Картини, книги, зуб мамонта і корали: з музею-скансену в Рокинях зникли експонати

12 Травня 2023, 18:53
Музей історії сільського господарства Волині-скансен у Рокинях 1434
Музей історії сільського господарства Волині-скансен у Рокинях

Нове керівництво Музею історії сільського господарства Волині-скансена у Рокинях ініціювало проведення інвентаризації. Опрацювавши більше ніж 2500 музейних предметів, не виявили 122 експонати.

Про це повідомили на сторінці музею-скансену у фейсбуці.

За словами музейників, у 2021 році, коли з посади керівника установи йшов Олександр Середюк, а комунальну організацію очолив Роман Ковальчук, мала відбутися звірка музейних предметів основного фонду.

«Проте акт приймання-передачі музейних предметів та відповідної документації між колишнім та нинішнім директорами відсутній. На прохання керівництва до Олександра Середюка, надати акт та усе необхідне, той відмовився це робити», – заявляють у музеї.  

Читайте також: Фінансовий тягар: як Рокинівський музей долає наслідки діяльності ексдиректора

Тож у 2022 році керівництво скансену провело інвентаризацію через закріплену у законодавстві підставу – виявлення фактів розкрадання, зловживання або псування майна невстановленою особою (або особами). До 2021 року музей звітував Міністерству культури та інформаційної політики про наявність 7 000 музейних предметів основного фонду. 

Однак, як повідомляють у музеї, під час поверхневого огляду Роман Ковальчук виявив розбіжності у музейній документації і відсутність музейних предметів. Тому у закладі створили відповідну комісію. А також з лютого 2022 року до штату ввели посаду зберігача фондів, до обов’язків якого входить проведення інвентаризації, і взяли на роботу відповідного фахівця.

«Протягом року працівники музею опрацювали 2502 музейні предмети (тобто понад третину від заявленої кількості). Під час цієї перевірки вони не виявили 122 (сто двадцять два) музейні предмети (копія акту із додатком 1 – прикріплені внизу допису). Зокрема, це такі експонати, як медалі, картини, книги, природні матеріали (зуб мамонта, корали), які несуть історичну цінність та вартість кожного з яких оцінюється тисячами, а то й сотнями тисяч гривень. Більше того, на вказані в акті та додатку до нього відсутні музейні предмети в музею немає жодної документації на підтвердження їхнього місцезнаходження деінде, взагалі фізичної наявності або причин відсутності», – йдеться у дописі працівників музею-скансену. 

«Оскільки Олександр Середюк обіймав посаду директора музею в період з 2 жовтня 1989 по 15 квітня 2021 року, тобто очолював виконавчий орган музею та був одним із його засновників, саме він ніс відповідальність за усю діяльність комунальної організації».

Читайте також: У МОН не підтвердили науковий ступінь ексдиректора музею-скансену поблизу Луцька

Тож керівництво музею 18 квітня 2023 року листом звернулося до Олександра Середюка для отримання пояснень щодо вказаних вище фактів. Однак у відповіді щодо цього не отримали й звернулись до правоохоронних органів, зокрема в прокуратуру міста Луцька, із заявою щодо розслідування цих фактів.

«Наразі правоохоронці відкрили провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. 20 квітня 2023 року розпочалось досудове розслідування щодо низки зловживань. Зокрема прокуратуру зацікавили: доплати за науковий ступінь у розмірі 25% від розміру окладу без відповідного документу встановленого зразка, що засвідчує наявність наукового ступеня в Україні; за фактом отримання від музею винагороди (роялті) у розмірі 20% від загальної суми надходжень коштів за екскурсійні послуги, що надаються музеєм; за фактом привласнення музейних експонатів», – повідомили у музеї-скансені.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024