Створили колекцію текстилю з квітами з поезії Лесі Українки

26 Лютого 2024, 11:37
Фото Варвари Шевчук ФОТО 494
Фото Варвари Шевчук

Український бренд Ptashatam розробив лляну колекцію текстилю під назвою Contra spem spero! до дня народження Лесі Українки

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Ptashatam.   

Дизайнери презентували колекцію за мотивами квіткової поезії Лесі Українки спеціально до 25 лютого. 

Фото: Варвара Шевчук

«Крайні три місяці нам дуже не вистачало чогось життєствердного і ми захотіли його створити. Паралельно ми обдумували квіткову колекцію лляного текстилю. І разом з цим вирішили у своїй вишивці торкатись творчості українських митців, почавши з нашої землячки Лесі Українки. Так, усі три задуми склались у один пазл – колекцію лляного текстилю за квітковими мотивами поезії Лесі Українки під назвою Contra spem spero!» – йдеться у повідомленні.

За словами творців колекції, у її основу ліг однойменний вірш Contra spem spero! («Без надії сподіваюсь!»), у якому «барвисті квітки» символізують нескореність, силу духу та життєствердність. Барвисті квітки проростають на морозі, крізь міцний лід від гарячих сліз поетеси, і для неї настає весна. 

Читайте також: Лесь Курбас і Леся Українка

Фото: Варвара Шевчук

Цей образ був осмислений дизайнеркою-художницею Олесею Бондарук і вона зі своєї уяви намалювала та надала кольори барвистим квіткам, що вишиті на одній із шести серветок колекції.

На пʼяти інших серветках вишили: конвалію («Конвалія», «В магазині квіток»), нарциси та фіалки («В магазині квіток»), лілію («Завітання», «На давній мотив»), червоні троянди («Останні квітки»).

«На скатертині ми додали напис Contra spem spero!, перемальований почерком поетеси. Щоб передати атмосферу творчості Лесі Українки, зйомку провели у кімнаті-музеї «Лесина вітальня», у Луцьку. Столи встелили квітковими скатертинами, у вазу поставили свіжих нарцисів, на тарілку поклали один з улюблених десертів поетеси – англійський кекс із чорницями, що нам на замовлення приготували tasty.space.lutsk», – розповіли у компанії.

Читайте також: Тріумф «Мавки» та «Кассандра» в Британії: як слово Лесі Українки звучить в Україні та світі

Фото: Варвара Шевчук

До кожного замовлення із цієї колекції додають листівку із переробленого паперу із насіннями міксу квітів. Спершу можна прочитати на ній уривок із вірша Contra spem spero!, а потім порвати її та посадити у землю, і виростуть квіти.

Фото: Варвара Шевчук

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024