Україна на Євробаченні-2022: Kalush Orchestra повернулися до України

16 Травня 2022, 19:05
Репетиція Kalush Orchestra ОНОВЛЮЄТЬСЯ 14440
Репетиція Kalush Orchestra

Kalush Orchestra, який представляє Україну на Євробаченні готується до головного виступу на сцені у Турині. Учасниками гурту є три волинянина: мультиінструменталісти Ігор ДіденчукТимофій Музичук та Віталій Дужик.

До слова, Ігор з Луцька, поїде на Євробачення вже не вперше. Він їздив у складі гурту Go_A на тогорічний конкурс, а цьогоріч  знову представлятиме Україну у складі Kalush Orchestra. 

Kalush Orchestra успішно виступили у півфіналі 12 травня та пройшли до фіналу, який відбудеться 14 травня. Гурт вийде на сцену у першій половині концерту.

16 травня 

19:00

Kalush Orchestra й українська делегація повернулися до України та заспівали разом із митниками, а пізніше із яворівською молоддю «Стефанію». 

11:20

Представниця Литви на Євробаченні-2022 Monika Liu, джазова та реп-співачка Daiva Starinskaitė й артисти Литовського національного театру опери та балету переспівали у Вільнюсі пісню переможців конкурсу Kalush Orchestra «Стефанія».

«Усі бали з Вільнюса йдуть Україні. Ми будемо з вами до кінця. Слава Україні!» — промовила Monika Liu на початку кліпу, опублікованого на каналі Литовського національного театру опери та балету.

Зазначено, що репова частина з пісні, яку виконує у кліпі Daiva Starinskaitė, переадаптована, щоб висловити солідарність з братами і сестрами в Україні.

15 травня

18:00

Військові Національної гвардії України привітали Kalush Orchestra з перемогою на Євробаченні, подякували за підтримку Маріуполя та заспівали для музикантів.

«Хлопці, ви – круті. Україна перемогла на Євробаченні, переможе і в війні», – кажуть нацгварійці.

11:30

Поїзд 43 Київ — Івано-Франківськ в розкладі цього року офіційно стане «Стефанія Експресом».

Вокзали Києва, Калуша та Франківська будуть вітати цей поїзд піснею «Стефанія». До речі, це буде перший у світі поїзд, названий в честь мами.

9:00

28 країн віддали максимальну кількість балів на користь Україні. У підсумку Kalush Orchestra отримали 439 переможних голосів.

631 бал – це другий за історію конкурсу рекорд з найвищою кількістю голосів. У 2017 році більше за них зміг зібрати Сальвадор Собрал – 758 балів

2:00 

Україна перемогла на Євробаченні-2022

1:01

Джоан Роулінг знає хто переможе!

0:50

Організатори Євробачення заявили, що заклики Kalush Orchestra зі сцени допомогти Маріуполю та заяви інших учасників на підтримку України «мають гуманітарний, а не політичний характер». Тому дискваліфікація українцям не загрожує.

14 травня

23:​​45

Представниці Ісландії після свого виступу вигукнули «Peace for Ukraine!»

23:15

Kalush Orchestra виступили у фіналі Євробачення і наприкінці перформансу заявили: «Please help Mariupol, help Azovstal, right now!»

Не відомо як відреагують організатори конкурсу, адже на Євробсченні заборонені політичні гасла, і можлива дискваліфікація.

Але очевидно хлопці вирішили ризикнути і сказати на весь світ про біль України.

21:05

Гранд фінал Євробачення почнеться о 22:00 14 травня. Україна вийде на сцену дванадцятою. 

Подивитися пряму трансляцію можна з різних ресурсів:

16:33

Сергій Притула погодився коментувати Євробачення-2022, але зауважив, що зробить це лише за умови зібрання коштів для ЗСУ.

Телеведучий Сергій Притула був незмінним ведучим Нацвідбору Євробачення протягом 4 років, однак на цей раз відмовився брати участь у події. Прихильники шоу в Україні неодноразово просили Притулу робити огляд на конкурс і їм це таки вдалося.

«Я не збирався відволікатися від справ допомоги ЗСУ. Але пропозиції щедро задонатити мене зацікавали. Тому угода: я прокоментую фінал Євробачення, а ви написипете нам за час стріму мільйон гривень для української армії. Згода?», – каже ведучий.

Коментуватиме фінал «Євробачення-2022» Притула в аудіокімнаті у твітері –  https://twitter.com/serhiyprytula

Нагадаємо, початок гранд фіналу  14 травня, о 22:00.

14:28

Тим часом флешмоб з вивчення української мови продовжується! Kalush Orchestra заспівали Stefania з учасниками з Італії та Німеччини.

О 22:00 14 травня відбудеться фінал Євробачення-2022. Український гурт виступатиме під номером 12. Букмекери прогнозують Kalush Orchestra дуже хороші результати, ймовірна перемога. В Україні проголосувати за музикантів не можна, але Калуш закликають ставити у своїх соцмережах сторіс для українців за кордоном та іноземців: «Як допомогти перемогти Україні на Євробаченні».

Також за правилами конкурсу, окрім глядачів бали виставляє й компетентне журі, оцінюючи виступ на генеральній репетиції. Оцінки ще не оголошені, але українська делегація запевняє, що Kalush Orchestra виступили бездоганно. 

За щиру підтримку та солідарність, біженці з України просять підтримати цьгоріч польського учасника.

13 травня

російська пропутінська хакерська група робить все, аби не допустити перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні-2022, яку прогнозують букмекери. Українцям погрожують DDOS-атаками. Про це повідомляє The Sun.

Група хакерів Killnet, яка раніше вже заважала роботі системи, в телеграмі розмістила повідомлення з логотипом Євробачення.

«Ви не зможете голосувати онлайн. Можливо, винні в усьому будуть наші DDOS-атаки», – пригрозили хакери.

Нагадаємо, через повномасштабний напад на Україну, участь росіян заборонили у цьогорічному конкурсі. 

12 травня

Норвезький музикант білоруського походження Олександр Рибак зіграв кавер на пісню Stefania.

11 травня

12:28

Гурт «Kalush Orchestra» пообіцяв розіграти нагороду на благодійному аукціоні на підтримку України, якщо він виграє на Євробаченні-2022.

«Якщо виграєм у фіналі Євробачення 2022 — то розіграємо статуетку переможців на благодійному аукціоні, а гроші віддамо на потреби України», — написав гурт.

Читайте такожKalush Orchestra - у фіналі Євробачення-2022

10 травня

23:00

Українці виступили у півфіналі пісенного конкурсу. Їх зустріли найсильнішими оплесками. У залі виднілися прапори України, люди слухали стоячи.

21:55

О 22:00 10 травня відбудеться перший півфінал Пісенного конкурсу Євробачення-2022 у Турині, де 17 учасників боротимуться за право представити свою країну у фіналі конкурсу. Представник від України, гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania виступатиме під номером 6. На ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії.

Суспільне Мовлення транслюватиме пісенний конкурс на кількох платформах одночасно:

Телебачення

Глядачі зможуть подивитися пряму трансляцію першого півфіналу Євробачення-2022 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА, яка розпочнеться о 22:00. Коментуватиме шоу ведучий Тімур Мірошниченко, який понад 15 років є українським голосом Євробачення.

Дія.TV

Також суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА додали в Дія.TV, де теж можна переглянути пряму трансляцію першого півфіналу Євробачення-2022.

Радіо

Радіо Промінь — офіційний радіотранслятор Євробачення-2022. На хвилях другого каналу Суспільного радіо відбудеться трансляція обох півфіналів — 10 та 12 травня, і фіналу конкурсу, який відбудеться 14 травня. В ефірі працюватимуть 2 пари ведучих: Анна Заклецька і Дмитро Захарченко та Саша Франко і Євген Павлюковський. Хто й коли вестиме ефіри — визначали жеребкуванням, точнісінько за правилами самого конкурсу.

Діджитал-платформа

Пісенний конкурс Євробачення-2022 можна буде також дивитися на діджитал-платформах Суспільного:

9 травня 

14:00

Фінський рок-гурт The Rasmus, цьогорічний представник Фінляндії на Євробаченні-2022, заспівав уривок зі «Стефанії», а потім зі всесвітньо відомої їхньої композиції — «In the shadows» разом із Kalush Orchestra.

«У нас досі мурахи шкірою! Сердечно дякую!», — так гурт підписав відео. Останню фразу написали українською.

8 травня 

16:02

Пряма трансляція церемонії відкриття Євробачення-2022 відбудеться о 17:00. Посилання на Церемонію.

Список виходу учасників
Список виходу учасників

13:33

У першому півфіналі Євробачення-2022 виступлять 17 країн, серед яких і Україна.

Хто виступить у першому півфіналі :

Албанія: Ronela Hajati — Sekret

Латвія: Citi Zēni — Eat Your Salad

Литва: Monika Liu — Sentimentai

Швейцарія: Marius Bear — Boys Do Cry

Словенія: LPS Disko 

Україна: Kalush Orchestra — Stefania

Болгарія: Intelligent Music Project — Intention

Нідерланди: S10 — De Diepte

Молдова: Zdob şi Zdub & Frații Advahov — Trenulețul

Португалія: MARO — Saudade Saudade

Хорватія: Mia Dimšić — Guilty Pleasure

Данія: REDDI — The Show

Австрія: LUM!X feat. Pia Maria — Halo

Ісландія: Systur — Með Hækkandi Sól

Греція: Amanda Georgiadi Tenfjord — Die Together

Норвегія: Subwoolfer — Give That Wolf A Banana

Вірменія: Rosa Linn — Snap



Щодо голосування, то у першому півфіналі українці можуть голосувати за всіх учасників конкурсу, крім представників України — гурту Kalush Orchestra. Під час прямого ефіру з’явиться інформація, коли можна буде надсилати sms-повідомлення на номер 7576 із номером учасника, за якого голосуєте.

10:36

Польський учасник Ochman поділився у себе в сторіз спільним кавером з Kalush Orchestra. Stefania зазвучала по-новому.

7 травня

23:50

На телеграм-каналі Kalush опублікували відео із реакціями європейців на пісню Stefania. Судячи з яких, композиція подобається  та «качає» слухачів.

6 травня

15:20

Для виступу на Євробаченні гурт «Kalush Orchestra» взяли кептар і сердак із колекції Роксоляни Шимчук. Проте, як повідомляє Суспільне Культура, у мережі з’явилася критика такого вибору.

Розкритикували вбрання Катерина Дудка та Остап Українець, за словами яких для виступу гурту мали би виготовити копії автентичних костюмів, щоби не псувати антикваріатні речі. 

Проте Роксоляна Шимчук, до якої звернувся гурт, розповіла, що через нестачу часу для виготовлення копій вирішили взяти декілька експонатів із її колекції, а саме кептар для Олега Псюка та сердак для Тимофія Музичука. Варто додати, колекціонерка також вважає, автентичні речі мають зберігатися в музеях та приватних колекціях, і зазначила, що зазвичай не дає таких костюмів для виїздів.

«Якщо речі перебувають у фонді музею чи в великій приватній колекції, яка назвалась колекцією – то опікуни цих речей повинні дбати про них як про музейні, бо вони є матеріальною культурною спадщиною українського народу, – тобто, зокрема, не допускати носіння. Якщо речі є родовою власністю, це складніше питання, на яке кожен має собі відповісти сам. Для мене важливо зберегти мої родові речі, тому я їх не ношу, а зберігаю, і я дбаю, щоб вони не згнили, не зацвіли і міль не з’їла», — прокоментувала Катерина Дудка.

Колекціонерка Уляна Явна вважає, що «єдиний ворог того кептаря – це міль і хіба попасти під зливу». 

«На перший погляд і для широкого загалу справді мало має значення, чи буде збережена з якогось села одна сорочка, чи триста. Хоча є села, з яких насправді не збережено жодної. А для дослідників має значення кожна річ, це дозволяє вузькоспеціалізовано вивчити, наприклад, крій, способи пришивання манжета чи коміра, чи способи крутки нитки. Розумію, що це може видатись надто вузькопрофільним, але це і є наука», — пояснила Катерина Дудка, чому вважає необхідним збереження кожної речі.

11:07 

Ізраїльский представник Michael Ben David дав зворушливий коментар про Україну. 

«Ви тільки подивіться, яка щирість в емоціях! Він ледь стримав сльози, коли обіймав нашу журналістку», — йдеться в дописі на телеграм-каналі «Євробачення 2022 | Eurovision 2022».

00:06

Пісня Stefania з якою Україна цьогоріч виступає на Євробаченні, зайняла друге місце в топовому чарті конкурсу в квітні. Він змінюється щомісяця.

Відеочарт ТОП 20 опублікували на ютуб-каналі Євробачення.

До слова, минулорічний трек SHUM гурту Go_A посів дев'яту сходинку.

Що цікаво, перше місце у ТОП 20 Євробачення займають росіяни Little Big – Uno, 2020 року.

5 травня

15:50

4 травня Kalush Orchestra провели другу репетицію. Уривок з виступу опублікували на  офіційному ютуб-каналі Євробачення.

«Цей 30-секундний кліп є ексклюзивним попереднім переглядом, взятим із другого раунду репетицій у PalaOlimpico», – йдеться у описі під відео.

3 травня

13:19

На офіційному сайті «Євробачення-2022» опублікували фото першої репетиції українського колективу.

Судячи зі світлин, учасники гурту дещо змінили постановку та костюми, у порівнянні з Національним відбором. Лідер гурту Олег Псюк виступатиме в гуцульському кептарі та рожевій панамі.

Читайте також: Солістка Go_A Катерина Павленко стане речницею Євробачення-2022

Ігор Діденчук та Віталій Дужик вдягнені в костюми чорного, червоного та жовтого кольорів, що нагадує прапор Німеччини, а на головах перуки, як у виконавців реггі, прикрашені червоними маками. Гуцульський образ Тимофія Музичука та Килиммена лишилися без змін. 

Нагадаємо, що нещодавно у гурті зробили заміну складу і фронтмен гурту «Сальто назад» Саша Таб замінив бек-вокаліста Kalush Orchestra Джоні Дивного.

Сцена світитиметься жовто-блакитним, а виступ супроводжуватиме чорно-біле відео на нову версію конкурсної пісні Stefania.

Читайте також: Kalush Orchestra та Jerry Heil подякували Анджеліні Джолі за візит до України

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024