Книга ефектна і ефективна: на Книжковому Арсеналі провели автограф-сесію авторів збірки «ЙБН БЛД РСН»

25 Червня 2023, 10:27
Письменник Мартин Якуб 968
Письменник Мартин Якуб

Збірка «ЙБН БЛД РСН» – це благодійний проєкт письменника Мартина Якуба, організований, щоб допомогти ЗСУ. До книги увійшли прозові та поетичні тексти 67 українських авторів та авторок, написані без цензури, щоб дати кожному висловити своє ставлення до ворога.

Захід пройшов 23 червня на Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал». Більше про книгу, яка стала концентратом люті до росіян, дізнавалася журналістка Район.Культура.

У зоні для автограф-сесій людно, та більшість тут, здається, складають не читачі, а автори, адже одну книгу підписують майже 20 митців, чиї рефлексії на війну Росії проти України потрапили до збірки «ЙБН БЛД РСН». Сидячи на яскраво-червоних кріслах, свої автографи на сторінках ставлять Мартин Якуб та луцький письменник Павло Коробчук. Навпроти них розташовуються й інші залучені до написання. Лунає прохання: «Будь ласка, давайте без імен, поки буду підписувати три – забуду».

Читайте також: «ЙБН БЛД РСН»: як стати власником колекційної збірки про українську лють

Перший наклад книги налічував сто колекційних примірників. Їх письменники розігрували на благодійних аукціонах, завдяки яким на допомогу українській армії вдалося зібрати майже 600 тисяч гривень. Перший екземпляр ініціатор створення збірки Мартин Якуб продав, розігравши його за 17 700 гривень. Згодом, за його словами, додрукували ще 1200 примірників і цей наклад вже теж закінчується.

Вислів, який згодом став назвою видання, належить українській комікесі Насті Зухвалій, чиє оповідання теж увійшло до збірки. Та Мартин переконаний – це те, що у всіх нас в голові.

«Оскільки не можна було зареєструвати матюки в Книжковій палаті, тому я голосні пропустив. Вона терапевтична і для авторів, і для тих, хто читає і для тих, кому ця книжка допомагає», – каже письменник.

Мартин зауважує – авторів для збірки обирав серед друзів-письменників.

«Я просто написав друзям-письменникам, вони зголосилися, потім ще написав просто в фейсбуці й люди, які ­не долучені до письменницької діяльності, військові також написали свої оповіданнячка. Це дуже просто, швидко вийшло без ніяких складних концепцій», – пояснює упорядник книги.

Інґі Ґерда

Читайте також: У Рівному поетеса Інґі Ґерда презентувала «Смачненьку абетку» – першу дитячу книгу, створену шрифтом «Рутенія»

Долучилася до створення книги і поетеса з Костополя, що на Рівненщині, Інґі Ґерда.

«Я просто знаю Мартина, він був у мене на проєкті «Літературні забави». Я побачила його пост і кажу: «Можна?» Він відповів, що так, останній вагон – заскакуй. Єдиний вірш, який в мене був з лайливим словом і це один з перших віршів, які народилися під час повномасштабного вторгнення. Він подивився й сказав: «О, так, підходить». Не знаю чи зіграло роль те погане слово вкінці чи взагалі вірш непоганий, але головне, що це було від душі й головне, що це буде заходити багатьом», – зазначає авторка.

Інґі додає, ця збірка не може не привертати увагу й це важливо – мати можливість висловитися щиро й без цензури.

«Тут важливо, щоб це не були твори сильно оброблені літредакторами чи коректорами, тут важливість збірки в тому, що це відомі, менш відомі чи геть невідомі автори, які влучно і гарно розповіли і про свій стан, і про те, що відбувається. Я рада, що я там є і це класна назва», – розповідає авторка.

Підписування книг серед 20 авторів іноді нагадує впорядкований хаос, адже поки один із примірників губиться в одного письменника, за кілька моментів його вже знаходить інший. Охочих придбати собі збірку Мартин Якуб вдало агітує: «Усі кошти йдуть на ЗСУ».

«Це заборонений прийом», – відповідає письменнику відвідувачка Арсеналу.

Павло Коробчук

Читайте такожДанія, країна-невійна

Павло Коробчук зауважує, що ідея проєкту зацікавила його і він майже відразу сів писати своє оповідання.

«Сам момент долучення не памятаю, головне, що Мартин мені написав і я залюбки доєднався. І в той же вечір чи через день написав оповіданнячко про шизанутого Путіна через три століття. Путін третій, який думає, що він президент, а він у психлікарні все життя живе. Напевно, така історія буде зі всіма росіянами, дай Боже. Книжка дуже ефектна і дуже ефективна, багато хто хоче її придбати. Наклади там вже завершилися і, сподіваюсь, вони ще будуть додруковуватися», – пригадує письменник.

Павло погоджується з тим, що ця книга терапевтична, адже у ній багато іронії, сарказму, гумору, всього того, що йде на контрасті з травмами, які нас переслідують і які ми бачимо щодня.

«На контрасті цей гумор рятує, плюс книжка впевнена в собі – обкладинка, різкий дизайн. Вона додає впевненості й спокою. Це терапія».

До створення збірки долучилося чимало письменників з Волині та Рівненщини. У книзі можна знайти тексти: рівненської письменниці та журналістки Анни Щавінської, уродженки Волині Дари Корній, лучанки Галини Падалко, авторки з Луцька Ольги Ольхової, рівнянки Катерини Орловської та луцької поетки Тетяни Власової.

Читайте також: Вірші поетеси з Луцька Тетяни Власової увійшли до колекційного видання від українського Vogue

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024