Євроінтеграція під час війни: вийшов сюжет про культуру

28 Вересня 2023, 13:36
Євроінтеграція під час війни: культура ВІДЕО 604
Євроінтеграція під час війни: культура

Україна говорить зі світом мільйонами голосів — політиків, лідерів думок, українців за кордоном. Не менш потужну силу має й культурна дипломатія. Українці розповідають про війну не лише у високих кабінетах, а й в музеях та бібліотеках, на вулицях і сценах, з екранів телевізорів й кінотеатрів.

Як українська культура «м’якою силою» допомагала мобілізовувати підтримку ЄС, щоб не тільки вистояти, а й отримати кандидатство на членство в ЄС, – розповіли у другому сюжеті всеукраїнської комунікаційної кампанії «Євроінтеграція під час війни».

Через виставки, концерти, мистецькі проєкти, фестивалі та кінопокази українці демонструють, що нація виражає цінності, які є базовими для Європейського Союзу: свобода, демократія, повага до людської гідності. Це особливо важливо, адже війна точиться у багатьох вимірах, зокрема і в культурному. 
Багато митців, серед яких Андрій Хливнюк, Олег Сенцов, Женя Галич, Віктор Бронюк, взяли до рук зброю, щоб боронити країну. Водночас їхні колеги — Тарас Тополя, Jerry Heil, Джамала, гурт The Hardkiss — роблять все, щоб український голос звучав і мобілізовував підтримку на сценах країн ЄС.
Підсилюють голос й великі телевізійні проєкти. Так, під час трансляцій трьох телемарафонів у Варшаві, Берліні та Амстердамі у 2022 році вдалося зібрати понад 55 мільйонів гривень. Глядачі з усього світу сканували QR-код на екрані та перераховували кошти на гуманітарні й медичні потреби України.
А Євробачення-2022 довело, що артисти — це теж голоси, завдяки яким світ чує Україну. Так, попри ризик дискваліфікації, гурт Kalush Orchestra одразу після виступу зі сцени закликав врятувати Маріуполь та Азовсталь. Тоді пошуковий запит слова «Азовсталь» у Google одразу виріс в кілька разів.
 
Всеукраїнська комунікаційна кампанія «Євроінтеграція під час війни» здійснюється за ініціативи Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Європейського Союзу — проєкту ЄС «Підтримка стратегічних комунікацій в Україні», виконавцем якого є консорціум DAI і EUROPE Ltd.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024