Нам треба співати «Нову радість» тисячі разів: Анжеліка Рудницька створила різдвяну містерію під час війни

25 Грудня 2023, 16:05
Фото надане Анжелікою Рудницькою 2397
Фото надане Анжелікою Рудницькою

Авторка найвідомішої передачі 90-х «Територія А», співачка і волонтерка Анжеліка Рудницька є ще й справжньою амбасадоркою Різдва.

На її вертеп чекали знані митці столиці, як-от Ліна Костенко, організовані Анжелікою марафони з виконання різдвяних пісень вносили до книги рекордів, а співати колядки та щедрівки у зимовій містерії «Територія РіздвА: Сила Роду» на її прохання збираються найвідоміші українські виконавці. 

Серед них лауреати Шевченківської премії – «Піккардійська терція» і Тарас Компаніченко, зірки естради Віктор Павлік чи Марія Бурмака, переможець «Голосу країни» Сергій ЛазановськийТоня Матвієнко разом з родиною, яка виконує колядку в пам’ять про маму – легенду української музики – Ніну Матвієнко та багато інших.

Чому відзначати Різдво важливо навіть під час війни, хто має відкривати для світу Україну, як вдалося об’єднати сотні людей для роботи над проєктом і навіть повернути на сцену знану оперну діву – Анжеліка Рудницька розповіла журналістці Район.Культура.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

«Я все життя живу з Різдвом»

Анжеліка Рудницька зізнається, що Різдво з дитинства було для неї особливим святом. Плекати традиції співачка продовжує впродовж усього життя. Пригадує: зі студентських років з друзями робили вертеп.

«У цьому вертепі були, наприклад, Ірина ГеращенкоОлег ПанютаСергій РуденкоОлена ФролякОксана Соколова і так далі. Вони ще тоді не були зірками телебачення і політики, але вже були зірками вертепу. Ми ходили до наших викладачів, до відомих українських митців. До Ліни Костенко ми приходили щороку й вона казала: «Ой я думала, що вже все, якщо ви не прийшли, свята не буде», – ділиться спогадами авторка проєкту.

Співачка каже, що завжди хотіла перетворити це у щось більш масштабне. Так спершу з’явився альбом різдвяних пісень «Територія РіздвА», а потім ідея розширилася до більш ніж 3-годинного марафону в Михайлівському Золотоверхому соборі, в якому взяли участь понад 500 людей.

«Це зафіксували як національний рекорд і всі були вражені, що у нас так багато цього прекрасного сакрального матеріалу», – ділиться мисткиня.

Читайте також: Рівнянка Анжеліка Рудницька презентувала першу частину пісенного літопису про боротьбу українців

Анжеліка розповідає, що спершу боялася подавати заявку на грант для масштабного різдвяного проєкту до Українського культурного фонду. Та поки інші організації пропонували схожі ідеї й не отримували фінансування, «Територію РіздвА» підтримали.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

Зимову містерію у 2021 році побачили не лише в Україні, а і в США та Європі. Наступного року втіленню проєкту завадило повномасштабне вторгнення. Анжеліка хотіла відмовитися від цієї ідеї у 2023 через брак коштів. Але українські захисники надихнули продовжувати справу.

«Цьогоріч ми отримали фінансування за кошторисом 2021 року і це була жесть, адже всі розуміють, що ціни піднялися в два з половиною рази. У якийсь момент я навіть подумала, що треба відмовитися від цього проєкту й повернути перший транш. Хай буде соромно, але не буду робити, тому що нема сил і ресурсів. Однак я ж волонтерю і спілкуюся з військовими. Тоді подумала: тобто ми хочемо отримувати перемоги, але щоб за нас їх здобував хтось інший? Це нечесно. Якби хлопці отак відступали щоразу, то що б було? Посварила себе, видихнула і продовжила свою маленьку боротьбу за світло, яке нам всім потрібне», – зізнається співачка.

Містерію готували понад пів року, а до створення долучилися близько 300 людей. Анжеліка пригадує, що майже всі пісні записували після ночей без сну через повітряні тривоги.

«Було складно, тому що люди зараз в стресовому стані. Мотивувати 40 людей дихати як один організм, співати, грати світло, красиво – це теж складно, але я вдячна всім, хто збирався і докладав максимально багато зусиль, щоб усе вийшло неймовірно казково», – каже Рудницька.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

«Усвідомлення незнищенності роду дає нам силу для боротьби»

«Територія РіздвА» цьогоріч присвячена зв’язку між поколіннями, тож у назві має доповнення – «Сила Роду». За словами Анжеліки, ми як ніколи розуміємо, наскільки важливо берегти родину й підтримувати одне одного.

«Тут йдеться не тільки про родину, рід – це весь український народ. Ми всі разом пов'язані спільним ДНК, традиціями, пам'яттю, історією, бідами, перемогами і прагненням перемоги. Тому черпати силу свого роду і передавати її наступним поколінням вкрай важливо. Якщо ти сам слабкий, але знаєш, що поруч є твій рід і він великий, ти стаєш сильнішим. Усвідомлення потужного коріння і незнищенності роду дає нам силу і енергію боротися за землю, націю, культуру, державу і за кожного з нас».

Тому без акценту на родинних зв’язках у проєкті не обійшлося: на сцені українські виконавці з’являються зі своїми близькими.

«Спершу виникла ідея запросити тих, хто прямо іменують себе родинами: «Сестри Тельнюк»«Спів братів». Це було очевидно, що вони повинні співати у цьому проєкті. Я знала, що хочу співати з сестрою. Минулого разу я виступала з мамою – її було складно вмовити, а сестру простіше, тому що ми з дитинства співали разом дуетом, а тепер вперше заспівали публічно», – каже Анжеліка.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

У глядачів, зокрема, буде можливість побачити Наталку Карпу, яка співатиме разом із донечкою та татом. Анна Добриднєва виконує композицію разом з мамою.

«Без кумівщини не обійшлося. Наприклад, Ot Vinta вже всі «покумилися». Я казала: «Давайте дітей». А вони відповідають: «У нас стільки дітей, якщо ми їх всіх привеземо, то у вас не вистачить на сцені місця», – сміється Анжеліка.

Кумами стали і учасники «Піккардійської терції». Співачка каже, що формація вже сприймається усіма як одна родина. Ще одні куми – Марічка Бурмака та Іван Малкович.

«Я кажу: «Іване, всі знають, що ти письменник, видавець. Але ми також знаємо, що ти збираєш зіркові вертепи й ходиш з ними по відомих людях, по родинах. Я дуже хочу, щоб ти в нас заспівав». Він з радістю погодився. Іван Малкович – це теж людина, яка є амбасадором Різдва».

Читайте також: На виставці у Херсоні показали роботи рівнянки Анжеліки Рудницької, які врятували під час окупації

Фото надане Анжелікою Рудницькою

«Анжеліка постукала в моє серце»

Головною інтригою «Території РіздвА» цьогоріч стало повернення на сцену оперної співачки, ім’я якої довго тримали у таємниці. Легендарний «Щедрик» Анжеліка Рудницька доручила заспівати Валентині Степовій, яка раніше заявила про закінчення кар’єри.

«Це цікавий проєкт і ніхто з артистів не заперечував, усі хотіли взяти участь. Однак коли людина взагалі відмовилася виходити на сцену і сказала, що закінчила кар'єру, то вже безглуздо вмовляти її чи переконувати».

Анжеліка пояснює, що на рішення Валентини Степової вплинула смерть її чоловіка, який також був її продюсером, та переживання за сина, який воював на фронті, а тепер демобілізований.

«Я сказала: «Валентиночка, мені здається, що «Щедрика» ніхто, крім вас, так не заспіває. А вона мені: «Дякую я так чекала цього дзвінка», – розповідає Рудницька.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

Вона пригадує – налаштовувалася переконувати Валентину й шукала аргументи, втім, все сталося зовсім не так, як очікувала Анжеліка.

«Потім Валентина Степова сказала в якомусь інтерв'ю: «Анжеліка постукала в моє серце». Це для мене теж зворушливо, бо я розумію, що коли людина потрапляє в особисту емоційну кризу – і життєву, і творчу – іноді це дуже важливо, коли є хтось, хто може протягнути руку».

Валентина співає найвідомішу українську щедрівку разом зі своїми онуками та дитячим хором «Щедрик».

Герої містерії з’являються на сцені у несподіваних образах. Через брак коштів, розповідає авторка проєкту, доводилося звертатися за допомогою до колекціонерів.

«Вони допомогли одягнути наших головних зірок в автентичні строї, один з них можна побачити на Світлані Тарабаровій. У неї на шиї будуть лускавки, якими у Радянському Союзі прикрашали ялинки. Ми з сестрою будемо вбрані у поліські строї. Нам підібрали два абсолютно однакових костюми і це теж дуже унікально, тому що складно знайти схожі сорочки, майже ідентичні хустки баранівські, зав'язані так, як це роблять на Поліссі, плюс намиста. Це дуже дорогий одяг. Коли ти одягаєш якусь сорочку, якій 100 років, звісно, відчуваєш щось особливе. Ти розумієш, що це скарб і що це коштує шалені гроші. Тож намагаєшся робити все дуже обережно, бо розумієш, що все це величезна цінність. Ми сміялися: добре, що є охорона, а то хтось міг би нас вкрасти».

Фото надане Анжелікою Рудницькою

Співачка, переконана, що проєкт вдався, завдяки злагодженій роботі команди. Адже містерією переймалися не лише виконавці, а й водії, бухгалтери чи аудитори.

Найзворушливішим моментом містерії, Анжеліка називає виступ Тоні Матвієнко, Арсена Мірзояна та маленької Ніни Матвієнко. Співачка розповідає, що пропонувала взяти участь у проєкті і старшій Ніні Матвієнко, артистка навіть просила Анжеліку надіслати їй партитури, однак вже тоді Ніна Митрофанівна важко хворіла.

«Я вибирала навмисно колядку, в якій є слова «золоті ключі» – Божа Матір просить в Ісуса золоті ключі від Раю. Адже «Золоті ключі» – це тріо, в якому співала Ніна Матвієнко. Я хотіла показати цю нитку пам'яті, цю силу роду такими речами, які не читаються з першого погляду. Але їх знають ті, хто цікавляться історією українською музики, слідкують за розвитком музики, а комусь можна це пояснити», – розповідає Рудницька.

Читайте також: Музика на Різдво: сучасні українські святкові пісні

Фото надане Анжелікою Рудницькою

«Коли українці вимітають з душ радянщину і російщину, цю порожнечу треба заповнювати»

У суспільстві перед святами вкотре з’являється дискурс – чи можуть люди в тилу дозволяти собі святкувати Різдво, поки українські військові продовжують захищати нас на фронті? Анжеліка Рудницька каже: теж ставила собі це запитання, коли наважувалась на створення проєкту і зауважує, що не святкує, а відзначає Різдво.

«Чесно кажучи, в мене в квартирі немає жодної різдвяної ознаки. І я хвилювалася, але ми зробили опитування серед наших читачів і не було людей, які сказали, що це не на часі – навпаки. Тому це зняло мої вагання, в мене є карт-бланш від аудиторії, що це потрібно. Та і це не зовсім розважальний контент. Ми не маємо права скласти руки, сидіти і помирати. Ми повинні боротися в тому числі і за свою ідентичність», – зазначає співачка.

На думку Анжеліки, коли українці вимітають зі своїх душ та голів всю радянщину й російщину, то цю порожнечу, яка утворюється, треба заповнювати. Якщо ми не будемо її заповнювати українським, то воно буде заповнюватись чимось іншим.

Є і прагматичний момент: проєкт дає змогу дати роботу митцям та людям, які працюють в креативній індустрії, зокрема: освітлювачам, операторам, звукорежисерам, піротехнікам, костюмерам, гримерам, перукарям тощо.

«Коли людина має роботу, вона надихається, у неї є за що жити. Вона не стає асоціальною, не стає людиною, яка чекає на подачку чи на гуманітарну допомогу. Так працює економіка», – зауважує Анжеліка.

Читайте також: Не Щедриком єдиним: маловідомі композиції Миколи Леонтовича

Фото надане Анжелікою Рудницькою

«Культура – це найпростіший місточок між серцями людей»

Авторка проєкту підкреслює, що Україна не займається культурною експансією на повну. А «Територія А» не має ресурсів для того, щоб масштабно популяризувати українське і за кордоном.

«Різдво – це те, що ми можемо експортувати. Це той культурний продукт, який зараз мав би бути на всіх європейських телеканалах, на всіх майданчиках, на різдвяних ярмарках по всіх містечках. У нас є безліч артистів, які могли б виступати і збирати гроші, матеріальні речі на допомогу країні і армії. Чому ми це не робимо? Державні інституції готують великі проєкти з супердокументацією і не займаються таким ходінням в народ, а нам треба простим людям розповідати простими словами, що ми переживаємо. Культура – це найпростіший місточок між серцями людей», – підкреслює мисткиня.

Втім, знайомити з українськими традиціями треба і українців. Анжеліка розповідає, що останні десять років часто виступає на Сході на підтримку військових. Каже: українські митці навчили людей на Сході співати «Червону руту» краще, ніж співають на Заході. А от з колядками незнайомі дуже багато людей.

«Нам робити ще це «Різдво», і робити. І переспівувати тисячі разів «Добрий вечір тобі» і «Нову радість» аж поки їх не запам'ятають», – каже виконавиця.

Негативні коментарі щодо проєкту, розповідає Анжеліка, отримує лише від парафіян Московського патріархату, які не задоволені тим, що «Територія РіздвА» виходить на Святвечір 24 грудня, а не 6 січня.

Фото надане Анжелікою Рудницькою

Хоча, пригадує, що у 2021 році містерію теж презентували у грудні. А минулого року Анжеліка відзначала Різдво з родиною вже за новоюліанським календарем.

«Багато є таких незручностей, до яких ми не звикли – воно все стане на свої місця. Моя бабуся мене вчила, що Різдво починається з добрих справ і це залишилося для мене головним правилом», – каже співачка.

Головна ціль містерії «Територія РіздвА: Сила Роду» – об’єднання. Тож Анжеліка Рудницька сподівається, що перегляд проєкту допоможе глядачам відчути, що вони не самі.

«Багато жінок зараз, в яких чоловіки на фронті. Вони кажуть: «Ми будемо самотні на Різдво». Я їм відповідаю: «Ні, ви будете з нами, дивіться минулий випуск, нинішній і наповнюйтесь світлом, співайте разом з нами. Мої підводки до пісень – про наше життя, про те, що ми переживаємо. Вони не відірвані від всього того, що нам болить».

Переглянути містерію можна на ютуб-каналі Анжеліки Рудницької. Безоплатно права на показ проєкту творці передали 55 українським телеканалам, зокрема трансляції пройдуть на «Суспільне Культура», «Еспресо», «Прямому», «5 каналі» та регіональних українських каналах.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024