Banksy was here: всесвітньо відомий вуличний художник створив в Україні 7 стінописів

15 Листопада 2022, 16:02
Робота Banksy 2187
Робота Banksy

Припущення про те, що всесвітньо відомий британський митець Бенксі – в Україні зростали, коли на минулому тижні з'явилися три роботи у його стилі. 

На одному муралі зображено чоловіка, схожого на російського президента володимира путіна, якого кидають на підлогу під час дзюдо з молодим хлопцем — путін має чорний пояс у цьому виді спорту. На іншій роботі зображено двох дітей, які використовують металевого їжака для танка як гойдалку, а на третьому стінописі, намальованій на руїнах розбомбленої будівлі, зображено гімнастку, яка виконує стійку на руках.

11 листопада митець опублікував у своєму інстаграмі фото зі стінописом, де зображена дівчинка-гімнастка. Створення саме цієї картини бачили очевидці. Одна з місцевих мешканок в ефірі Телемарафону розповіла, що бачила цілу команду з 4-5 людей у спецодязі. Спершу вони трішки походили місцевістю, очевидно обираючи місце для стінопису. Митець мав підготований трафарет, тому створення картини відбулося дуже швидко. 

Інший свідок розповів, що навіть підійшов до художника. Каже, що на вигляд йому років 45. Та якби знав, хто стоїть перед ним, то обов'язково зробив би спільне фото зі знаменитістю та зняв відео створення роботи на телефон. 

До слова, побачити Бенксі – це неймовірний успіх, адже ніхто не знає ні як митець виглядає, ні справжнього імені художника. Та це не заважає бути йому одним із найвідоміших художників у світі.

Нині Бенксі підтвердив ці три, а також ще чотири роботи. Серед них жінка в халаті, з бігуді у волоссі, у протигазі та з вогнегасником; бородатий чоловік, що приймає ванну; і інший твір, у якому Бенксі використав графіті пеніса, яке вже існує, перетворивши його на ядерну боєголовку, завантажену на кузов броньованої вантажівки.

Українські роботи — перші публічні стінописи Бенксі за більш ніж рік, хоча робота митця пов’язана з Україною вже не вперше. У березні репродукцію однієї з його найвідоміших антивоєнних робіт «Солдати CND» продали на аукціоні, зібравши 106 505 доларів для дитячої лікарні у Києві. Оригінальний стінопис вперше з'явився біля будівлі парламенту в Лондоні в 2003 році під час протестів проти війни в Іраку.

Солдати CND
Солдати CND

Довідково: Banksy – псевдонім скандально відомого англійського андерграундного художника графіті, політичного активіста та режисера, особа котрого не встановлена. Існують припущення, що швейцарський художник Метр де Кассон (Maître de Casson) може бути Бенксі. Метр де Кассон заперечує це на своєму вебсайті.

Навколо його біографії та справжнього імені точиться багато суперечок. Згідно з найпоширенішими версіями, його справжнє ім'я — Роберт або Робін Бенкс.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024