Від Нареченої війни до Воїна світла: національні образи українок протягом дев'яти років

16 Січня 2023, 15:31
Національні образи 2250
Національні образи

Війна в Україні розпочалася ще у 2014 році. Усі ці роки українці різними способами намагаються говорити про події у рідній країні за кордоном, тож і конкурси краси не є виключенням. 

Журналісти Район.Культура вирішили знайти та подивитися наскільки промовистими були усі 9 національних образів українських представниць на конкурсі Міс Всесвіт», саме за той час, коли в Україні триває російська агресія.

2014

У 2014 році у конкурсі взяла участь 20-річна харків'янка Діана Гаркуша. Її національним вборанням стала сукня «Наречена війни». До слова, модель тоді стала другою віце-міс.

Концепцію вбрання розробила Тетяна Терсенова-Заводовська, а пошила сукню дизайнерка з Івано-Франківська Олена Васенко.

Образ символізував трагічні події в Україні у 2014 році. Сукню прикрасила плахта – традиційний елемент національного одягу з етнічним орнаментом та  маки, які є символом скорботи за загиблими. Голову Діани прикрасив терновий вінок з маками та чорною фатою. 

2015

У 2015 році представницею України стала Ганна Вергельська. Національний костюм називався «Віра.Надія.Любов» від бренду SVITLO

Творці образу пояснили, що костюм виконаний у світлому кольорі, як Надія, прикрашений золотистим кольором пшениці, що символізує Віру. Сукню прикрашала вишивка золотистого кольору, прикрашена камінням, бісером та шовкові кутаси. Основний малюнок костюма стилізований під традиційне українське Дерево Життя. А червоні акцентні деталі символізували Любов. Використане в вишивці і стилізованому рушнику Дерево життя символізувало силу, натхнення і волю до життя.

Національний костюм складався з двох частин: перша – це корсет, який підкреслив фігуру Ганни Вергельської. Друга – тонка сорочка в традиційному українському крої з широкими рукавами зі складками. Довга спідниця доповнена шлейфом. Головний убір – українки вінок світлого кольору, зібраний з елементів, плетених з соломи. 

На презентації національного вбрання Ганна доповнила образ рушником та короваєм, який спекла етнічна українка з діаспори США. Рушник виконаний з тонкого білого шовку з малюнком «дерево життя» червоного кольору і шовковими кутасами. 

2016

Авторами національного костюма для Міс Україна Всесвіт другий рік поспіль стали дизайн-студія SVITLO (дизайнерки Наталія Шевчук та Світлана Кубрак), які шили вбрання для першої леді України Марини Порошенко, а також для багатьох інших відомих особистостей.

Образ національного костюма Міс Україна-Всесвіт 2016 дев'ятнадцятирічної киянки родом з Криму Олени Сподинюк, називався «Квітуча Україна». Складався з блузки-корсета, пишної спідниці і головного убору. Головним елементом костюма став старовинний вишитий вручну килим, з якого зроблена спідниця. Основа килима – льон чорного кольору, на якому вишиті вовняними нитками великі яскраві квіти. 

На створення цього національного костюма пішло близько 4 місяців кропіткої роботи. Над ним працювала команда з 6 швачок. Загальна вага костюма – понад 25 кілограмів. Щоб звикнути до костюма необхідно було кілька тижнів тренувань.

«Створюючи образ Квітучої України ми об'єднали у використаних матеріалах, техніках, кольорах і деталях минуле і сьогодення. Зробили його легким і живим, і водночас глибоким і змістовним. Старовинний лляної килим ручної квітковою вишивкою прекрасно передав вібрації сили, благополуччя і процвітання. Сучасний різнобарвний фатин додав легкості, плинності, грайливості і пишності. Таке незвичайне поєднання, обрамлене кутасами і китицями «заграло» в результаті неперевершеною спідницею. Спідниця стала корінням і фундаментом образу, І в якийсь момент ми побачили образ цілісним – Квітучу Україну, благословенну землю, напоєну росами, зігріту сонячними променями, покриту запашними травами і квітами, розкішну, затишну і гостинну! Квітуча Україна народжена, щоб нагадати, який надзвичайно прекрасною може бути наша країна на своїй, Богом даній землі», – казали про костюм дизайнери бренду SVITLO .

2017

У 2017 році українська королева краси вісімнадцятирічна киянка Яна Краснікова демонструвала вбрання, присвячене Софії Київській. Тоді образ отримав хвилю обурень та непорозумінь. Особливо не сподобався жовтий «хвіст» і своєрідне поєднання кольорів: блідорожевого та жовто-блакитного.

Придумала вбрання дизайнерка Марина Асаулюк, а загалом над ним працювало близько 20 осіб: художники, швачки, вишивальниці, інженери.

2018

23-річна одеситка Карина Жосан представляла Україну на конкурсі краси «Міс Всесвіт 2018». Її національний образ називався «Дерево життя». Наряд  прикрасили елементами українських орнаментів, які використовуються в традиційних українських костюмах і рушниках.

За словами творців образу, червоний колір символізує любов українського народу до своєї землі, до своєї родини, до Батьківщини. Білий колір вказує на чистоту і святість української душі.

Над вбранням працювало 10 майстрів, виготовлення костюма зайняло 90 днів. В результаті вийшов наряд вагою 15 кілограмів. Кількість використаних для оздоблення костюма шовкових ниток становило майже 11 кілометрів, вручну виготовили 50 квіток махрової мальви.

2019

Над образом «Зелена Україна» моделі з Запоріжжя Анастасії Суботи працювала дизайн-студія SVITLO. Щоб пошити таку сукню, команді знадобилося тисячі шматків тканини різних відтінків зеленого кольору і фактур, а також 2,5 місяці роботи. Наряд прикрашений пір'ям, паєтками і мереживами з ефектом 3D. Головний убір виготовлений з живих гілок, колосків, квіток мальви, стебел кукурудзи, а всередині вмонтована підсвітка. Вага наряду – 28 кілограм.

Ідея костюма — показати Україну такою, якою її бачить птах із висоти свого польоту. З її неповторними луками, родючою землею, лісами, річками, унікальними флорою та фауною. Костюм теж мав свою «зелену ідеологію», яка закликає всіх українців пам'ятати, що ми повинні щодня змінювати себе і свої звички, берегти природу, щоб наші нащадки могли побачити Україну такою ж прекрасною.

2020

28-річна Єлизавета Ястремська представила Україну на міжнародному конкурсі у 2020 році в образі «Душа-витинанка». Авторкою вбрання стала Наталія Шевчук. Над створенням працювала команда з 7 швачок. Загальна вага костюма становила близько 7 кілограмів.

Використали близько 15 метрів атласної тканини білого і чорного кольорів. Незвичайним було те, що потрібно було розробити технологію, при якій тканина була б схожа на папір і поводила себе, як папір. При цьому ще необхідно було, щоб дрібно порізана тканина не розлазилася. Для цього витратили майже 2 кілограми спеціального розчину.

«Життя іноді залишає дірочки в душах людей, але Бог складає з них прекрасний гармонійний малюнок, що відображає внутрішню красу людини. Душа – світла, чиста, що і символізує білий колір костюма. Дзеркальний блиск відображає внутрішній світ людини. Українська витинанка – це генетична пам'ять нашої нації. З давніх-давен цими орнаментальними прикрасами з паперу прикрашали стіни, вікна, полиці будинків. Традиційно у витинанку закладали сюжет, який розповідав, що відбувається в родині: які були свята, весілля, хто народився. Білий аркуш паперу нагадував про чистоту і святість людської душі. Також разом з вишивкою використовували витинанки з тканини й шкіри в обробці одягу», – пояснила дизайнерка.

Не обійшлося тоді й без скандалу, білоруська художниця Єлизавета Червонцева заявляла, що українська дизанерка використала ідею її авторської витинанки. Та доказати тоді нічого так і не вдалося.

2021

Блогерка Анна Неплях, яка стала переможницею «Міс Україна Всесвіт 2021» представляла Україну у костюмі «Вишиваний код України».

Національний образ другий рік поспіль створювала українська дизайнерка Наталія Шевчук. Наряд поєднав в собі унікальні вишивки з усіх регіонів України.

Корсет костюма сплели з натуральної лози. Наплічна конструкція символізувала рушник в процесі вишивання. Квіти на плечовій конструкції – саме такі, які використовуються у створенні традиційних українських вінків. У створенні всіх елементів національного костюма задіяли понад 10 різних майстрів: швачки, вишивальниці, майстриня з лозоплетіння, а також майстер по металу. Загальна вага костюма становила понад 15 кілограмів.

2022

Вікторія Апанасенко з Чернігова презентувала Україну у образі «Воїн світла», який створила дизайнерка Леся Патока.
 
Як пояснює дизайнерка, в руках у Вікторії зброя, її тіло — в стилізованих обладунках, водночас вона несе світло через цю тотальну пітьму, метафоричну та буквальну, що прийшла на наші землі з агресором. В образі використані 5 основних матеріалів та елементів, що разом створюють мікс фешну та української етніки, сучасних трендів та історичної пам’яті. Монолітний комбінезон, що символізує броню та наче друга шкіра огортає Вікторію. 
 
Ошатна біла сукня, яка складається зі стилізації вишиванки з характерними пишними рукавами, спідниці, на яку загалом пішло понад 10 метрів тканини, та, створеної на сучасний лад, крайки, тобто паску. Костюм прикрашають німб з традиційними для України колосками та символічні обпалені крила.
«Крила обпалені в битві, та незламані. Вони заточені у синьо-золоті обладунки в кольорах, що символізують наш прапор, захищені й розкриті для вирішального бою та прикрашені різноманітними дзеркальними українськими орнаментами. Ці крила — ще один унікальний елемент образу, надскладна ручна робота, створена нами в Україні за екстремальних умов. Під звуки сирен, без електроенергії, у світлі свічок, ми з командою навпомацки розмальовували кожну пір’їнку», – пояснила Леся Патока.
 
Хоч і українку зустріли оваціями на конкурсі, вона все ж не потрапила до 16-ки фіналісток на конкурсі краси «Міс Всесвіт», який відбувся 14 січня у Новому Орлеані (США). Всього за перемогу змагалося 85 учасниць з різних країн.
 

До слова, переможницею цьогорічного конкурсу стала представниця Сполучених Штатів Америки Р'Бонні Габріель. Також до п'ятірки потрапили представниці Домінікани, Венесуели, Пуерто-Рико та Кюрасао.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024