В Україні видали першу дитячу книгу, написану штучним інтелектом

08 Березня 2023, 16:04
Книга «Хочу на Марс!», створена за допомогою штучного інтелекту 756
Книга «Хочу на Марс!», створена за допомогою штучного інтелекту

В Україні видали першу книгу, написану та проілюстровану штучним інтелектом. 

Про це 7 березня на своїй сторінці у фейсбуці повідомив засновник і гендиректор харківського видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

«Для книги-експерименту ми обрали фантастичну тематику (ще не так давно сам ШІ був фантастикою) – колонізацію людьми Марсу. Ми уявили героя – дитину у віці 5-6 років. Попереду – велике майбутнє, та вже зараз глибини космосу надихають героя на пошуки нових місць для життя людей. Тож чом би не полетіти на Марс?» – розповів директор.

Авторами книги «Хочу на Марс» стали редакторка Марʼяна Горянська, дизайнер Олександр Ковалєвський та їх цифрові «двійники». 

«Результат ви можете побачити самі. Книга «Хочу на Марс», автор якої ШІ, настільки різноманітна та цікава, що здивувала навіть команду Ранок. Вважаю, що це історичний момент для нашої галузі, і ми дуже зацікавлені у подальших дослідженнях та розвитку штучного інтелекту у застосунках для освіти та розвитку наших дітей», – зазначив Віктор Круглов.

За його словами, редактори формулювали запитання штучному інтелекту від імені дитини.

«Чесно кажучи, працювати було досить важко. ШІ дійсно спілкується з тобою, говорить компліменти, але ти нізащо не сплутаєш його з людиною ― ніякого особистого стилю, дуже складний лексикон, багато канцеляризмів, і навіть відомі факти потрібно перевіряти, бо зустрічаються помилки. Так, наприклад, ШІ заявив, що «рік на Марсі триває більше ніж два з половиною земні роки — приблизно 687 днів», ― поділилася цікавим фактом Марʼяна Горянська. 

Дизайнери зі свого боку навчали нейромережу тематичним малюнкам.

«Ілюстрації ― це уявлення ШІ на космічну тематику, вони дуже красиві і складні, але не відповідають дійсності. Навчати дитину за цими ілюстраціями неможливо, але вони приваблюють дітей, заохочують мріяти і ми віримо, що будуть корисними для дошкільнят»,зазначив дизайнер Олександр Ковалєвський.

Гендиректор видавництва «Ранок» повідомив, що книга вийшла обмеженим накладом, а на черзі – інтерактивний підручник, з яким зможе спілкуватися дитина.

«Мені навіть моторошно, якщо чесно. Цікаво, як бібліотекарі будуть заповнювати інформацію про автора? Що говорить законодавство про авторське право? І взагалі, яке майбутнє у людства?» – розмірковує видавець.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024