Поки лунає дитячий сміх – ми потрібні, – як живе Волинський театр ляльок під час війни

28 Лютого 2023, 16:45
Фото з вистави «Як горобець розуму шукав» 4735
Фото з вистави «Як горобець розуму шукав»

Ракетна небезпека та повітряна тривога, вимкнення електроенергії, відсутність глядачів та інші життєві труднощі, з якими щодня зіштовхується людина під час війни – усе це не оминуло й українські театри. 

Та Волинський академічний обласний театр ляльок попри усі негаразди та складнощі намагається продовжувати творче життя і творити заради майбутнього, дітей України. Про театральне життя під час війни говорила журналістка Район.Культура.

Театр ляльок
Волинський академічний театр ляльок

На початку повномасштабного вторгнення театрали були змушені припинити свою діяльність, адже спрямували свої сили на допомогу армії. 

Лариса Гарлінська, акторка та заслужена артистка України розповіла, що колектив з перших днів війни активно розпочав волонтерську діяльність та продовжує цю справу й досі. Гроші, медикаменти, батарейки, тактичні ремені, їжа – усе, що було у їхніх домівках, вони передавали ЗСУ. Також збирали матеріали для коктейлів Молотова.

Згодом, коли пройшла хвиля готування суміші, почали плести маскувальні сітки. Та з часом колектив все ж повернувся до свого призначення – розважати та лікувати аудиторію мистецтвом. Уже з квітня 2022 року, театр відновив покази спектаклів. Щоправда, спершу вистави показували лише на виїзд і проводили у місцях розселення переселенців – школах, таборах.

Читайте також: Нескорена: у Луцьку презентували моновиставу про Ліну Костенко

Театр ляльок
Лариса Гарлінська. Фото з театрального архіву

«Я пам’ятаю, як нам сказали готуватися до вистави на виїзд. Ми їхали до дітей, яких евакуювали з села Іванкова. І коли ти бачиш людей, які пережили ці страшні події, усередині все підкочується, голос хрипить. Але ти змушуєш себе посміхатися на всі тридцять два, говорити щось підбадьорливе. Пізніше ми зрозуміли, що з цими виставами ми теж працюємо задля перемоги. Якщо наші діти будуть налаштовані на перемогу, у них буде хороший настрій і бажання жити. А їхнім батькам, які на передовій також буде легше, якщо вони знатимуть, що дитина щаслива», – поділилася спогадами Лариса Гарлінська.

Чисельні виїзди сформували нову традицію: опісля кожної вистави актори з ляльками, дітьми та дорослими фотографуються й обнімаються. На думку артистів, такий ритуал допомагає глядачам вкотре отримати позитивний настрій та прорефлексувати.

Про те, як до волонтерської діяльності долучилися працівники театру розповів і Вадим Хаїнський, який у січні 2023 року очолив посаду заступника керівника з питань економіки. За його словами, у березні в Луцьку розпочала діяльність арт-майстерня «Діти слухають казки», яка пізніше стала одним із 12 арт-терапевтичних центрів Луцька, які створили в закладах культури. Майстерня активно функціонувала впродовж 7 місяців на волонтерських засадах.

Читайте також: Культурні хаби у війні: луцький актор створив арт-майстерню для дітей-переселенців

Заслужена артистка України Лариса Гарлінська, Юлія Тузова та Олексій Криворучко

«Діяльність майстерні починалася з того, що актори нашого театру ляльок брали ляльку і приходили до новоствореного простору, де читали казки, гралися з дітками-переселенцями, проводили майстер-класи, як працювати з лялькою та влаштовували лялькові вистави. Вже тоді на початках було зрозуміло, що лялька – найкращий терапевтичний засіб для дітей. Тому що, вони її можуть обійняти, поговорити з нею, побавитися», – розповів про волонтерський проєкт Вадим Хаїнський.

Попри те, що майстерня допомагала малечі забути гіркий досвід війни, діти багато говорили, малювали, рефлексували на цю тему. Керівника проєкту дуже тішить, що діти мали можливість проговорити свої страхи, переживання, висловити свої думки, почуття й отримати полегшення. Такі терапії дуже потрібні і справді допомагали дітям і батькам, які прагнули знайти місце, де дитина могла б почуватися щасливою, бодай на короткий час.

Театр ляльок неодноразово брав участь у різноманітних благодійних акціях, зокрема у благодійних проєктах «Разом переможемо» та «Культурний фронт на захисті кордонів».

Читайте також: У Волинському ляльковому театрі провели екскурсію для маленьких глядачів

Кіт у чоботях. Фото з театрального архіву

Варто зауважити, що Волинський академічний театр ляльок долучився до благодійного збору коштів для відбудови Харківської дитячої клінічної лікарні  №19, яка постраждала від ракетних обстрілів. У приміщенні театру на благодійному заході «Світло перемоги» та на концерті камерного хору «CREDO», а також під час показів вистав, впродовж місяця працівники малювали дітям боді-арт, продавали смаколики. Тож в результаті вдалося зібрати 36 тисяч гривень для харків'ян.

Згодом театр повернувся до звичного робочого графіку на власній сцені, але зіткнувся з проблемою повітряних тривог. Театральне сховище може вмістити близько 70 людей. Це вплинуло на загальний продаж квитків. Адміністрація могла запропонувати лише 50 місць у залі, а це п’ята частина від загальної кількості місць. Проте колектив все ж знайшов рішення як забезпечити безпеку більшій кількості відвідувачів.

Читайте також: Гримери, костюмери та декоратори: хто працює за лаштунками театру

Глядацька зала

«Ми дуже вдячні Ользі Чуріній, директорці музичної школи №1 імені Фредерика Шопена, яка дозволила відвідувачам театру користуватися шкільним бомбосховищем, що розташоване у сусідній будівлі. У таких ситуаціях згадуєш, що для волинян не має ситуації без виходу», – висловила вдячність від усього колективу Лариса Гарлінська.

Акторка каже, що їхній театр – намолене місце. 

«Ми – під Божим захистом. У нас дуже рідко траплялися тривоги, а якщо і траплялися – то до початку вистави. Я пам’ятаю лише один випадок, коли ми були змушені зупинити виставу «Мандрівний лялькар». Більше такого не повторювалося», – додала пані Лариса.

Якщо повітряна тривога застала глядачів саме під час спектаклю, то адміністрація вирішує подальші дії спільно з батьками. Глядачі можуть замінити квитки на іншу дату чи прийти на іншу виставу, або ж дочекатися відбою повітряної тривоги. Самі актори чекають до останнього, і скільки б глядачів не залишилося – вони гратимуть для них.

Читайте також: Лускунчик – це класика про справжність

Постійні відключення електроенергії теж не стали на заваді роботи театру. Працівникам художньо-постановочної частини вдалося спланувати роботу таким чином, щоб не втрачати жодної можливої хвилини при наявності світла.

«За весь період ми відмінили лише кілька вистав у зв’язку з відключення електроенергії. Важче коли репетицію перериває повітряна тривога. Бо після перерви ти вже не станеш на ту творчу ноту душею. До тієї ноти потрібно підійти, а для того, щоб підійти потрібно починати спочатку», – розповів завідувач трупи, заслужений артист України Петро Савош.

Петро Савош

Двоє акторів Волинського театру ляльок добровільно вступили до лав Збройних Сил України, і наразі у колективі – лише три чоловіка-артиста. Це вплинуло на вибір репертуару – нинішні вистави розраховані на малу кількість акторів.

За словами Галини Остапчук, керівниці літературно-драматургійної частини, театр має залишатися для дітей терапією. У творчому доробку Волинського театру ляльок є вистави патріотичного характеру, проте колектив переймається, чи доцільно зараз вкотре турбувати дітей, наголошуючи на темі війни.

Фото з репетиції

«Репертуар нашого театру складають вистави створені на кращих зразках української та світової драматургії. Показуючи їх, ми прищеплюємо нашим юним глядачам високі духовні і моральні якості, а також розуміння того, що всі ми є громадянами найкращої у світі країни – України. Таким чином проводимо патріотичне виховання через мову (усі вистави в театрі йдуть виключно українською мовою), пісню, народну мудрість казок», – розповіла пані Галина.

За словами Галини Остапчук, до теми війни із дітьми потрібно підходити дуже обережно. 

«Для дітей, які на власні очі побачили страхіття війни – зараз це значна частина наших глядачів, наше мистецтво виконує роль «терапії». Адже навіть така вистава, як «Котигорошко, або «Хлопчик з зеленого стручка», яку ми показували влітку, викликала болючу реакцію в дітей із сімей переселенців. Звичайно, з часом це мине, зранені війною дитячі серця будуть зцілені і ми будемо показувати цю виставу про відважного хлопчика Котигорошка, який боронить рідну землю від ворога», – розповіла вона про спільне рішення колективу.

Читайте також: Я – актор у театрі сьогодення

Вадим Хаїнський

«Театр жив, живе і буде жити не зважаючи ні на що. Актори і всі працівники театру прагнуть творити, представляти своє мистецтво і бути корисними в цей не легкий час. Гостями театру ляльок є найменша і найбільш чутлива аудиторія. Діти – це дуже чесні критики, щирі та вдячні глядачі. Коли на виставі повен зал і лунає дитячий сміх – це означає, що театр потрібен і як ніколи на часі!», – підсумовує Вадим Хаїнський.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024