У Нью-Йорку відкрили Першу галерею українського сучасного мистецтва

16 Листопада 2023, 13:10
The First Ukrainian Gallery ФОТО 484
The First Ukrainian Gallery

У США, у місті Нью-Йорк, відкрили галерею українського сучасного мистецтва The First Ukrainian Gallery, яка розташована у відомому артрайоні Сохо.

Організатори зауважують, що відкриття галереї в Сохо є «першим кроком у масштабній подорожі, яку планує розпочати команда Першої української галереї США».  Про це повідомили на сайті новоствореної установи.

В українській галереї можна побачити твори українських художників і художниць із Харкова, Одеси, Рівного, Донецька, Дніпра та Києва.

«Основною метою нашого проєкту була й залишається підтримка художників у цей складний час. Ми співпрацюємо з більш ніж 30 художниками й художницями, деякі з яких є біженцями й намагаються вижити в різних країнах Євросоюзу. Проте не тільки ті, хто виїхав, потребує підтримки. Інші художники залишаються жити в Україні, і кошти від продажу їхніх картин є єдиним для них засобом виживати», – коментує кураторка галереї Марія Мануйленко.

Усі кошти від продажу картин спрямують на підтримку художників, розвиток проєкту, а також на відбудову дитячої лікарні у Львові.

Перша презентована виставка має назву Diamond Jam та поєднує техніку та художнє чуття. В експозиції представлені картини, роботи з каменю, текстилю та глини.  

«Diamond Jam (діамантовий джем) приготований з дорогоцінних каменів, які формувалися впродовж минулих століть і загартувалися невблаганними стихіями. Ці камені, знайдені в найглибших прірвах і були поховані у віковій багнюці. Але подібно до розбитих частинок колись чудової мозаїки, камені мерехтіли крізь стародавню глину. Потрібне вміння, щоб оживити сплячий, неживий камінь, змусити його сяяти та розкрити його суть. Але оскільки надрізи грубо видалили зайву речовину, ми додали родзинку та нотку любові, і все – діамантовий джем готовий. І це смачно!» – йдеться у описі до виставки.

На виставці представили й роботи українських митців, які вразили глядачів на Венеціанській бієнале та у Музеї дизайну Барселони. Серед них – Юрій Вакуленко. Його ікону Божої  Матері у вогні, вирізьблену на пластині бронежилета, Володимир Зеленський подарував Папі Римському у Ватикані. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024