Найкращі зразки української класики виконав у Рівному Національний ансамбль солістів «Київська камерата»

14 Жовтня 2023, 16:48
Національний ансамбль солістів «Київська камерата». Фото Анастасії Гнатюк РЕПОРТАЖ 1251
Національний ансамбль солістів «Київська камерата». Фото Анастасії Гнатюк

У Рівному в межах фестивалю «Рівненські класичні резиденції» відбувся концерт Національного ансамблю солістів «Київська камерата», який у 2023 році відзначає своє 30-річчя.

Одні з найкращих творів сучасної української класики звучали у стінах Залу камерної та органної музики 12 жовтня. Концерт «Київської камерати» став кульмінацією новоствореного музичного фестивалю, започаткованого Рівненською обласною філармонією, та зібрав аншлаг. Відвідала музичну подію і журналістка Район.Культура.

«Вже за своїм визначенням ансамбль солістів є унікальним колективом, оскільки він зібрав провідних сольних виконавців України. Його виключна виконавська мобільність дозволяє грати артистам в найрізноманітніших складах: від дуету солістів і до малого симфонічного оркестру. Цим зумовлений той колосальний за своїм наповненням, стилістичним і національним розмаїттям репертуар «Київської камерати», – розповідає художня керівниця філармонії Руслана Шаліга.

Фото Анастасії Гнатюк

Читайте також: Відродження європейських традицій: стартував перший фестиваль класичної музики «Рівненські класичні резиденції»

«Київську камерату» під час виходу на сцену вітають довгими оваціями ще до того, як звучить перша нота у їхньому виконанні. Глядачів підкорює не лише репутація колективу, а і його місія – популяризація української музики й її репрезентація за кордоном.

«Для українських сучасних композиторів «Київська камерата» – це своєрідна творча лабораторія, адже переважна більшість прем’єр новітньої української камерної музики відбулися силами саме цього колективу: Мирослав Скорик, Євген Станкович, Валентин Сильвестров, Іван Карабиць, Ігор Щербаков… Весь цвіт сучасної української музики – в концертах і студійних записах «Київської камерати», – зазначає пані Руслана.

Руслана Шаліга. Фото Анастасії Гнатюк

За словами музикантів, свою концертну програму, складену з найкращих зразків української сучасної музики, вони присвячують світлій пам’яті засновника колективу, його незмінного керівника й диригента Валерія Матюхіна, якого не стало цьогоріч.  

Зараз «Київською камератою» керує українська скрипалька, яка 20 років грає в складі ансамблю, народна артистка України Богдана Півненко.

Саме їй присвячує свій цикл «Пори року» композитор і віолончеліст Золтан Алмаші, з якого і розпочинається концерт камерати.

«Мені здається, що вже ні для кого не секрет, що український рік ділиться на девять частин», – інтригує публіку автор та згодом пояснює свій задум.

Золтан Алмаші. Фото Анастасії Гнатюк

Цикл, за словами Золтана Алмаші, розпочинається традиційно з «Січня» – святкової, однак тихої пісні. Друга частина – вальс до Дня святого Валентина – «Лютий».

«Тут є дуже багато алюзій: тобто вальс, Валентин, хоч твір написаний для скрипки з оркестром, але саме в цій частині буде солювати альт і на альті буде грати Валентина Буграк. Ще є натяк на стиль «святого Валентина української музики», а саме на Валентина Сильвестрова, твори якого сьогодні теж прозвучать на концерті. Є багатошаровість в цій назві», – пояснює Золтан.

Назву третьої частини легко вгадати самостійно. Композитор попереджає: у ній буквально можна почути за допомогою солюючої скрипки, як ламається крига на річці Устя. Це час відлиги, а отже – «Березень».

«Далі йде частина «Квітень» – проростання. Я думаю, ви зрозумієте, чому. Пята частина – «Травень» – течуть води і цвітуть сади. Шоста частина – «Червень» – ностальгійний діалог. Чому він ностальгійний, я не знаю, твір написаний вже дуже давно, хай кожен поностальгує по-своєму».

Фото Анастасії Гнатюк

Читайте такожУ Рівному вперше виступив віолончеліст та композитор Золтан Алмаші

Липень і серпень у Золтана Алмаші зливаються у одній частині. Адже літній безтурботний час минає безжально миттєво. Це автор і відтворює прискореним темпом і віртуозною партією скрипки з оркестром.

«Восьма частина присвячена осені загально й так і називається – «Осінь». І нарешті епілог – «Грудень» – перший сніг. Ця частина має епіграф зі слів нашого великого українського поета Богдана-Ігоря Антонича: «поцілувала землю вічність».

Дан Ніколає Константін. Фото Анастасії Гнатюк

Відзнаку за свою працю Золтан Алмаші отримує не лише від рівненської публіки, а і від ще одного гостя заходу – консула Генерального консульства Румунії в Чернівцях Дана Ніколає Константіна. У Румунії в 2023 році відзначають 170-річчя з дня народження румунського композитора українського походження Чіпріана Порумбеску. З цієї нагоди Румунський культурний інститут в особі пана голови Лівіу Джікмана на знак румунсько-українського зближення вирішив нагородити одного з провідних українських композиторів Золтана Алмаші.

Фото Анастасії Гнатюк

«Це велика честь бути для мене тут в цей особливий день в чудовій атмосфері мистецтва та культури. Найперше, я б хотів привітати вас з тим, що ви знайшли час організувати такі високоякісні культурні події в нелегкі часи для України. Я тут, щоб дати відзнаку одному з найбільш знаних музикантів України, композитору та віолончелісту Алмаші Золтану. До цієї відзнаки увійде буклет, в якому буде представлено роботи Чіпріана Порумбеску, одного з найвідоміших румунських музикантів, чия музична кар’єра була найбільше пов’язана з Буковиною та Чернівецькою областю», – зазначає Дан Ніколає Константін.

Фото Анастасії Гнатюк

Пан консул, скориставшись нагодою, запевняє, що румунський уряд та суспільство повністю підтримує Україну й продовжуватиме робити це у всіх напрямках, зокрема і у військовій сфері, до повної перемоги над російськими агресорами та під час відновлення України.

«Якось один польський композитор сучасності Ромуальд Твардовський сказав: «Я здавна знав, що світло прийде зі Сходу, та я не думав, що це буде Київ. У вас такий сильний осередок композиторів, який ще струсоне світ». Гадаю, насамперед мова іде про Євгена Станковича. У кого ще такою кров’ю серця представлений хресний шлях України. І у тому числі в його камерно-оркестрових полотнах», – зауважує Руслана Шаліга.

Фото Анастасії Гнатюк

Майже всі з них «Київська камерата» виконувала під керівництвом Валерія Матюхіна. У Рівному звучить один з найвідоміших творів Євгена Станковича – Камерна симфонія №3. Соло на флейті виконує Дмитро Кузьмін.

Інтимно і ностальгійно звучить цього вечора «Тиха музика» Володимира Сильвестрова, яку колектив присвячує пам’яті Ніни Матвієнко. Співачка, яка померла 8 жовтня у 75-річному віці, багато років працювала в складі «Київської камерати».

«В одному зі своїх останніх інтерв’ю, яке Валентин Сильствестров дав у Берліні на початку російсько-української війни, митець каже: «Сьогодні всім стає зрозуміло, яка тендітна наша цивілізація, з усією її міццю. Збільшується значення малого. Світ зараз так гуркоче разом з мистецтвом, світ настільки піддається глобальним ідеям монументалізму. Є дивне відчуття – втома від монументального. Хочеться повернутися в тишу», – розповідає Руслана Шаліга.

Фото Анастасії Гнатюк

Читайте також: Мав бути гарний сюрприз мамі : Тоня Матвієнко презентувала пісню-присвяту Ніні Матвієнко

Та вже за кілька хвилин «Київська камерата» занурює глядачів у динамічне, модерне звучання коломийок, переносить на Гуцульщину, відтворену в творі Concerto Rutheno його автором Олександром Козаренком.

Богдана Півненко. Фото Анастасії Гнатюк

Апогеєм концерту стає Концерт для скрипки з оркестром Володимира Зубицького.

«Володимиру Зубицькому цього року виповнилося 75 років. Таким чином можна сказати, що ми святкуємо його ювілей також. Цей концерт дуже непростий, крім мене і камерати, його ніхто не грає, тому що він дуже складний, надзвичайно віртуозний. Два роки тому, коли ми робили записи цього концерту, Володимир Зубицький казав: «Знаєш, Богданко, я тобі його присвячу, тому що його ніхто, крім вас, не грає». Написаний в рік мого народження – 1977. Має чотири частини, ми граємо редакцію Валерія Матюхіна. Наш диригент сказав, що цей концерт – кладовище для диригентів, але він би не хотів там опинитися», – розповідає очільниця колективу Богдана Півненко та обмінюється посмішками з Володимиром Шейком.

Читайте також: Музика до фільмів: як у Рівному пройшов концерт Київського квартету саксофоністів

На мажорній ноті концерт завершує фантазія Besame mucho, яку аудиторія наспівує та просить зіграти на біс. Останній фрагмент камерата грає легко й невимушено, ніби для свого задоволення у колі старих друзів, під оплески та вигуки «Браво». Цей піднесений настрій глядачам не псує навіть злива, що розливається за товстими стінами колишнього костелу.

Фото Анастасії Гнатюк

Фото Анастасії Гнатюк

Фото Анастасії Гнатюк

Фото Анастасії Гнатюк

Фото Анастасії Гнатюк

Фото Анастасії ГНАТЮК

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024