Побійтесь Бога, «Нобель» нарешті обізвавсь українським голосом, – Оксана Забужко

12 Грудня 2022, 14:01
Олександра Матвійчук виголошує промову 897
Олександра Матвійчук виголошує промову
В Осло відбулась церемонія вручення Нобелівської премії миру, яку цьогоріч розділили представники України, Білорусі та росії. В історії незалежної України це перша такого роду нагорода.
 
Нагадаємо, що її отримала правозахисна організація «Центр громадянських свобод». Разом з українською організацією премію отримала російська організація «Меморіал» та білоруський правозахисник Алесь Беляцький.
 
Українці неоднозначно сприйняли таке рішення норвежців, адже Україна стала на одному п'єдесталі з країною-агресором. Та чи справді все так неоднозначно? Українська письменниця Оксана Забужко написала свої думки щодо цього у дописі в фейсбуці.
 
Подаємо текст без змін:
 
Дорогі українці, побійтесь Бога, та що ж вам все недогода! Вперше за 127 років «Нобель» нарешті обізвавсь українським голосом – і прекрасно ж обізвавсь, якого милого кістки в молоці шукати: все, що треба, сказала Олександра Матвійчук, спасибі їй, – і дипломатично, й безкомпромісно водночас, здавалось би – аплодуймо стоячи, разом із цілим залом, тішмося, пишаймося, – що, так багато у нас хорошого в цьому році було на подивитись?.. Аж ніт - за минулу добу Нобелівська промова Матвійчук не набрала на ютюбі навіть 80 тисяч переглядів (а мала б – більше од матчу Марокко й Португалії!), і вже почалось бурчання в жанрі «а чого вона не відмовилась...» – ну курча ж, ну доки ж це триватиме, пора ж уже вичунювати од цих колоніальних комплексів!
 
Ні, я, звісно, розумію, що «норвезький Нобель» (миру) – це не зовсім те, що «шведський», і Ґорбачов його мав, і ще купа сумнівних постатей, а за останні 2 роки настирливе вручення його представникам країни, яка веде війну, здається вже всім думаючим людям планети дещо, гм, заанґажованим, ба більше – я навіть знаю, чиї волохаті лапи там умочені: Норвегія – країна маленька, де «всі всіх знають», а я місяць тому там непогано погастролювала з «Найдовшою подорожжю», розжившись, м.ін., інсайдерською інфою, що з 5 членів Нобелівського журі принаймні один щороку їздить в Росію на засідання «Валдайського клубу» (sic!).
 
І цим (плюс загальним північноєвропейським невіглаством щодо Східної Європи), либонь, і пояснюється цьогорічне присудження премії «трьом братнім народам», попри те, що два з них воюють проти третього, – наївно було б думати, що Росія не має своїх «кротів» у таких авторитетних інституціях, як Нобелівські комітети, але тим гучніших оплесків вартує пані Олександра, яка блискуче вив'язалась із цієї пастки і розставила всі акценти так, що замилуєшся, – ну так милуйтесь: вивчайте, аналізуйте, розбирайте зі студентами/школярами, це ж справді видатна подія, перемоги – вони не тільки там, де ллється кров, здобуваються, скільки ж нам свій «собор на крові» (с), і на самій лиш крові, будувати?!..
 
Одне слово – шануймося. І не забуваймо хвалити своїх за все, що вони роблять добре.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024