Американська кіноакадемія додасть нагородження «20 днів у Маріуполі» до скороченої телеверсії премії «Оскар»

15 Березня 2024, 10:38
Команда фільму «20 днів у Маріуполі» на церемонії нагородження премії «Оскар». Фото: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images 293
Команда фільму «20 днів у Маріуполі» на церемонії нагородження премії «Оскар». Фото: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images

Американська кіноакадемія заявила, що планує перевипустити 90-хвилинну версію трансляції церемонії вручення премії «Оскар» та додати момент нагородження фільму «20 днів у Маріуполі».

Про це пише Суспільне з посиланням на новинний інтернет-журнал про телебачення і кіно Deadline.

Таке рішення ухвалили після того, як Суспільне, яке володіє правами на трансляцію шоу «Оскар» в Україні, висловило обурення, що у міжнародній скороченій телеверсії немає нагородження українських документалістів та промови режисера фільму Мстислава Чернова. Водночас Суспільному про це рішення ще не повідомили.

Суспільне транслювало шоу «Оскар» в прямому ефірі в Україні в рамках угоди з Disney, яка займається міжнародним ліцензуванням шоу.

Представники Disney Entertainment зазначили пізніше, що короткі версії шоу мають часові обмеження, тому окремі категорії не вдалося додати і їх визначили ще кілька тижнів тому.

Після Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надіслала лист до The Walt Disney Company з проханням додати в міжнародну версію цьогорічної премії «Оскар» фрагмент із номінацією «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Нагадаємо, що «20 днів у Маріуполі» – це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа та письменника Мстислава Чернова. У створенні картини також взяли участь фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василіса Степаненко. За це усі троє отримали Пулітцерівську премію. 

У стрічці йдеться про початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, порятунок автора фільму та його колег з оточеного російськими військами міста.

Світова прем'єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс» — там фільм отримав приз глядацьких симпатій. Фільм здобув безліч нагород, серед яких Шевченківська премія-2024 та відзнака за «найкращий документальний фільм» британського аналога «Оскара» – премії BAFTA. Мстислава Чернова також нагородили премією Гільдії режисерів США.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024