«Не робіть з тата – вар’ята», – Середюк показав диплом Доктора філософії, який йому видали у МАУПі

13 Травня 2023, 15:21
Олександр Середюк 52626
Олександр Середюк

Працівники Музею історії сільського господарства Волині – скансену у Рокинях звернулися до Міністерства освіти і науки України, щоб підтвердити наявність наукового ступеня у ексдиректора установи Олександра Середюка. Тоді у міністерстві зазначили, що диплом не є документом встановленого зразка.

На це колишній очільник відповів дописом у фейсбуці та додав до нього фото диплома, який йому видали у 2008 році.

Нагадаємо, що Роман Ковальчук, новий керівник музею-скансену, ініціював низку службових перевірок та подав запити до різних інституцій, щоб перевірити діяльність ексдиректора, оскільки досі змушений виплачувати Олександру Середюку роялті у значних розмірах. Зокрема Середюк отримував надбавку за наукове звання, коли очолював музей, і робив це на підставі диплома доктора філософії в галузі історії, виданого Волинським інститутом Міжрегіональною академією управління персоналом (МАУП).

Читайте також: Картини, книги, зуб мамонта і корали: з музею-скансену в Рокинях зникли експонати

 «Останніми днями на телеканалах і в соцмережах появилися відкриті і приховані, глузливі і серйозні обвинувачення одного молодого керівника науково-культурної комунальної установи Волинського краю, про Диплом доктора філософії, який належить ексдиректору, засновнику, творцю і автору експозиції Музею-скансену Волині, письменнику і журналісту – Олександру Середюку. Мовляв, такий Диплом не є чинним, незаконним, отже, дирекція не має права доплачувати його власнику за наукове звання, а також, мовляв, він не відповідає посаді провідного наукового співробітника музею», – почав свій допис колишній очільник.
Олександр Середюк ставить під сумніви справедливість висновку Міністерства освіти України, який вони прислали у відповідь на запит Романа Ковальчука.
 «Чи справді це уже є відповіддю останньої інстанції? Чи насправді це є «істиною» останньої інстанції для адміністрації Музею-скансен? Я не випадково вибрав зі всіх ВУЗів незалежної України саме МАУП (Міжрегіональна Академія Управління персоналом), з центром у Києві, де навчався в докторантурі, так як знав цей ВУЗ з багаточисленних публікацій наукових збірників і видань, журналу і щотижневика «Персонал+», що цей вищий учбовий, хоч і приватний заклад, є одним із провідних ВИШів України», – зауважує Олександр Середюк.
 
Середюк зазначає, що йому довелося пройти всі щаблі наукового захисту, щоб здобути Диплом доктора філософії в галузі історії. А ще, що у МАУПі підготовка і захист дисертацій проводилася у 2008 році за Болонською системою, «а не за старою ВАКівською, яка залишалася також у ВУЗах ще з радянських часів».
 «Я не є авторитетом у моїх опонентів, які поставили під сумнів мій Диплом доктора філософії. Тому звернемося до інших спеціалістів зі світовим ім’ям та міжнародним стажем. Одна з серйозних проблем інтеграції української системи освіти до Болонського процесу – недостатньо повна інформованість посадових осіб, як про поточний стан справ у російській та європейській освіті, так і про цілі Болонського процесу», – зауважив Середюк.
Також ексочільник прокоментував порядок присудження ступеня доктора філософії в Україні.
 
 «У 2014 році ухвалили новий закон про освіту, де українська система вищої освіти перейшла на так звану трирівневу систему: бакалавр, магістр, доктор філософії. Молодший спеціаліст, який був до цього, відійшов у минуле у зв′яку з ухваленням цього закону. Доктор філософії — це найбільш чутливе питання, бо у західних країнах переважно такі ступені видають саме університети. В Україні була традиція, коли величезна кількість спецрад, у яких захищалися кандидати наук, були при Національній академії наук. Відповідно було політично-чутливе питання стосовно того, яка має бути роль дослідницького університету академії наук. Зараз ми перейшли до іншої системи, яка однозначно відповідає європейській, де заклади вищої освіти та наукові установи мають акредитовані освітні програми і мають формувати для своїх випускників разові ради захисту, які складаються з п′яти осіб. Уже немає автореферату. Це дуже важливо, бо жанр автореферату з′явився фактично для того, щоб полегшити життя 20-тьом людям, які були колись у спецраді. Цього вже немає, є тепер п′ятеро вузькопрофільних спеціалістів, які підбираються під конкретну дисертацію», – пояснив Олександр Середюк.
 
Він запевняє, що диплом доктора філософії видається закладом, а не державою. За його словами, це означає, що ми включаємо репутаційний чинник, де не кожен диплом буде рівний іншому диплому. 
«У законі 2014 року про вищу освіту передбачалося, що університети самі під час прийняття на роботу можуть визнавати іноземний науковий ступінь. Він визнається як такий, що відповідає українському. Це важливо для прийняття на роботу і так само для подальшого навчання. У світі поза пострадянським простором концепту державного диплому немає. Кожен університет видає свій власний диплом і визнає інші дипломи інших університетів. Це якраз питання про університетську автономію. Є така річ як Болонська декларація, де університети між собою домовляються, що вони будуть визнавати дипломи. Це відповідальність автономного закладу освіти, а не держави. Наші дипломи визнаються на Заході і західні дипломи визнаються тут. Інтеграція відбулася», – зауважує Середюк.
 
До слова, у Законі України про освіту йдеться: 
«Доктор філософії – це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.
 
Наукові установи можуть здійснювати підготовку докторів філософії за власною освітньо-науковою програмою згідно з отриманою ліцензією на відповідну освітню діяльність або за освітньо-науковою програмою, окремі елементи якої забезпечуються іншими науковими установами та/або закладами вищої освіти».
 
Потім у дописі Олександр Середюк посилається на прогресивність МАУПа, адже інститут готує докторів філософії ще з 1996 року.
 «У 2005 році, коли Міністерством освіти і науки України було проголошено курс на Європу, європейські зразки освіти, ми розпочали цю роботу ще з 1996 року. Як вже зазначалося, науковий ступінь доктора філософії прирівнюється до вітчизняного ступеня кандидата наук. Таким чином, Міжрегіональна Академія управління персоналом вже давно вирішує питання про перехід на європейський рівень освіти та наукових ступенів. Тобто, вона спрацювала на випередження. Як пояснив Президент ПрАТ «ВНЗ МАУП» Р.Г. Щокін на моє звернення (№1150 від 17.05.2022 р.), «…національним законодавством України, на момент укладання контракту навчання в докторантурі і захисту дисертації, не було передбачено видача дипломів державного зразка доктора філософії PhD, оскільки Закон України «Про вищу освіту» був прийнятий лише 1.07.2014 року. Проте, видача диплома доктора філософії міжнародного зразка не є порушенням діючого законодавства України, а є правом навчального закладу. Даний вид освіти є неформальною освітою, здобуття якої передбачено Законом України «Про освіту», – пояснив Середюк.
 
До слова, інформація, яка має міститися у Дипломі доктора філософії за встановленим зразком за Законом України про освіту: 
  • найменування документа про науковий ступінь (ступінь доктора мистецтва);
  • серія та реєстраційний номер диплома, що присвоюється під час проведення реєстрації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти,
  • дата його видачі (до запровадження реєстрації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти - реєстраційний номер та дата видачі додатка не зазначається);
  • найменування закладу вищої освіти (наукової установи), в якому (якій) здійснювалася підготовка;
  • назва галузі знань та спеціальності (спеціальностей);
  • дата набрання чинності рішенням спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня (спеціалізованої ради з присудження ступеня доктора мистецтва);ім'я та прізвище особи, якій присуджено науковий ступінь (ступінь доктора мистецтва);
  • найменування закладу вищої освіти (наукової установи), у спеціалізованій вченій раді (спеціалізованій раді з присудження ступеня доктора мистецтва) якого (якої) захищено наукові (мистецькі) досягнення;
  • найменування органу (органів), що акредитував (акредитували) освітню програму;
  • найменування посади, підпис, засвідчений печаткою, ім'я та прізвище керівника або іншої уповноваженої особи закладу вищої освіти (наукової установи), у спеціалізованій вченій раді (спеціалізованій раді з присудження ступеня доктора мистецтва) якого (якої) захищено наукові (мистецькі) досягнення;
  • у разі потреби – інформація про консульську легалізацію та/або проставлення апостиля на документі про науковий ступінь (ступінь доктора мистецтва).

Примітка: 

1. Інформація, зазначена в цьому переліку, формується закладами вищої освіти (науковими установами) українською та англійською мовами із зазначенням такого тексту: «У разі наявності в дипломі / додатку до диплома будь-яких розбіжностей перевагу має текст українською мовою» / In case of any differences in interpretation of the information in the diploma or diploma supplement, the Ukrainian text shall prevail.

2. Додаток до диплома європейського зразка базується на формі, схваленій Паризьким комюніке, що прийняте 25 травня 2018 року відповідальними за вищу освіту Міністрами країн Європейського простору вищої освіти, з рекомендацією щодо його прийняття в ідентичній формі у відповідних рамках Лісабонської Конвенції про визнання та Europass.

3. У документах про вищу освіту або науковий ступінь повинні міститися написи «УКРАЇНА» та «UKRAINE».

 «Слід зазначити, що згідно з Міжнародними конвенціями про освіту, рекомендується компетентним органам країн, які підписали ці Конвенції, або приєднались до них, визнавати цей Диплом, що надає його власнику право здійснювати професійну діяльність відповідно до наукового ступеня, зазначеного в дипломі. Тому, не робіть «з тата – вар’ята», – підсумував Олександр Середюк.
Коментарі
15 Травня 2023, 08:33
та то всьо ясно, дядя, але ж бабло ти косиш від держави, з бюджетику, а не з Болонського там чогось
15 Травня 2023, 16:48
Чув особисто коли студент кирнична наталія Степанівна стверджувала, як купила там і сесії, і роботи, при чому будучи за кордоном. Тому не дивно за мауп
26 Травня 2023, 20:36
МАУП це шарашкина контора, там за гроші тобі любий диплом намалюють. Виявляється не кожен з тих дипломів визнається у нас.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024