У МОН не підтвердили науковий ступінь ексдиректора музею-скансену поблизу Луцька

19 Квітня 2023, 18:05
Олександр Середюк 2155
Олександр Середюк

Працівники Музею історії сільського господарства Волині-скансену у Рокинях звернулися до Міністерства освіти і науки України, щоб підтвердити наявність наукового ступеня у ексдиректора установи Олександра Середюка. У міністерстві зазначили, що диплом не є документом встановленого зразка.

Про це 19 квітня повідомили на фейсбук-сторінці Рокинівського музею.

Нове керівництво музею-скансену ініціювало низку службових перевірок та подало запити до різних інституцій, щоб перевірити діяльність ексдиректора, оскільки досі змушені виплачувати Олександру Середюку роялті у значних розмірах. 

«Під час однієї з перевірок виявилося, що Олександр Середюк, який нині обіймає посаду провідного наукового співробітника музею, не має для цього належних кваліфікаційних вимог», – заявляють музейники. 

Читайте також: Фінансовий тягар: як Рокинівський музей долає наслідки діяльності ексдиректора

Коли Олександр Середюк був директором музею, то отримував надбавку за наукове звання. Робив це на підставі диплома доктора філософії в галузі історії, виданого Міжрегіональною академією управління персоналом.

«Перші сумніви щодо цього диплому виникли через відсутність даних про таке звання на сайті Міністерства освіти та науки України. Тож керівництво музею зробило запит у МОН. Відповідь шокувала», – йдеться у дописі.

У листі МОН йдеться про те, що диплом не є документом встановленого зразка, не засвідчує наявність у вказаної особи наукового ступеня в Україні та не дає їй права на державні гарантії, встановлені законодавством України для наукових працівників, зокрема щодо отримання доплати за науковий ступінь.

Читайте також: «Моє розчарування»: Рокинівський музей у спадок

З цього музейники зробили висновок, що Олександр Середюк не має права обіймати посаду провідного наукового співробітника. Тепер керівництво музею, виявивши порушення, зобов’язане звертатись до правоохоронних органів, аби цей працівник повернув музею нараховані та виплачені йому протягом багатьох років кошти за наукове звання. 

«Відповіді на запит щодо підтвердження диплома від самого Середюка у визначений законодавством термін нам не надійшло», – зазначають представники музею.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року новим директором музею-скансену історії сільського господарства Волині став Роман Ковальчук. 4 квітня 2023 року в Музеї зазначили, що ексдиректор отримував 20% ставки роялті за його «авторські права», однак ставка виплати роялті в Україні становить не більше ніж 3-4%. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024