У Луцьку відбулося перше засідання суду у справі ексдиректора музею-скансену

03 Серпня 2023, 11:14
Ексдиректор музею в Рокинях Олександр Середюк в Луцькому міськрайонному суді. Фото: Суспільне Луцьк 646
Ексдиректор музею в Рокинях Олександр Середюк в Луцькому міськрайонному суді. Фото: Суспільне Луцьк

У Луцькому міськрайонному суді відбулося перше засідання у справі за обвинуваченням колишнього директора музею історії сільського господарства Волині Олександра Середюка.

Засідання пройшло 2 серпня. Екскерівника музею обвинувачують у службовому підробленні та привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, – розповіла Суспільному речниця Волинської прокуратури Наталія Мурахевич.

За даними слідства, Середюк отримавши диплом доктора філософії в галузі історії видав наказ-розпорядження, яким зобов’язав головного бухгалтера виплачувати йому доплату у розмірі 25 % до посадового окладу.

Речниця Волинської прокуратури Наталія Мурахевич. Фото: Суспільне Луцьк

«Знаючи при тому, що контракт укладений ним з Волинською обласною радою не передбачав таких виплат, а також і не передбачав таких виплат контракт укладений із навчальним закладом», – додала Наталія Мурахевич.

Інтереси музею у суді представляє теперішній директор скансену Роман Ковальчук. Каже, що він був змушений звернутися у правоохоронні органи із заявою, коли при звільненні Олександра Середюка виявив, що його попередник не мав права щомісяця отримувати 25 % доплати до окладу за науковий ступінь.

Читайте також: Науковий ступінь ексдиректора Рокинівського музею не є підставою для отримання пільг: прийшла відповідь з МАУПа

Зі слів Романа Ковальчука, диплом доктора філософії в галузі історії, який був виданий Міжрегіональною академією управління персоналом, не відповідає державним зразкам, державним гарантіям.

«Ми отримали відповідні листи і зрозуміли те, що він навіть не має права займати ставку провідного наукового співробітника, бо там є обов’язкова вимога: кандидат наук або доктор філософії», – додав директор музею.

Представник потерпілої сторони, директор музею Роман Ковальчук. Фото: Суспільне Луцьк

Під час судового засідання представник позивача просив стягнути з Олександра Середюка на користь музею понад 110 тисяч гривень. Саме таку суму надбавки, за версією слідства, незаконно отримав колишній директор та науковий співробітник.

Читайте також: Витвори фантазії Середюка

У суді обвинувачений ексдиректор свою вину заперечує. Як розповів Олександр Середюк Суспільному, свій науковий ступінь він вважає дійсним і таким, що відповідає європейським зразкам.

«Я не просто маю якийсь папірець доктора філософії, а я своїми діями і науковими знаннями підкреслюю, що я є дійсно науковець високого ґатунку. Не кожен на Волині має такий науковий багаж, як я маю. Ми вступили в Болонській процес, а тут виявляється, не такого зразка, не такого кінця і так далі», – сказав Середюк.

Суддя Оксана Данелюк розгляд цієї справи по суті призначила на 5 вересня.

Читайте також: «Не робіть з тата – вар’ята», – Середюк показав диплом Доктора філософії, який йому видали у МАУП

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024