Символ стійкості: вцілілі керамічний півник та кухонна шафка на будинку в Бородянці. ДОПОВНЕНО

17 Квітня 2022, 16:28
Борис Джонсон і Володимир Зеленський із керамічними півниками 12514
Борис Джонсон і Володимир Зеленський із керамічними півниками

Фото кухонної шафки, що вціліла після знищення російськими окупантами будинку в Бородянці на Київщині, відразу стало національним символом незламності та стійкості українців у час війни.

Журналісти Район.Культура зібрали інформацію про походження фото відомої всім кухонної шафки, автора дивом вцілілого керамічного півника, який стояв на шафі, подальшу долю керамічного виробу, а ще зібрали підбірку артколажів, створених зі світлини. Пізніше стало відомо й про власницю квартири, де висіла шафа.

Авторка знімка — фотокореспондентка Суспільного Єлизавета Серватинська. Такий кадр, який облетів мережу, вона зробила 6 квітня.

«На в'їзді в місто є два будинки, завали яких досі не розібрали. В одному з них на 3-му поверсі висіла ця шафка. Я одразу подумала: «Як це можливо? Поличка втрималась, хоча весь будинок обвалився. Нам треба брати з неї приклад». І сфотографувала», — розповіла Єлизавета.

Усе, що було в шафці, — залишилося неушкодженим, що і викликало подивування користувачів соцмереж. Навіть невеличкий керамічний півник, який стояв на кухонній шафі, теж вцілів. 

Депутатка Київської міської ради Вікторія Бурдукова назвала цей маленький рукотворний глиняний виріб «головним героєм» на фото. 

«Всі бачили це фото, всі розуміють, ЯК нам тепер потрібно триматися», — Вікторія Бурдукова.

Також депутатка вказала на походження півника. Виявилося, цей витвір належить до Васильківської кераміки, а його, як раніше повідомлялося, автор — Прокіп Бідасюк

«Півник вижив! І ми — тримаймося!» — написала Вікторія Бурдукова.

Фото Єлизавети Серватинської
Фото Єлизавети Серватинської

Про це повідомила й журналістка Оксана Данченко

«Наша Васильківська майоліка, крихкий твір скульптора Прокопа Бідасюка вистояв — уцілів та вистояв. І ми зможемо!» — написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Фото Оксани Данченко
Фото Оксани Данченко

«Васильківська Майоліка» — приватне підприємство у місті Васильків Київської області, створене на базі промислових приміщень заводу «Васильківський майоліковий завод». Випускає традиційний український народний майоліковий посуд ручної роботи.

Керамічні тарілки, миски, макітри, глечики, вази... А ще — стійкі півники. 

У мережі півнику приписали авторство Прокопа Бідасюка, який разом із іншими місцевими народними майстрами працював на Васильківському майоліковому заводі, що на Київщині, у 40-х роках ХХ сторіччя.

Прокіп Бідасюк — український кераміст, представник межигірської школи кераміки та учень українського художника Василя Седляра, що належав до творчої групи «бойчукістів».

«Символи, символи — все в цій війні ними прошито, тільки й устигай помічати та дивуватися... Майоліковий півник, що не розбився при обстрілі на шафці в Бородянці (от же недарма якийсь дядько так по-хазяйськи шафку прикрутив!), — це, виявляється, привіт нам не тільки од автора, художника-кераміста Прокопа Бідасюка, а й од його вчителя, бойчукіста Василя Седляра (1899-1937), розстріляного, як всі бойчукісти, 85 років тому, тою самою чекістанською нечистю», — прокоментувала Оксана Забужко.

До творчого доробку Прокопа належать вази, декоративні блюда, тарілки, куманці, кухлі, баранці, іграшки. Зараз твори майстра зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві.

Проте згодом стало відомо, що автор цього керамічного півника не Прокіп Бідасюк, а зовсім інші митці. На думку головного художника Васильківського майолікового заводу останніх років Сергія Денисенка, півник належить авторству Валерія та Надії Протор’євим

Як зазначається в матеріалі мистецького проєкту «Рукотвори», плутанина пішла з того, що на виставці «Добрі звірі», яку в 2019 році в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві презентував галерист Павло Гудімов, дослідники підписали роботу іменем саме Прокопа Бідасюка.

«На 99% це робота Валерія Протор’єва. Бо раніше, коли ми підписували роботи, давали їх на виставки, то ми її вказували як роботу Валерія Семеновича. Вказувати його як роботу Бідасюка – це була помилка на виставці Павла Гудімова. Звідси й плутанина. Цей півник із заводських зразків», — розповів Сергій Денисенко Богдану Гдалю, графічному дизайнеру. 

За словами Сергія Денисенка, у Бідасюка було дуже мало зразків у виробництві. Всі ті декоративні елементи цього півника, вони притаманні творчості Валерія Протор’єва. 

«Прокіп Бідасюк був майстром гіпсомодельної дільниці. Він навіть не числився на заводі як художник. Декілька його куманців пішли у виробництво, і то ще у 50-х роках. А півник зроблений на початку 60-х. Його випускали аж до 80-х років. Всього їх було створено близько кількох тисяч», — Сергій Денисенко.

Невдовзі галерист Павло Гудімов підтвердив, що під час виставки про Васильківський майоліковий завод сталася помилка — неправильно вказали авторство керамічного півника. Галерист запевнив, що саме Валерій Протор’єв є автором цього виробу.

Як зазначається в групі, присвяченій майоліковим виробам Київщини, Васильківська майоліка — культурний пласт з нашого недалекого минулого, про який широкому загалу майже нічого не відомо. 

До тепер.

Недавно стало відомо й про власницю шафки і півника — Надію Дмитрівну. Як повідомляє Українська правда, жінці вдалося виїхати на захід України в перші дні війни.

До будинку в Бородянці вона разом із сім'єю заселилася практично зразу після його зведення — 1985 році. Проте невдовзі її чоловік загинув під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції, а потім помер і старший син.

Надія Дмитрівна залишилася жити з меншим сином, який і прибив тепер усім відому шафку. На жаль, два роки тому він також помер.

У другий день війни, пише Українська правда, 25 лютого Надія Дмитрівна останній раз зварила суп, пішла з дому та більше не повернулася. Вона ховалася в підвалі сусідньої багатоповерхівки, а потім їй вдалося евакуюватися.

Надія Дмитрівна
Надія Дмитрівна

Головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва повідомила, що Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії, нині також має півника васильківської майоліки.

«Той самий півник васильківської майоліки, який уцілів на шафі в Бородянці. Авторства Прокопа Бідасюка. Тепер у Джонсона», — написала вона на своїй сторінці у фейсбуці. 

Фото зі сторінки Севгіль Мусаєвої
Фото зі сторінки Севгіль Мусаєвої

Пізніше Українська правда повідомила, що півника Джонсону подарувала художниця з Харкова Валерія Полянскова.

«Те, що Півник один із головних символів перемоги, стало зрозуміло з перших фото», – пояснила дівчина.

Повідомляється, раніше художниця шукала півників для своїх друзів із Польщі, але при несподіваній зустрічі вирішила подарувати їх очільникам держав — Борису Джонсону та Володимиру Зеленському. 

У нещодавному відеозверненні Президента України Володимира Зеленського, де він підбив підсумки 48-го дня війни, глядачі помітили в його кабінеті півника васильківської майоліки.

Скрін з відеозвернення
Скрін з відеозвернення

16 квітня стало відомо, що кухонна шафа і керамічний півник, яких досі невпинно обговорюють у мережі, стали надбанням музейного фонду України. Про це повідомили зі Штабу порятунку спадщини. 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку було «дбайливо демонтовано».

Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum
Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum

«Проведено культурну «спецоперацію» з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби», — йдеться у дописі Штабу.

Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum
Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum

Як зазначають у Штабі, «важливим було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни».

«Навколишня місцевість, руїни будівель і сама стіна із шафкою були задокументовані DroneUA за допомогою дрона для створення 3-D моделі, здійснено фото- і відеозйомку, зафіксовано розміщення кожної деталі, що у майбутньому дозволить відтворити розташування і середовище з максимальною точністю», — інформують рятувальники.

Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum
Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum

Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum
Порятунок шафки і керамічного півника / Фото @MaidanMuseum

З фото вцілілих півника і шафки українці роблять артколажі, підкреслюючи у них стійкість свого народу.

Читайте також: Арттерапія: небанальні меми, які підбадьорюють під час війни

Ілюстрація Дмитра Коваленка
Ілюстрація Дмитра Коваленка

Ілюстрація Олександра Грехова
Ілюстрація Олександра Грехова

Художниця: Herta Burbė
Художниця: Herta Burbė

Твіт Аліни Михайлової
Твіт Аліни Михайлової

Малюнок Світлани Сегеди
Малюнок Світлани Сегеди

Фото з мережі
Фото з мережі

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50