Нью-Йоркський музей визнав Іллю Рєпіна українцем

12 Лютого 2023, 11:11
Ілля Рєпін 1415
Ілля Рєпін

Музей мистецтва «Метрополітен» у Нью-Йорку вніс зміни до біографії художника Іллі Рєпіна – замість хибного російського походження, тепер він українець.

Про це повідомила журналістка Оксана Семенік на своїй сторінці у фейсбуці.

Нагадаємо, що напередодні Метрополітен змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні», а також – у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця. 

Довідково: Ілля Рєпін народився у слободі Осинівка біля Чугуєва, Харківської губернії. Визначний український художник із козацького роду на прізвисько Ріпа. Син солдата, в юності працював іконописцем. Займався в Малювальній школі під керівництвом Крамського, продовжив навчання в Петербурзькій академії мистецтв.

Залишив багату й різноманітну мистецьку спадщину, його ранні розписи церков в Україні знищені під час війни, численні жанрові, побутові картини, портрети і твори на історичні теми зберігаються в музеях росії, України та у приватних колекціях.

Створив численні портрети діячів російської культури, а з українців серед інших: С. Любицької, М. Мурашка, В. Тарновського і С. Тарновської, Т. Шевченка, Д. Багалія; чотири ескізи проекту пам'ятника Шевченкові у Києві (на конкурс 1910–14). Робив ілюстрації до творів Гоголя «Тарас Бульба» і «Сорочинський ярмарок» (1872–82), книги Яворницького «Запоріжжя в залишках старовини і переказах народу» (1887), а також малюнки з пам'яток української архітектури, українських народних типів тощо.

Ілля Рєпін — типовий реаліст, який проте не копіював природу, а перевтілював її мотиви своїм розмашним, часто майже експресіоністичним малярством. Майстерно охоплював людську постать у русі, її типаж і вираз, а його соковиті і звучні барви надавали творові ефектної пластичності. На деяких творах Рєпіна помітний вплив імпресіонізму й символізму. Залежно від того, де і над якою тематикою він працював, періоди його творчості можна визначити як український та російський. У творчості він є продуктом українсько-російського культурного симбіозу. Проте з Україною Ілля Рєпін був пов'язаний не тільки походженням, але й чуттєво. Він був закоханий в українську природу, людину, фольклор та висував проблему українського стилю в мистецтві. 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024