебиватись без нього. Лише інколи смакували смалець або сало з часником. Тому і борщ був пісний. Однак це лише позитивно позначилось на його смаку — він став ще кращим.

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 3-4 картоплі
  • 2 буряки
  • 1 цибуля ріпчаста
  • 200 г квашеної капусти (з розсолом)
  • ½ моркви
  • ½ болгарського перцю
  • 1-2 ст. л. меду
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • солі та перцю — на смак
  1. Спершу приготуйте відвар з двох буряків. Почистьте та розріжте навпіл коренеплід. Залийте його водою та відваріть 40 хв до готовності. Після продовжуйте варити далі, додавши ½ цибулини.
  2. Наріжте 3-4 картоплини кубиками та пів моркви соломкою. Варіть їх разом з буряком.
  3. Зробіть засмажку. Наріжте кубиками пів болгарського перцю та другу половину цибулі. Обсмажте 3-5 хвилин з невеликою кількістю рослинної олії. Додайте 2 ст. л. томатної пасти й протушкуйте ще 2-3 хвилини.
  4. Дайте відвареному буряку охолонути та наріжте довільно. А потім — разом з засмажкою відправте назад у відвар.
  5. Коли всі овочі приготуються, додайте квашену капусту з 200 г розсолу. Проваріть 2-3 хвилини й додайте сіль, перець та 1-2 ст.л. меду.
  6. Залиште настоюватися готовий борщ 15-20 хвилин або ж помістіть на цей час у духовку на 180 градусів.
  7. Подавати краще на наступний день, щоб настоявся. Так кажуть у народі.
  1.  

Гетьманський борщ

 

За часів гетьманату борщ повинен був готуватися зі свинячими ребрами, баклажанами й квасолею. Можна лише уявити, який смак дають борщу баклажани і квасоля. Солодкий посмак та приємний аромат цих овочів наповнять кухню. 

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 300 г свинячих ребер з м’ясом
  • 1 середній буряк
  • 2 середні картоплі
  • 1 середня цибуля
  • 1 велика морква
  • 150 г баклажану
  • 150 г капусти
  • 100 г квасолі
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 лаврових листи
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • сіль, чорний перець та перець горошком — на смак
  1. Помийте та запечіть 1 буряк в духовці протягом 1,5 години. Після чого дайте йому охолонути, очистьте та поріжте соломкою. Або ж можна натерти на грубій терці.
  2. Залиште на годину 100 г квасолі (якщо у вас не молода) у воді.
  3. Посоліть 300 г реберець та відправте у духовку з часником, лавровим листом, та перцем горошком на 20 хвилин при 180 градусах. Після чого дайте їм охолонути та розберіть.
  4. Приготуйте засмажку. Потріть на терці велику моркву, поріжте дрібно середню цибулю, а баклажан — кубиками. Протягом 2-3 хвилин обсмажте цибулю і моркву, згодом додайте буряк і баклажан. Протушкуйте протягом ще 2 хвилин. Після чого додайте томатну пасту і цукор — залиште на малому вогні ще на 2 хвилини.
  5. Очистьте картоплю і наріжте середніми кубиками. У велику каструлю з водою додайте картоплю та реберця — доведіть до кипіння. А після варіть ще 5 хвилин на меншому вогні.
  6. Додайте квасолю та нашинковану капусту. Проваріть 15 хвилин. Додайте підготовлену засмажку та проваріть ще 5-7 хвилин. На свій смак посоліть та поперчіть. Наприкінці додайте пюре з двох зубчиків часнику.

Український борщ на свинячих ребрах

Цей варіант страви особливий своїми секретними інгредієнтами — корінням селери та грушею. Можливо, саме цей рецепт може  претендувати на «сімейний», який буде передаватися з покоління в покоління. Євген Клопотенко запевняє, що в цьому рецепті є ні що інше, як українська душа.

Інгредієнти:

  • 3 л води
  • 500 г свинячих реберець
  • 3-4 картоплі
  • 2 буряки
  • 2 томати
  • 1 цибуля
  • 1-2 моркви
  • ¼ качана капусти
  • ¼ коріння селери
  • 2 копчені груші
  • 2 лаврових листи
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 1 головка часнику
  • 1 солодкий перець
  • 200 мл томатного соку
  • 30 г вершкового масла
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • сіль — на смак
  1. Запечіть 500 г реберець поки не утвориться золотава скоринка при 200 градусах.
  2. Промийте ¼ коріння селери та дві моркви — довільно їх наріжте.
  3. Перекладіть до великої каструлі готові реберця, заливши їх 3 л води. Разом з селерою, морквою й половиною неочищеної цибулини доведіть до кипіння. А потім варіть протягом пів години на середньому вогні.
  4. Приготуйте засмажку. Поріжте довільно 1 болгарський перець, 2 томати та другу половину цибулі й обсмажте з 30 г вершкового масла до м’якості овочів. Влийте до пательні 200 мл томатного соку та 2 ст. л. томатної пасти. Протушкуйте разом ще 5-7 хвилин. Додайте 1 потертий на грубій терці буряк та протушкуйте ще 3-4 хвилини.
  5. Вичавіть з другого буряка сік — можна скористатися соковичавницею або ж дрібною теркою.
  6. Наріжте невеличкими кубиками 3-4 картоплини. Додайте картоплю, буряк, 3 горошини духмяного перцю, 2 лаврових листи й сіль до каструлі з реберцями. Розріжте навпіл головку часнику та разом з засмажкою додайте до каструлі.
  7. Нашаткуйте та лишіть ¼ качана капусти — додамо її наприкінці.
  8. Додайте консервовану квасолю — за бажанням.
  9. Покладіть до бульйону 2 копчені або в’ялені груші для смаку.
  10. Додайте нашатковану капусту та через 5 хвилин відставте борщ. Залиште настоюватись близько 30 хвилин.
  11. Подавайте страву зі сметаною та кропом.

Також читайте детальний покроковий рецепт український борщ на свинячих ребрах.  

Борщ у житньому хлібі

Кухар пропонує обіграти й подачу борщу. Що може бути ліпше за ароматний житній хліб? Лише борщ в цьому ароматному житньому хлібові.  

Інгредієнти:

Для хліба:

  • 500 мл води
  • 500 г пшеничного борошна
  • 200 г житнього борошна
  • 24 г дріжджів
  • 20 г сухої ромашки
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. солі

Для борщу:

  • 3 л води
  • 300 г свинячих реберець
  • 1 буряк
  • 4 картоплі
  • 1 морква
  • 2 цибулі
  • 150 г квасолі
  • 150 г баклажану
  • 150 г капусти
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 лаврових листи
  • 3 в’ялені груші
  • перець та сіль — на смак
  1. Зробіть засмажку. Запечіть буряк протягом півтори години у духовці. Коли він охолоне, очистьте та разом з морквою натріть на грубій терці. Залийте холодною водою на годину 150 г квасолі. Наріжте дрібними кубиками 2 цибулі та баклажан. Обсмажте цибулю та моркву протягом 2-3 хвилин, а потім додайте баклажан і буряк. Протушкуйте 2 хвилини й додайте 2 ст. л. томатної пасти й 1 ст. л. цукру. Тушкуйте ще 2 хвилини.
  2. Запечіть 300 г свинячих реберець при 180 градусах протягом 20 хвилин, попередньо всипавши солі, 2 лаврових листи, 1 зубчик часнику, духмяного перцю. Дайте їм охолонути та наріжте шматочками.
  3. Очистьте 4 картоплини та поріжте довільно. Залийте трьома літрами води картоплю, реберця та 3 в’ялені груші та доведіть до кипіння.
  4. Варіть бульйон протягом 5 хвилин на середньому вогні. Додайте засмажку та квасолю. Проваріть ще 5-7 хвилин.
  5. Додайте 150 г нашинкованої капусти та варіть ще 15 хвилин. Наприкінці посоліть й поперчіть на смак. Через пару хвилин додайте 2 зубчики розчавленого часнику.
  6. Приготуйте хліб. Розчиніть 24 г живих дріжджів у пів літра теплої води та додайте 2 ст. л. цукру. Перемішайте та залиште на 15 хвилин, допоки дріжджі не утворять піну на поверхні.
  7. Тим часом змішайте сухі складові: 500 г пшеничного та 200 г житнього борошна, 20 г сухої ромашки та 1 ч. л. солі. До суміші додайте 2 ст. л. олії та опару. Перемішайте, сформуйте кульки та залиште тісто підходити на 50 хвилин.
  8. Після чого візьміть форму для запікання та змастіть її олією. Сформувавши хлібину, помістіть її до форми. Випікайте хліб протягом 60 хвилин при 200 градусах.
  9. Наостанок зріжте шапочку хлібу та вийміть серединку, сформувавши глечик. Залийте борщ. Смачного!

Також читайте детальний покроковий рецепт борщу у житньому хлібі 

Пісний борщ із в'яленою грушею

Ще один рецепт борщу без м’яса, а натомість — із в’яленою грушею. Проте цей рецепт дуже простий та зовсім не потребує забагато часу. Євген Клопотенко особливо любить готувати його, коли часу немає, а побалувати себе та рідних хочеться. Буквально за три кроки можна отримати ідеальний український борщ з нотками диму. 

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 1 середній буряк
  • 2 середні картоплини
  • 1 велика цибулина
  • 1 середня морква
  • 2 в’ялені груші
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 лаврових листи
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. соняшникової олії для обсмажування
  • сіль та перець — на смак

 

  1. Приготуйте засмажку. Запечіть в духовці протягом 90 хвилин буряк, а потім дайте йому охолонути й натріть на грубій терці разом з морквою. Поріжте дрібно цибулину. Обсмажте спершу цибулю і моркву 2-3 хвилини, а потім додайте буряк і протушкуйте ще 2 хвилини. Наприкінці додайте томатну пасту і цукор. Тушкуйте ще 2 хвилини.
  2. Очистьте картоплю, довільно поріжте, викладіть її у каструлю з 2 л води та лавровим листям. Доведіть до кипіння та проваріть ще 5 хвилин.
  3. Додайте нашатковану капусту і варіть протягом 15 хвилин. Перемістіть засмажку та додайте порізану тонкими слайсами грушу. Варіть ще 5-7 хвилин. Додайте солі та перцю на свій смак. Поріжте дрібно часник та всипте до борщу.

 

Читайте також: Скажи «паляниця»: простий рецепт паляниці від Євгена Клопотенка

 
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024