Окупанти спалили музей в Іванкові: більшість робіт Марії Приймаченко вціліли. ОНОВЛЕНО

28 Лютого 2022, 12:16
Музей селища Іванків 3842
Музей селища Іванків

У селищі Іванків на півночі Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко.

Про це повідомила збирачка української старовини та мистецтва, дослідниця та блогерка Устина Стефанчук. Пише УП.

«В містечку Іванків згорів історико-краєзнавчий музей. Знищені унікальні твори Марії Приймаченко, – йдеться у повідомленні.

Устя Стефанчук звинувачує у знищенні культурних цінностей росіян.

«Ще однією з непоправних втрат історико-культурного надбання України є знищення агресором у ці пекельні для нашої країни дні Іванківського історико-краєзнавчого музею, де серед великої кількості цікавих експонатів та тематичних експозицій гордістю та окрасою були роботи видатної української художниці Марії Примаченко, у селі Болотня Іванківського (зараз – Вишгородського) району Київської області», – написала Литовченко.

Вона зазначила, що збройний наступ РФ на Україну знищує численні об'єкти цивільного характеру та культурної спадщини.

«Незліченні історичні та архітектурні пам'ятки та археологічні об'єкти перебувають під загрозою артилерійських обстрілів та неконтрольованого руху важких військових вантажівок», – написала Литовченко.

У повідомленні наголошується, що міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вже звернувся до ЮНЕСКО з проханням позбавити РФ статус члена ЮНЕСКО та змінити країну-організатора 45-ї сесії Комітету Світової спадщини. Він зазначив, що з 2014 року РФ систематично порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції з охорони культурної спадщини, зокрема, на окупованому півострові Крим.

Проте 28 лютого повідомили, що не всі роботи відомої художниці знищені під час нападу агресора. На своїй сторінці українська метеорологиня і телеведуча Наталка Діденко опублікувала допис, де уточнюється, що не всі роботи зберігалися в музеї на той час. 

«Усі її полотна унікальні, але в музеї не 400 її творів було, це загальна кількість різних експонатів: Dmytro Antoniuk. Інформація з Музею Шевченка у Києві. Перед атакою орків, роботи Приймаченко, у тому числі з Іванкова, перебували в музеї у Києві на тимчасовій виставці. Картини цілі! Чи всі іванківські — уточнюється», — написала Наталка Діденко.

Довідково: Марія Примаченко народилася і прожила все життя в селі Болотня на Київщині (тоді Київська губернія, Російська імперія), у родині теслі Оксентія Григоровича (майстрував дворові огорожі у вигляді стилізованих головкатих зображень) та визнаної майстрині-вишивальниці Параски Василівни (свої сорочки Марія вишивала власноруч). 

Джерела її натхнення в настінних хатніх розписах, в орнаментальному та пісенному багатстві з колисковою матері. Творчість Примаченко ввібрала розмаїту школу народного мистецтва, багатовікову культуру народу: від медяників у вигляді фантастичних звірів, весільних виробів з тіста, якими славилася вона в селі, і старовинних тканин, килимів, вишивок, вибійок.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024