Через 100 років: український «Щедрик» прозвучав у концертній залі Карнеґі-Гол

05 Грудня 2022, 18:27
Концерт у Карнеґі-Гол 1860
Концерт у Карнеґі-Гол

Український «Щедрик» прозвучав у концертній залі Карнеґі-Гол через 100 років після першого виконання у Нью-Йорку. Вперше це відбулося під час концерту Капели під керівництвом Олександра Кошиця

Цьогоріч у концерті Notes from Ukraine взяли участь хорові колективи з України та Північної Америки, зокрема український хор «Думка», український дитячий хор «Щедрик» та хор «Трініті Вол-Стріт». Журналістка Район.Культура поспілкувалася з учасником колективу «Думка» Олегом Лапковським, який родом з Луцька. Він співає у хорі в тенорах. Також у «Думці» співає його дружина, як сопрано. Він розповів, що концерт став дуже цікавим досвідом для них.

«Три абсолютно різних колективи і три різних диригенти, три різних стилі хору. Звичайно, було важко разом заспівати «Щедрик», щоб був баланс. Тому три насичені дні підготовки були надзвичайно цікавими. Ми збиралися з п'ятниці, робили спільні репетиції. Цікаво було попрацювати з іншим диригентом, з іншим колективом, що насправді не часто буває», – розповів Олег.

Також хорист поділився враженнями й від самого концерту. 

«Карнеґі-Гол – це Карнеґі-Гол. Чудова акустика, чудовий зал. Я виступав на цій легендарній сцені вдруге. Надзвичайно вразив теплий прийом глядачів, наших українців. Серед них були й наші військові, які приймали нас стоячи. Ми заспівали на біс ще раз Щедрик – і ось це завершення і оплески – це найприємніші враження», – поділився Олег.

Не обійшлося і без смішних казусів під час легендарного концерту. Олег розповів кумедну історію, яка трапилася з їхнім хором під час виконання однієї з пісень.

«Один з наших тенорів випадково взяв із собою телефон, і під час пісні почав грати будильник. Ми ж намагалися не сміятися, адже стояли на сцені у першому ряду. Але зате маємо веселу історію», – розповів хорист.

Спеціальними гостями концерту також стали оперна співачка Джанай Брюггер та українська фолк-співачка Марічка Марчик.  На заході відбулася світова прем’єра композиції на слова Сергія Жадана, яку створив Тревор Вестон.

Ведучими концерту стали культовий режисер Мартін Скорсезе та акторка українського походження Віра Фарміга

Трансляцію усі охочі можуть побачити на платформі Vimeo або нижче. Концерт відбувся 4 грудня.

 

Notes From Ukraine: A 100-Year Celebration of "Carol of the Bells" from Razom on Vimeo.

Захід організований Українським інститутом, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Razom for Ukraine та Ukrainian Contemporary Music Festival за підтримки Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України в США, U.S. Embassy Kyiv Ukraine, Постійне представництво України при ООН / Perm Mission of Ukraine to the UN та Consulate General of Ukraine in New York.

Частина коштів від придбаних квитків піде на ініціативу президента України United24 для відбудови країни.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024