Картини, книги та гопак: приховані таланти короля Чарльза ІІІ

21 Вересня 2022, 08:48
Молодий король пише пейзаж у Шотландії ФОТО 3327
Молодий король пише пейзаж у Шотландії

73-річний принц Вельський Чарльз офіційно став королем Великої Британії та Північної Ірландії. Він успадкував титул від своєї матері, королеви Єлизавети ІІ, яка пішла у засвіти 8 вересня 2022 року. Монарх став найстарішим королем, який зійшов на британський престол.

Як і навколо будь-якої персони такого рівня, навколо Чарльза виникло багато дискусій, захоплень, невдоволень та запитань. Як от, наприклад, ім'я монарха. Повне ім'я нового короля Чарльз-Філіп-Артур-Джордж, але всі називали його просто Чарльзом.

Це ім'я походить від старогерманського слова karl, яке має декілька варіантів перекладу: вільна людина, мужній, сміливий. Варіація «Чарльз» – це англомовний варіант древнього імені, і весь цивілізований світ обирає саме його. Тож король все ж таки більше Чарльз, аніж Карл. 

Також новопроголошений монарх відомий багатьма захопленнями та вміннями: успішний британський художник, знавець архітектури та автор книжок. Які ж творчі таланти приховує королівська персона, дізнавалися журналісти Район.Культура.

Художник-аквареліст

Чарльз став першим членом королівської родини, який здобув вищу освіту. У Трініті коледжі він вивчав археологію, антропологію та історію. 23 червня 1970 року він закінчив Кембридж та отримав ступінь бакалавра мистецтв. Таким чином став першим спадкоємцем, який здобув університетський ступінь. 

2 серпня 1975 року йому присвоїли ступінь магістра мистецтв у Кембриджі.

Загалом мистецтвом, а саме живописом, Чарльз III захоплюється майже 50 років. Він почав малювати в 1970-х роках, після того як його надихнув Роберт Уодделл – його викладач мистецтва в школі Гордонстоун, у Шотландії. Король надає перевагу акварелям і працює виключно із ними, тому що ці фарби швидше сохнуть, і його величності не доводиться довго чекати. 

Чарльз обожнює малювати біля ставків та родинних обійсть, також полюбляє писати пейзажі. Короля навчали малювати одні з найвідоміших британських художників, зокрема Джон Неппер, Джон Уорд, Г’ю Кессон, Едвард Сіго та Дерек Хілл.

На загал його картини вперше показали у Віндзорському замку, у 1977 році. Після своєї першої виставки король Чарльз ІІІ продовжив показувати свої роботи, які стали надзвичайно популярними у Великобританії та за кордоном. Роботи короля демонструвалися на багатьох виставках і благодійних заходах.

Читайте також: Королева Єлизавета ІІ на ілюстраціях українських художників

Попри це, він скромно називає себе «захопленим аматором». Від продажу копій своїх акварелей з 1997 по 2016 рік він заробив приблизно 2 мільйони фунтів стерлінгів. Це зробило Чарльза одним із найбільш продаваних живих художників країни.

Велику виставку робіт робили в Букінгемському палаці до 70-річчя майбутнього короля. 

До слова, Чарльз малював не лише англійські пейзажі, а писав картини й по всьому світу. 

У 1994 році Королівська пошта вшанувала короля та розмістила його акварелі на своїх марках.

Паундбері – експериментальне місто

Значну увагу з боку британських архітекторів і критиків дизайну отримали погляди Чарльза на роль архітектури в суспільстві та збереженні історичних будівель. Тож з 1993 року теперішній король працює над створенням міста Паундбері, заснованого відповідно до його архітектурних принципів, а саме до філософії нового урбанізму.

Паундбері – експериментальне нове місто на околиці Дорчестера в графстві Дорсет. Його будівництво покладене на  архітектора Леон Кріє. Його дизайн заснований на традиційній архітектурі та новому урбанізмі. Та плани Кріє критикувалися за змішання великої кількості континентальних стилів та за невикористання місцевих будівельних матеріалів. 

На початок 2020-х Паундбері забезпечує роботою понад 2 тисячі людей у понад 180 підприємствах. Місто відроджує малоповерховий вуличний пейзаж та побудованого в людському масштабі, повторює традиційні місцеві особливості дизайну. 

Читайте також: Арттерапія: небанальні меми, які підбадьорюють під час війни

За задумом, місто мало й зменшити використання автомобілів, та цього не вдалося досягнути. Тож деякі критики схарактеризували його як штучну ностальгію. Завершення будівництва планується на 2025 рік. Проживатиме у населеному пункті 6 тисяч осіб. 

Книги

У 1980 році, коли майбутньому королю був приблизно 31 рік, вийшла його авторська дитяча книжка «Старигань із Лохнагара».  Це історія про старого чоловіка-відлюдника, який жив у печері в скелях біля озера Коррі та гори Лохнагар, з якої відкривається вид на замок Балморал, в Шотландії. Цікавим є те, що король Чарльз III раніше розповідав цю історію своїм молодшим братам, Ендрю та Едварду, ще у дитинстві. Пізніше ж опублікував її. 

«Старигань із Лохнагара» також адаптований в анімаційний короткометражний фільм BBC, де Роббі Колтрейн озвучив відлюдника, а принц Чарльз розповів історію. Згодом книга була також адаптована під музичну п’єсу та виконувалась, як балет. 

Також король є автором кількох книг про довкілля, подорожі, архітектуру та навіть співавтором книги рецептів. 

Тим часом його дружина та королева-консорт Камілла теж поділяє погляди чоловіка до мистецтва та літератури. Вона керує Королівським клубом читання книг під назвою The Reading Room у соціальних мережах. Щосезону Камілла ділиться своїми книжковими рекомендаціями з іншими читачами у своєму книжковому клубі, де потім обговорює їх, а також веде цікаві розмови з популярними авторами. 

Читальний зал герцогині Корнуольської відкрили у січні 2021 року. До слова, рекомендації Камілли на початку 2022 року включали чотири книги: «Вбивства сороки» Ентоні Горовіца, «Гамнет» Меггі О’Фаррелл, «Намисто королеви» Олександра Дюма та «Мій блискучий друг» Олени Ферранте.

Знайомство з Україною

Знайомство з українською культурою в його величності відбулося ще у 1981 році в Дербі. Тоді принц станцював гопак з ансамблем «Говерла».

 

Та фактично принц Уельський відвідав Україну у вересні 1996 року, на запрошення тодішнього президента України Леоніда Кучми. Чарльз відвідав Софійський собор, Меморіал Вічної Слави, Києво-Могилянську академію. 

Читайте також: Воєнна анімація, або як художниця Зю Побережнюк відображає українську реальність європейцям

У Могилянці він був приємно вражений англомовними студентами і вітальними плакатами. Йому навіть довелося підписати з десяток власних фотокарток. Навіть охоронці не змогли зупинити молодь, яка хотіла показувати майбутнім онукам автограф особи королівської крові.

Після Києва Чарльз відвідав Севастополь, де вшанував загиблих у Кримській війні британців, на меморіалі. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024