Музика на Різдво: сучасні українські святкові пісні

24 Грудня 2023, 15:56
Підбірка різдвяної української музики ПІДБІРКА 3311
Підбірка різдвяної української музики

Різдвяні та новорічні пісні створюють атмосферу свята. Чи не зі всіх магазинів, кав'ярень, радіо напередодні зимових свят лунають знайомі усім американські мелодії.   

Українські музиканти щороку презентують композиції, присвячені Різдву та Новому року. На жаль, війна лишила відбиток і на українській музиці, тож нині не усі пісні передають веселий настрій. Але ці композиції, не зважаючи на те радісні вони, чи сумні – близькі кожному українцю. Тож журналісти Район.Культура зробили власну підбірку сучасної української різдвяної музики.

Олександр Положинський, Анна Добриднєва, Арсен Мірзоян, Тоня Матвієнко, Іван Марунич — Вогники

Пісня «Вогники» присвячена поверненню до традиції святкування Різдва у грудні, а також нашій вірі у світле майбутнє. 

alyona alyona, KOLA, Jerry Heil – Щедра ніч

Dima Prokopov і Moisei – Різдвяна ніч

Dima Prokopov разом із відомим українським скрипалем-військовим Moisei записали пісню-присвяту «Різдвяна ніч».  

«Різдвяна ніч» – не проста різдвяна композиція. Ця пісня присвячена всім військовослужбовцям, що віддали своє життя захищаючи Україну. Вона про шану та вдячність тим, хто вирішив стати на захист Батьківщини та більше не повернеться за різдвяний стіл до своєї родини. Завдяки повстанському настрою, влучним словам та звучанню скрипки, цей трек вражає глибоким почуттям пам'яті та стійкості.  

 

Аркадій Войтюк – Щасливе Різдво 

OSTY, Klavdia Petrivna — Новорічна 

«Новорічна» пісня створена для того, щоб кожен з нас зупинився на хвилинку та насолодився дивовижним моментом. Дива трапляються в найнесподіваніший час.

 

Сергій Лазановський | RIDNYI feat 7TEEN’S & Анастасія Марків – Сумний святий вечір 

«Сумний Святий Вечір» створена у 40-их роках за мотивами іншої колядки – «Нова радість стала». І якщо тоді ця коляда оспівувала репресії, які пережили українці від радянського окупаційного режиму. То зараз музиканти розказують  про ті події, які переживаємо.

«Сумний Святий Вечір» – це про наші реалії, сум, який наразі живе всередині кожного із нас. 

Vitaliia та Маляревський – Зірка яскрава в небі тривожному

 

Jerry Heil – Маланка

Головна ідея пісні «Маланка» криється в рядках «не посіється страх ні в селі, ні в містах! Нема світла, та жевріє щедрівка на вустах». Адже які б випробування не випали на нашу долю, ми все здолаємо. А зима, в цій пісні, на нашому боці. 

«Перший куплет — сьогодення. Тяжка зима, до якої неможливо, здавалося, звикнути, але вже вдруге народ знаходить в собі моральні сили навіть накрити стіл на дванадцять страв і подякувати Богу та Збройним Силам за настання Нового року! Другий же куплет — це вже дійсно народна щедрівка. І це справді — цінність та рідкість, адже всі твори, що нагадували нашому народу про справжнє коріння та традиції, винищувалося радянською владою», — Jerry Heil.

KRUTЬ – Забери мене до себе на Різдво

Kozak System – Різдво і Маланка

Тіна Кароль та гурт PROBASS ∆ HARDI

Українська співачка Тіна Кароль та гурт PROBASS ∆ HARDI випустили спільну роботу. Нова версія стародавньої української різдвяної щедрівки «Ой, сивая тая зозуленька».

«Ми хотіли поєднати етнокод з актуальним звучанням сьогодення, у такий спосіб передати нащадкам незмінене, автентичне першоджерело національного українського фольклору та приправити це все потужним електронним звучанням», – говорять автори.

KAZKA — RYZDVYANA [Ой як же було]

«Різдвянії сни» Христини Соловій 

Христина Соловій презентувала EP «Різдвянії сни» з чотирма автентичними колядками та щедрівками. У цих композиціях Христина поєднує традиційні українські мотиви та сучасні звучання, створюючи різдвяну містерію з вічних образів, які є провідниками до життя. Вона відображає важливість та красу української культури, пропонуючи слухачам відчути Різдво через музику.

Народився Бог на санях — це колядка, яка з’явилася з віршів Богдана Ігоря-Антонича, творчість якого також відгукується Христині. Колядка увібрала образи з народних пісень та колядок гуцулів, лемків і бойків, в яких різдвяні події переносяться зі Святої Землі до Карпат.

Пропонуємо пригадати й сучасні українські пісні, які стали легендарними, але призабуті. Це композиції Скрябіна, Dzidzio, «Антитіла», ТІК, Mad Heads, Epolets, OT VINTA.

Скрябін – А під новий рік 

Dzidzio – Зимова казка

Антитіла – Новорічна 

ТІК – Різдвяна 

Mad Heads – Новий рік

Epolets – Різдво

OT VINTA – Це Різдво

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024