Ексдиректора волинського музею судять за заволодіння бюджетними коштами

05 Липня 2023, 12:53
Олександр Середюк 1074
Олександр Середюк

Ексдиректора Музею історії сільського господарства Волині Олександра Середюка судять за службове підроблення та привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем. 

Відповідний обвинувальний акт у кримінальному провадженні згідно з законодавством України прокурори Луцької окружної прокуратури скерували до суду. Про це журналістам Район.Культура повідомили у пресслужбі прокуратури.

За даними слідства, посадовець, отримавши диплом доктора філософії в галузі історії, видав наказ-розпорядження, яким зобов’язав головного бухгалтера проводити виплату йому роялті в розмірі 25% від посадового окладу за науковий ступінь.

При цьому директор музею знав, що умови контракту, укладеного із ним Волинською обласною радою, не передбачають отримання таких надбавок.

Читайте також: Витвори фантазії Середюка

Не передбачав їх і контракт, укладений із навчальним закладом, де він здобував ступінь. На підставі виданого самим собою наказу посадовець безпідставно отримував надбавки до заробітної плати, привласнивши таким чином понад 110 тисяч гривень з державного бюджету.

Читайте також: Картини, книги, зуб мамонта і корали: з музею-скансену в Рокинях зникли експонати

Що передувало судовому розслідуванню: 

Музей історії сільського господарства Волині-скансен у Рокинях змушений виплачувати роялті колишньому керівнику в значних розмірах. Із 2018 року Рокинівський музей сплачує ексдиректорові Олександру Середюку роялті у розмірі 20% за екскурсійне обслуговування. Такі фінансові зобов’язання, за словами музейників, існують згідно з договором, який Середюк підписав з одного боку як автор, а на підписання від імені музею своїм наказом поклав обов'язки на підпорядкованих йому працівників. Зокрема Середюк отримував надбавку за наукове звання, коли очолював музей, і робив це на підставі диплома доктора філософії в галузі історії, виданого Волинським інститутом Міжрегіональною академією управління персоналом (МАУП). 

За словами музейників, екскерівник під тиском змусив одного з них підписати цей договір, щоб зобов’язати музей постійно сплачувати йому кошти. 

Нове керівництво музею-скансену ініціювало низку службових перевірок та подало запити до різних інституцій, щоб перевірити діяльність ексдиректора, оскільки змушені виплачувати Олександру Середюку роялті. 

Працівники музею звернулися до Міністерства освіти і науки України. У міністерстві зазначили, що диплом не є документом встановленого зразка. Коли прийшла відповідь від Міносвіти, що диплом не є чинним, Середюк аргументував свій науковий ступінь міжнародним форматом диплома. 

Пізніше музейники отримали офіційну відповідь і від навчального закладу, де Середюк отримував диплом. У листі вказано: науковий ступінь доктора філософії, який у МАУП присудили Олександру Середюку, «не має прямого відношення до державних наукових ступенів – і про це сказано у контракті, який підписують докторанти». Проте, разом із тим, видача диплома не є порушенням закону (на відміну від доплат до ставки). Так робити цей заклад IV рівня акредитації має право.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024