ЄС, НАТО, Японія: півник з Бородянки прикрашає різдвяні ялинки по всьому світу. ОНОВЛЕНО

24 Грудня 2023, 12:53
Півник з Бородянки прикрашає різдвяні ялинки по всьому світу. Фото: твіттер Ради ЄС 1109
Півник з Бородянки прикрашає різдвяні ялинки по всьому світу. Фото: твіттер Ради ЄС

Ялинкові іграшки у вигляді українського півника з Бородянки прикрашають головні ялинки у США, штаб-квартирах НАТО, Раді Європейського Союзу та інших країнах світу.

Про це повідомили у соцмережах фандрейзингової платформи UNITED24.

«У Бородянці на Київщині, яка постраждала від ворожих бомбардувань, дивом уціліла кухонна шафа на стіні напівзруйнованого будинку. А на шафі — глиняна фігурка півника, який і став символом української стійкості. Натхнені цим символом та прийдешніми святами, ми створили різдвяну іграшку у формі того самого півника», – йдеться у дописі.

Фото: твіттер Штаб-квартири НАТО, Брюссель, Бельгія

Півник вже прикрасив головні ялинки у США, штаб-квартирі NATO у Бельгії, Франції, Німеччині, Естонії, Нідерландах, Японії, Латвії та інших країнах.

«Щойно отримали справді особливий подарунок – Півника прямо з України! Це не просто прикраса, він символізує надію, схід сонця та непереможність України. Прикрашаючи нашу ялинку, ця декорація є вираженням нашої непохитної підтримки України», – написали у твіттері Ради ЄС.

Фото: твіттер Штаб-квартири НАТО, Брюссель, Бельгія

Ялинкова прикраса півника з Бородянки стала окрасою різдвяного дерева в окрузі Колумбія. Його передала пані посол України в США Оксана Маркарова

Пані посол висловила своє побажання меру Мюріель Боузер, Раді округу Колумбія та її голові Філу Мендельсону, щоб півник захищав і збагачував громаду округу Колумбія. Вона подякувала їм за створення в місті унікальної атмосфери, де люди різних культур і релігій можуть жити і працювати пліч-о-пліч у комфорті та мирі.

Мюріель Боузер та Оксана Маркарова. Фото: фейсбук Посольства України у США

«Українці вважають півнів провісниками світанку, символом сходу сонця та пробудження життя. В українському фольклорі вважається, що півники мають оберегову силу. Зображення неушкодженого глечика півника, такого ж, як ця ялинкова іграшка, який дивом уцілів після російського бомбардування в селі Бородянка на Київщині, облетіло соцмережі та швидко стало символом протистояння України російським загарбникам», – зазначили у соцмережах Посольства України у США.

Фото: фейсбук Посольства України у США

UNITED24 також запустили розіграш, в якому всі охочі можуть виграти іграшку-півника за внесок у розмірі від 24 доларів на напрям «Освіта і наука». Усі зібрані кошти будуть спрямовані на створення укриттів в українських школах. Кількість внесків від однієї людини необмежена. Розіграш триватиме до 23:59 25 грудня.

Фото: фейсбук Посольства України у США

Нагадаємо, що керамічний півник здобув популярність після того, як мережу облетіла світлина шафки, що вціліла після знищення російськими окупантами будинку в Бородянці на Київщині. Виріб, який стояв на шафці, є роботою Валерія Протор’єва та зразком «Васильківської Майоліки». Це приватне підприємство у місті Васильків Київської області, створене на базі промислових приміщень заводу «Васильківський майоліковий завод», яке випускає традиційний український народний майоліковий посуд ручної роботи.

Фото: фейсбук Посольства України у США

Згодом у квітні 2022 року копії того самого півника отримали у подарунок президент України Володимир Зеленський та тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

У такий спосіб Півник з Бородянки став символом стійкості українського народу, цей образ почали масово використовувати в мистецтві, він ставав частиною колекцій прикрас, а український письменник Олександр Михед написав книгу «Котик, Півник, Шафка», яка увійшла до списку переможців Шостого міжнародного конкурсу ілюстрованих книжок Nami Concours 2023.

ОНОВЛЕНО. Український півник продовжує мандрувати світом. Символ української незламності у вигляді новорічної іграшки з’явився на головних ялинках у різних країнах, зокрема у Литві, Бельгії, Швейцарії, Норвегії, Чилі, Словенії та Польщі.

«Ми хочемо, щоб ця ялинкова прикраса стала захисником добробуту у ваших оселях!» – кажуть у United24.
Беріть участь у розіграші та вигравайте півника за внесок від 24 доларів. Усі зібрані кошти спрямують на створення укриттів в українських школах. Кількість внесків від однієї людини необмежена. Нагадуємо, розіграш триватиме до 23:59 25 грудня.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024