Вийшов друком посібник про українську каліграфію та скоропис

05 Січня 2024, 10:07
«Каліграфія: шлях до літери; український скоропис» ФОТО 1040
«Каліграфія: шлях до літери; український скоропис»

Вийшов друком навчальний посібник присвячений мистецтву каліграфії «Каліграфія: шлях до літери; український скоропис».

В книзі розглядають основи письма пласким і гострокінцевим пером – двома ключовими інструментами в арсеналі каліграфа. Про це повідомила авторка видання Ольга Шпак на своїй фейсбук-сторінці.

За її словами, методично побудована вертикаль із завдань, що формує навички у роботі пласким і гострим пером, тренує окомір, відчуття пропорцій, ритму і пластики. Окрім цього, посібник допомагає правильно підійти до вивчення скоропису, й уникнути безлічі помилок з якими зустрічаються люди, які починають опановувати каліграфію. 

Читайте також: «Смачненька абетка», або Як Інґі Ґерда популяризує українську культуру через рутенський шрифт

Вони зможуть уникнути формувальний етап каліграфічних навичок, розпочавши вивчати літери, не набувши перед цим необхідного досвіду у роботі пером.

У виданні використані шрифтові гарнітури Rutenia та UkrSans від «Щедрик: шрифтова поміч», розроблені за ідеями проєкту шрифту «Рутенія» Василя Чебаника.

Читайте також: Рутенія, Пчілка та Абрикоси: український бренд створив три концептуальні вишиванки

Коментарі
16 Січня 2024, 04:26
З того що бачу на фото: "д" як "g" історично ніколи не писалася, так само як й в вигляді "g" з хвостиком догори (оскільки так типово писали "в"), написи "Ісідора" і т.д. не мають нічого спільного із козацьким скорописом. Деякі форми правдиві, але вціломи книзі вірити неможна. Просто візьміть найкращі зразки, наприклад універсали Мазепи і Конституцію Орлика і подивіться самі!
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024