Світло в темні часи: у Рівному виступили американський вокаліст Рей Браун та провідні джаз-музиканти з України

13 Грудня 2023, 14:04
У Рівному виступили американський вокаліст Рей Браун та провідні джаз-музиканти з України. Фото Іллі Канкрова РЕПОРТАЖ 794
У Рівному виступили американський вокаліст Рей Браун та провідні джаз-музиканти з України. Фото Іллі Канкрова

У межах XXIII міжнародного фестивалю Jazz Bez у Рівному відбувся концерт джазового вокаліста зі США, сина співачки Елли Фіцжеральд і басиста Рея БраунаРея Брауна молодшого та квартету відомих українських джазових музикантів. 

Захід пройшов у Рівненській обласній філармонії. Чим вечір джазу привабив глядачів і утримував їхню увагу близько трьох годин – бачила журналістка Район.Культура.

Джаз за усю свою довгу історію від виникнення до сьогодення пережив чимало трансформацій, однак однаково органічно звучить і у традиційних джаз-клубах, і у стінах філармонії, адже є своєрідним продовженням класики.

Фото Іллі Канкрова

Тож не дивно, що на сцені під оплески вщент заповненої зали глядачів з’являються музиканти, декілька з яких за сумісністю є викладачами українських консерваторій: саксофоніст Михайло Євтушенко, піаніст Олексій Петухов, басист Олександр Кузьмич та барабанщик Леонід Петкун.

Перша композиція відразу відгукується знайомою мелодією у незвичному джазовому аранжуванні. Кілька присутніх одразу здогадуються – це українська народна пісня «Сидить дівча над бистрою водою», відома багатьом у виконанні Квітки Цісик.

Фото Іллі Канкрова

Олексій Петухов підтверджує – хотіли розпочати зі свого, бо українська джазова музика починається з української мелодії.

На піднесеній хвилі лунає далі й авторська композиція Михайла Євтушенка, яку він створив для свого маленького сина.

«Одного разу в нього сталася невеличка трагедія і все обличчя було в сльозах. Я намагався щось написати і щоб відволікти його від горя, сказав заходити в кабінет і сісти на диван. Я щось пробував і поки він відволікався на музику, я його і дописав. Потім назвав цей твір – «Витираючи твої мокрі очі», – ділиться історією саксофоніст.

Фото Іллі Канкрова

Читайте також: Музика до фільмів: як у Рівному пройшов концерт Київського квартету саксофоністів

Запитання про те, як у джазі знаходять відображення трагічні події сьогодення випереджає Олексій Петухов, анонсувавши спільний твір із Михайлом: «наше небо мусить бути блакитним».

Слухачі мають змогу і перенестися до Одеси й побувати на 15 станції Великого Фонтану.

«Колись із неї було видно море, а тепер там усе забудоване», – зітхає Олексій та починає грати однойменну музичну композицію.

На головного гостя вечора доводиться трохи зачекати. Рівненський поет і актор Андрій Пермяков розважає публіку жартами й навіть, наспівуючи у манері Луї Армстронга, декламує фрагмент пісні What a Wonderful World! в авторському українському перекладі.

Рей Браун молодший зявляється на сцені у сріблястому піджаку і вже традиційному капелюшку.

«Я дуже радий бути тут», – зізнається американець.

Музикант часто буває в Україні й є хедлайнером українських джазових фестивалів. Рей високо відзначає майстерність українських джазових виконавців і навіть записує з ними спільні треки. А проте, зізнається, що найбільше відзначає в українській культурі їжу та пиво.

Фото Іллі Канкрова

Глибокий вокал Рея Брауна молодшого переносить рівнян на батьківщину джазу, а давно знайомі хіти лунають у несподіваних варіаціях, доповнені імпровізаціями вокаліста. Музикант пропонує уявити себе у пустелі, наповнивши простір шумом піщаної бурі, а за кілька миттєвостей – запрошує колег і глядачів підтанцьовувати у такт музиці.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Читайте також: Ода життю та коханню: у Рівному звучало «Танго свободи» пам’яті Астора П’яццоли

Легендарна Summertime звучить по-літньому легко, з легким відгомоном манери Елли Фіцжеральд. По-особливому виконують і SWonderful, відомої як саундтрек до культового американського мюзиклу «Забавне личко» та однойменного фільму із Одрі Гепберн у головній ролі.

Фото Іллі Канкрова

Попри віддаленість української та американської культур джаз займає чільне місце серед уподобань українців. Це підтверджує і Рей Баун молодший. Вокаліст каже: різниці між концертами до російського повномасштабного вторгнення і нині не відчуває.

«Наша робота, як музикантів, полягає в тому, щоб спробувати надихати людей, робити їх щасливими. Це велика перевага нашої роботи, ми постійно на цьому зосереджуємося», – пояснює співак.

Рей транслює зі сцени оптимізм і зауважує, що відчуває це своєю місією. Українцям радить підтримувати одне одного, адже джаз завжди мав у своєму підґрунті обєднання людей.

«Кожна людина має хороші дні й погані й мені, як і багатьом іншим людям, пощастило мати таких хороших друзів, які завжди поряд, коли мені потрібне це піднесення. Меседж завжди був однаковий від початку часів – піклуватися одне про одного», – наголошує Рей Браун молодший.

Фото Іллі Канкрова

Довгі дві з половиною години не вміщують усього репертуару, підготованого музикантами, тож Рею доводиться перегортати ноти музикантів і скорочувати програму, адже великий тур американського співака українськими містами триває. Утім, джазовий музикант відповідає на запит рівнян і знаходить час заспівати на біс під оплески публіки.

Читайте також: Найкращі зразки української класики виконав у Рівному Національний ансамбль солістів «Київська камерата»

Міжнародний фестиваль Jazz Bez триває в різних містах України: Львові, Дрогобичі, Києві, Тернополі, Рівному, Умані та одночасно в польських Перемишлі та Кракові.

Фото Іллі Канкрова

Організатори зазначають – щасливі, що Рівне вже багато років є на мапі джазової музики в Україні й так багато людей розуміють цінність такої музики.

«Дякуємо Збройним силам України, що можемо насолоджуватися митями життя, митями музики. Цю традицію започаткував Маркіян Іващишин, через нього ми тут збираємося, тому що це велика людина української історії, яка була одним із учасників Революції на граніті, заснувала мистецьке творче об'єднання «Дзиґа» й саме він та його однодумці дали поштовх розвитку цієї культури у нас в Україні. Історично джаз-клуб «ДжЕм» приєднується до організації фестивалю і у нас традиційно зима починається з джазу», – зауважує засновник рівненського джаз-клубу «ДжЕм» Сергій Гемберг.

Фото Іллі Канкрова

Артменеджерка клубу Юлія Струк зауважує, що концерт пролетів на одному диханні, хоч і тривав дві з половиною години.

«Рей Браун – це найбільша зірка, з якою я працювала. Не хочу образити нікого з попередніх виконавців, бо всі дуже круті й мені подобається їхня музика, але він несе цю американську харизму. Навіть його міміка, коли він співає – це просто кайф. Ніби доторкнутися до легенди. Дуже сподобалася музика і квартет розкішно зіграв. Я щаслива, що ніхто не покинув зал, всі витримали до кінця і насолодилися ним», – каже Юлія.

Фото Іллі Канкрова

Також вона підкреслює, що працює у цій сфері лише рік, але переконана, що джаз зараз потрібен, адже у такі темні часи, людям важко морально.

«Це важливо – робити якісь промінчики світла, бо така музика надихає. Вона інтелектуальна й допомагає розслабити нервову систему. Важливо також підтримувати артистів. Звісно, найперше потрібно підтримувати Збройні сили України і економіку, але це також є підтримкою економіки. Митцям також треба за щось жити й вони не вміють нічого іншого – тільки творити», – пояснює Юлія Струк.

Фестиваль Jazz Bez завершується, однак у джаз-клубі «Джем» вже планують майбутні події, найближча з них – день народження клубу в лютому.

Фото Іллі КАНКРОВА

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024