Український інститут у Франції: історичний крок у культурній дипломатії

11 Листопада 2023, 11:23
Підписання Меморандуму в Сорбонні ФОТО, ВІДЕО 824
Підписання Меморандуму в Сорбонні

Перша леді України Олена Зеленська та Український інститут побували з офіційним та історичним візитом у Франції.

В межах візиту відкрили представництво Інституту та Українську книжкову поличку в ЮНЕСКО, відновили дільність відділення україністики у Сорбонні,  а також відкрили фреску з зображенням української дівчини та відвідали прем'єру фільму про Україну. Журналісти Район.Культура дізнавалися подробиці.

Представництво Українського інституту у Франції

У Франції відкрили представництво Українського інституту.
«В той час, коли наша культура, як і люди, під щоденними російськими атаками, мусимо підсилювати її голос у світі. Подекуди навіть знайомити з нею з нуля, бо багато нашого історичного внеску привласнено Росією», – сказала Зеленська.

Урочисту церемонію відкриття представництва відвідали й міністерка культури Франції Ріма Малак, заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джепарова, президентка Французького інституту Ева Нґуєн Бін, директор Інституту Володимир Шейко та президентка Асоціації Українського інституту у Франції Ірина Дмитришин

Подія пройшла у культурному центрі La Gaîté Lyrique та завершилася концертом української співачки Джамали. Присутнім представили французьку команду Інституту на чолі з Іваном Рябчієм

Французьке представництво Українського інституту тепер друге в ЄС (після того, що вже діє в Німеччині). 

Український інститут стане містком для діалогу між нашими культурами, митцями, науковцями та просто небайдужими людьми. Майданчиком для презентації України через концерти сучасної та класичної музики, кінострічки, твори літератури, дискусії та обговорення – усе, що зможе нарешті розказати про нас правду.

Україністика в Сорбонні

«Жити в доброму суспільстві колегіально, морально й освічено», – саме так формулював свою мету засновник університету Сорбонна теолог Робер де Сорбон у ХІІІ столітті.

Зараз ці цінності спільні для України та Франції й усього європейського суспільства, яке хоче розвиватися, а не руйнувати.

Україністику в Сорбонні закрили у 2012 році. Але нині університет Сорбонна підписав меморандум про співпрацю з Українським інститутом – організацією, створеною спеціально для популяризації української культури у світі.
Меморандум дасть змогу відновити роботу над відділенням україністики та українознавчими програмами, проводити лекції й презентації провідних діячів культури та громадянського суспільства України, а також сприяти студентам і молодим науковцям, які обирають українську тематику, у написанні робіт про неї французькою мовою. Академічні й культурні спільноти наших країн мають пройти шлях взаємного пізнання, усвідомлення двосторонніх історичних зв’язків та перспектив співпраці в майбутньому.

Українська делегація спілкувалася зі студентами, зокрема українськими. Говорили, чи може агресія стати нормою міжнародних відносин, і про критичне мислення як силу, що протистоїть тиранії.

Також в межах візиту поповнили бібліотеку університету Сорбонна українськими виданнями з історії, філософії, культури. 

Книги

«Українська книжкова поличка» з найкращими виданнями з історії, літератури, філософії, найцікавішими авторами відтепер є в бібліотеці ЮНЕСКО, у штаб-квартирі організації в Парижі.
 
180 «українських поличок» діють уже в 42 країнах світу. Це 45 тисяч книжок. Проєкт не лише зберігає наше слово й думку, але й підсилює їх, щоб про українців знали не тільки з новин, але й із глибоких, якісних текстів – досліджень і творів.

Фреска 

 Французький стріт-арт-художник Крістіана Гемі, відомий під псевдонімом C215, кавалер мистецтв Франції, намалював у Парижі жовто-блакитну фреску, на якій зобразив українську дівчину. 

Олена Зеленська разом із генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулє відкрили мистецьку роботу. Перша леді України зауважила, що це зображення тепер стане одним із символів Парижа.

Мурали Крістіана Гемі уже стали частиною Гостомеля, Бучі, Києва, Львова. С215 одним із перших з-поміж закордонних митців відвідав Україну ще в травні 2022 року й побачив російські злочини на власні очі. Українські враження художник закарбовує відтоді й на стінах французької столиці.

«Вдячна пані Одрі за зусилля, яких вона та її організація докладають, щоб уберегти від російського варварства українську спадщину. За внесення об’єктів всесвітньої спадщини в Одесі, Києві та Львові до Списку ЮНЕСКО під загрозою та надання посиленого захисту ще 20 об’єктам. За допомогу у сфері освіти: тут ЮНЕСКО опікується впровадженням психологічної підтримки, і це важливий внесок у нашу Національну програму ментального здоров’я, саму українську стійкість, що вже стала легендою. Попереду, сподіваюся, співпраця в поверненні викрадених Росією дітей», – сказала перша леді.

Кіно

Французький режисер й філософ Бернар-Анрі Леві презентував третій фільм про Україну – «З Україною в серці». 

Бернар-Анрі постійно відвідував Україну з початку повномасштабного вторгнення. Був у деокупованому Херсоні, Купʼянську й інших звільнених містах. Проводив повітряні тривоги з українськими школярами в підвальних укриттях. Спілкувався з захисниками й захисницями безпосередньо на лінії фронту.

Неподалік Кліщіївки, яку нещодавно звільнили, у Часовому Ярі, біля Бахмуту, в інших містах Донеччини та Запоріжжя. Саме тут відбувалися зйомки третього фільму про нашу незламну націю в червні – вересні 2023 року.

Режисер вирішив переказати весь свій гонорар від показу фільму на українські ініціативи, як зробив це і в разі попереднього фільму «Слава Україні», який презентували у лютому 2023 в Києві в кінотеатрі «Жовтень». 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024