Позитивні підсумки-2023: найцікавіші культурні новини року

30 Грудня 2023, 15:15
Церемонія відкриття сцени українського Євробачення у Ліверпулі ФОТО, ВІДЕО 2325
Церемонія відкриття сцени українського Євробачення у Ліверпулі

Українці у 2023 році попри труднощі, які спричинює війна, здійснили чимало важливих справ у сфері культури як в межах країни, так і за кордоном. Деякі з них стали історичними і надзвичайно важливими для держави. 

На противагу успіхам, 2023 рік мав і негативні новини. Через російсько-українську війну загинули багато митців та діячів культури, Каховська ГЕС та постійні обстріли України залишили непоправні наслідки для культурної спадщини, окупанти вивезли з музеїв культурні цінності тощо. 

Щоб не забирати у 2024 негатив, журналісти Район.Культура вирішили підбити позитивні підсумки року та обрали найцікавіші мотивуючі новини за 2023 рік.

Історична літургія ПЦУ в Києво-Печерській лаврі

7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулося богослужіння з нагоди Різдва Христового за старим стилем. Уперше службу провів настоятель автокефальної Православної церкви України митрополит Епіфаній

Це перша в історії літургія настоятеля Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі. Раніше цей головний собор лаври орендувала для богослужінь тільки УПЦ Московського патріархату. 

До слова, успіхом також є перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календарПравославна церква України та Українська греко-католицька церква ухвалили календарну реформу, згідно з якою церква переходить із застарілого юліанського на новоюліанський календар. Відповідне рішення прийняли на архієрейському соборі, який відбувся 24 травня 2023 року. 

Новий календар почав діяти з 1 вересня 2023 року. Після зміни календаря всі релігійні свята, включаючи іменини, відзначатимуться на 13 днів раніше. Без змін залишається Великдень і свята, які пов'язані з ним. 

«За Україну: концерт пам'яті та надії» у Метрополітен-опера

У Нью-Йорку в Метрополітен-опера відбувся захід «За Україну: концерт пам'яті та надії», присвячений річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну та боротьбі українського народу.

Хор та оркестр Метрополітен-опера виконали Державний гімн України, «Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта, п'яту симфонію Людвіга ван Бетховена та «Молитву за Україну» Валентина Сильвестрова.

Україна перемогла у конкурсі національних костюмів «Міс Всесвіт»

«Воїн світла» став найкращим національним костюмом у конкурсі «Міс Всесвіт-2022». Український костюм переміг в онлайн голосуванні.  

Міс Україна Всесвіт-2022 Вікторія Апанасенко презентувала національний костюм, який для неї створила дизайнерка Леся ПатокаКонкурс проходив у Новому Орлеані в США. Показ національного вбрання відбувся 11 січня.

Образ: «У руках у Вікторії зброя, її тіло — в стилізованих обладунках, водночас вона несе світло через цю тотальну пітьму, метафоричну та буквальну, що прийшла на наші землі з агресором. Використані 5 основних матеріалів та елементів, що разом створюють мікс фешну та української етніки, сучасних трендів та історичної пам’яті. Монолітний комбінезон, що символізує броню та огортає наче друга шкіра». 

Перший мистецький проєкт в Антарктиді – український

До 160-річчя з дня народження Вернадського в Антарктиді представили артінсталяцію «Дім. Спогади».

На станції «Академік Вернадський» вперше з'явився масштабний мистецький проєкт. Це творче переосмислення старого британського бака, навколо якого з металу створені обриси рідного нам українського дому. 

Такий неймовірний проєкт ще до масштабної війни розробили архітектори balbek bureau, а виконали фахівці дослідно-конструкторського бюро Майстерня чудес за підтримки Сільпо.

«Воля» стала офіційним шрифтом ЗСУ

У Збройних силах України представили новий брендбук, до якого увійшов шрифт «Воля», створений дизайнеркою Марчелою Можиною на основі літерацій Ніла Хасевича.

Читайте також: «Воля ціни не має», – дизайнерка Марчела Можина про шрифт, натхненний Нілом Хасевичем

В Україні видали першу дитячу книгу, написану штучним інтелектом

В Україні видали першу книгу, написану та проілюстровану штучним інтелектом. Авторами книги «Хочу на Марс» стали редакторка Марʼяна Горянська, дизайнер Олександр Ковалєвський та їх цифрові «двійники». 

Перша у світі музична кафедра ЮНЕСКО – в Україні

У Києві відбулось урочисте відкриття першої у світі музичної кафедри ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука – заради миру» в Національній музичній академії України. 

Так, на Майдані Незалежності 9 березня прозвучали гімн України та гімн Європи (фрагмент «Оди до радості» Людвіга ван Бетховена). А також низка відомих українських музичних творів: фрагмент балету «Лілея» українського композитора Костянтина Данькевича за однойменною баладою Тараса Шевченка; «Козачок» із першої опери на лібрето українською мовою «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського; українська народна пісня «Ніч яка місячна»; фрагмент увертюри до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Твори виконали музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик» під орудою Германа Макаренка

Читайте також: Україну вперше обрали віцеголовою Комітету ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у разі збройного конфлікту

Сучасна українська Біблія

У Національному заповіднику «Софія Київська» презентували сучасний переклад Біблії українською мовою з девтероканонічними книгами Українського Біблійного Товариства. 

Здійснення сучасного перекладу Біблії українською мовою було одним із основних завдань Українського Біблійного Товариства від моменту його заснування. Всі попередні переклади були здійснені задовго до того і були важко зрозумілі для сучасного покоління. 

Мавка. Лісова пісня – найкасовіший український фільм за часів Незалежності

«Мавка. Лісова пісня» – перший український анімаційний фільм, який вийшов у надширокий світовий кінопрокат. Мультфільм побачили на великих екранах в 148 країнах, а загальні касові збори сягнули позначки в понад 20 мільйонів доларів. Прокат триває. Душа Лісу заговорила 32 мовами, а в Україні до створення «Всесвіту Мавки» долучилося щонайменше 30 національних брендів. 

В Україні «Мавка» здобула безпрецедентний успіх, встановивши рекорд України серед національних фільмів за касовими зборами та кількістю проданих квитків за часів Незалежності. Також мультфільм став найуспішнішим анімаційним релізом в кінопрокаті України за усі часи, залишивши позаду всі  голлівудські анімаційні хіти від Disney, Pixar, Illumination Entertainment тощо.

Читайте також: Сім найгучніших українських кінопрем'єр 2023 року

Джамала стала першою українською амбасадоркою EQUAL від Spotify

Співачка Джамала стала першою українською амбасадоркою EQUAL від Spotify – проєкту стримінгу, який підтримує боротьбу жінок за свої права в музичній індустрії. 

Проєкт складається з набору музичних добірок EQUAL та сестринських програм, які транслюються у 187 країнах, з березня 2023 — в Україні.

Читайте також: Які пісні найчастіше слухали українці у 2023 році: підсумки від Spotify та Apple Music

Українське Євробачення в Ліверпулі

Євробачення-2023 мало би проходитии у столиці України, але через воєнні дії пісенний конкурс пройшов у Ліверпулі. Спільне українсько-британське дійство стало дуже успішним для обох країн.

Британія отримала багато коштів та туристів, а Україна мала змогу розповісти про свою культуру, традиції та цінності.

Відкрив сцену українського Євробачення король Британії Чарльз ІІІ. Дійство відбулося під саундтрек Євробачення-2023, створений українським композитором Михайлом Некрасовим.

У першому півфіналі українська співачка Alyosha та британська виконавиця Ребека Фергюсон показали перформанс, присвячений українським матерям та дружинам. Вони виконали в дуеті пісню легендарного британського гурту Duran Duran — «Ordinary World». Перфоманс має назву «Ласкаво просимо до нас додому». 
Також у першому півфіналі виступила британська співачка Ріта Ора. Разом із нею на сцену вийшла рівнянка Софія. Дівчина тримала в одній руці м'яч, як символ втраченого дитинства українських дітей-біженців, а іншою трималася за зірку.
 

Під час другого півфіналу пісенного конкурсу «Євробачення» показали виступ про музичну історію України – «Музика єднає покоління». На сцені «Євробачення» українські артисти Марія Яремчук, OTOY та Злата Дзюнька виконали попурі найвідоміших українських музичних творів у сучасному аранжуванні. Марія Яремчук, яка представляла Україну на конкурсі у 2014 році виконала пісню свого батька Назарія Яремчука – «Родина». OTOY зачитав реп на вірш Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати». А Злата Дзюнька у дуеті з Марією Яремчук заспівала «Щедрик» Леонтовича.

Переможці Євробачення-2022 Kalush Orchestra відкрили фінал пісенного конкурсу. Перформанс має назву «Голоси нової генерації». Символічно виступ ніби переносить музикантів з України в Британію. У кліпі знялася принцеса Уельська Кейт Мідлтон. Вона зіграла на роялі у Багряній вітальні Віндзорського замку.

Також у фіналі «Євробачення-2023» під час Параду прапорів виступили українські зірки. Учасники пісенного конкурсу та ведучі виконали відому композицію You’ll Never Walk Alone на підтримку України.

Протягом усього періоду Євробачення у Ліверпулі діяли українські локації:  український бульвар під назвою Discover Ukraine, Містечко Євробачення – дев’ятиденна культурна програма, під час якої проходили живі виступи, перфоманси та діджей-сети. Окрема зона фестивалю, «Відкрийте Україну», присвячена святкуванню творчості українських митців. Можна було побачити 12 співочих солов'їв, мурал Sound of Freedom, який створили українська художниця Ptashka Somari та британський художник Ніл Кітінг.

За даними дослідження, проведеного на замовлення Ліверпульської міської ради, 306 тисяч людей відвідали центр міста під час «Євробачення». Вони витратили 54,8 мільйона фунтів стерлінгів у барах, готелях, ресторанах і магазинах.

Ці цифри значно перевищили прогнози міської ради щодо 100 тисяч відвідувачів та економічного зростання на 25 мільйонів фунтів стерлінгів цього року.

Гравюри української художниці летять на Місяць

«Місячний кодекс», архів сучасного мистецтва, поезії та інших культурних артефактів життя на Землі, прямує на Місяць. Це спільний проєкт NASA й канадського фізика, письменника і колекціонера Семюеля Перальти. До кодексу увійшли роботи українки Олесі Джураєвої.

Lunar Codex — це оцифрована (або мініатюризована) колекція сучасного мистецтва, поезії, журналів, музики, фільмів, подкастів і книг 30 000 художників, письменників, музикантів і режисерів з 157 країн.

Це найбільший, найглобальніший проєкт із запуску культурних творів у космос. 

Українці вперше потрапили у шортлист найкращих дитячих видавництв світу

Вперше до короткого списку найбільшої світової премії для видавців дитячої літератури Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year потрапили українці – серед найкращих опинилось «Видавництво Старого Лева».

Читайте також: Тамара Горіха Зерня та Станіслав Асєєв увійшли до короткого списку премії «Ангелус»

Хештег Слава Україні очолив світові тренди у твіттері

Користувачі мережі Твіттер вшановували розстріляного українського військового, який у російському полоні відмовився знімати свій шеврон та промовив «Слава Україні», за що його вбили. 

Хештег #Slava Ukraini став лідером світових трендів у твіттері, в знак солідарності з українцями. За добу опублікували сотні тисяч повідомлень із цим тегом. 

Читайте також: Закарпатець створив скульптуру Героя Олександра Мацієвського на фестивалі в Англії

Робота української дизайнерки стала неофіційним логотипом коронації Чарльза III

У конкурсі на найкращий дизайн неофіційного логотипа з нагоди коронації короля Чарльза III перемогла дизайнерка з України Єлизавета Зубенко

Найкращу емблему обрало журі, до якого увійшли представники нашого Посольства, голова організації BRAND UKRAINE Марія Липяцька та керівниця програм дизайну, архітектури та моди Study UK – British Council Ганна Робінсон

Читайте також: Картини, книги та гопак: приховані таланти короля Чарльза ІІІ

Катрін Денев зачитала вірш «Надія» Лесі Українки на відкритті Каннського кінофестивалю

Французька акторка Катрін Денев зачитала вірш «Надія» Лесі Українки французькою мовою на церемонії відкриття Каннського кінофестивалю. 76 Каннський кінофестиваль стартував 16 травня і тривав до 27 травня. Відео виступу Катрін Денев поширили в соцмережах. Перед цим акторка вже зачитувала вірш Лесі Українки в ефірі французького каналу «TV5 Monde».

Тетяна Барвінська стала першою українкою-володаркою гран-прі Life Press Foto

Оголосили результати 9-го Міжнародного конкурсу репортерської фотографії Life Press Foto 2023 – сьогодення світу на світлинах фотомайстрів з 22 країн світу.

Вони розглянули 1855 фото від 95 авторів і визначили переможців. Найвищу нагороду, гран-прі конкурсу вперше присудили українці, Тетяні Барвінській – за роботу «Прощання Головнокомандувача». На світлині Валерій Залужний віддає останню шану легендарному воїну Да Вінчі

Читайте також: «Епічна історична постать», – Сергій Жадан про легендарного воїна «Да Вінчі»

Представництво Українського інституту у Франції

Французьке представництво Українського інституту стало другим в ЄС (після того, що вже діє в Німеччині). 

Український інститут стане містком для діалогу між нашими культурами, митцями, науковцями та просто небайдужими людьми. Майданчиком для презентації України через концерти сучасної та класичної музики, кінострічки, твори літератури, дискусії та обговорення – усе, що зможе розказати правду про Україну.

Університет Сорбонна підписав меморандум про співпрацю з Українським інститутом – організацією, створеною спеціально для популяризації української культури у світі.

Меморандум дасть змогу відновити роботу над відділенням україністики та українознавчими програмами, проводити лекції й презентації провідних діячів культури та громадянського суспільства України, а також сприяти студентам і молодим науковцям, які обирають українську тематику, у написанні робіт про неї французькою мовою. Академічні й культурні спільноти наших країн мають пройти шлях взаємного пізнання, усвідомлення двосторонніх історичних зв’язків та перспектив співпраці в майбутньому.

Читайте також: Представили оновлений склад наглядової ради Українського інституту

Українська стала офіційною мовою перекладів Єврокомісії

Українську мову офіційно внесли в систему перекладів Єврокомісії — eTranslation. Це безоплатний онлайн-інструмент для перекладу текстів та офіційних документів усіма 24 мовами ЄС. 

Це допоможе швидше їх аналізувати та імплементувати. І навпаки — українське законодавство тепер може бути перекладене мовами країн ЄС. Для України це важливий стратегічний крок, який сприятиме переговорам щодо членства в Євросоюзі. Всі офіційні мови ЄС уже в eTranslation, тепер й українська серед них.

Читайте також: Українська мова стає популярною серед любителів комп’ютерних ігор

«Скіфське золото» повернулося до України з Нідерландів

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі, повернулися до України. 

Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму. Нині фахівці обстежують стан 565 артефактів, серед них – античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

Boysunmağan: в Україні записали єдиний у світі кримськотатарський бойовий марш

В Україні зробили єдиний у світі професійний запис кримськотатарського бойового маршу «Boysunmağan», що перекладається як Нескорені. 

 

Таня Ша, керівниця київської студії звукозапису «Кофеїн», разом з Ісмаїлом Курт-Умером написали музику, а текст написали кримські татари, які зараз перебувають у Криму

У Нью-Йорку відкрили Першу галерею українського сучасного мистецтва

У США відкрили галерею українського сучасного мистецтва The First Ukrainian Gallery, яка розташована у відомому артрайоні Сохо.

Організатори зауважують, що відкриття галереї в Сохо є «першим кроком у масштабній подорожі, яку планує розпочати команда Першої української галереї США».  

Усі кошти від продажу картин спрямують на підтримку художників, розвиток проєкту, а також на відбудову дитячої лікарні у Львові.

Україна увійшла до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Важливий крок в розвитку та захисті культурної та природної спадщини України.

22 листопада Україну вперше обрали до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під час 24-ї сесії Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Читайте також: ЮНЕСКО взяло 20 об’єктів культурної спадщини України під посилений захист: що увійшло до списку

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024