На виставці у Херсоні показали роботи рівнянки Анжеліки Рудницької, які врятували під час окупації

15 Квітня 2023, 11:39
Виставка Анжеліки Рудницької. Експонати врятували в окупації працівники Херсонського обласного центру народної творчості 799
Виставка Анжеліки Рудницької. Експонати врятували в окупації працівники Херсонського обласного центру народної творчості

У Херсоні знову презентували виставку «Сад Чеснот» рівненської мисткині Анжеліки Рудницької. Під час російської окупації роботи сховали в підвалі працівники Херсонського центру народної творчості.

Про це повідомила керівниця управління культури Херсонської міськради Світлана Думинська на своїй сторінці у фейсбуці.

Анжеліка Рудницька до повномасштабного вторгнення Росії в Україну передала свою виставку «Сад Чеснот» до Херсонського центру народної творчості. Потім виставка мандрувала Херсонщиною і мала повернутися до своєї власниці, однак цьому завадила війна. Після того як росіяни окупували Херсон працівники Центру заховали експонати у підвалі.

«Чесно, затамували подих, бо українське мистецтво для тих недолюдей, як червона ганчірка для бика. І от вчора вчергове телефоную Володимиру Капелюшнику, бо домовлялись, як з‘явиться можливість, розшукати роботи. О диво! Знайшли! В розбитому і розграбованому приміщенні, де повивозили все: апаратуру, фото, книжки, меблі…. до підвалу... І вся колекція збереглась!» – розповіла Світлана Думинська.

Тепер виставку експонують у Центральній бібліотеці імені Лесі Українки в Херсоні.

«Для моїх художніх робіт це справжнє воскресіння, повернення. У них є місія: надихати, давати сили тим, хто у відчаї, вчити незламності, милувати око, гармонізувати простір і тих, хто на них дивиться. Бажання творити підняло мене на ноги, коли я була паралізована. Мої полотна наснажували інших людей на трьох континентах. Вони були у розкішних музеях, на всесвітніх фестивалях, у маленьких містечках, в онкоцентрах і лікарнях. Їм судилося пережити окупацію разом з нескореним Херсоном, розмінування і тепер вони знову повертаються у виставковий простір», – зазначила на своїй сторінці у фейсбуці Анжеліка Рудницька.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50