Тарас Петриненко – Національна легенда України

26 Серпня 2023, 12:52
Володимир Зеленський та Тарас Петриненко ВІДЕО 1354
Володимир Зеленський та Тарас Петриненко

Президент Володимир Зеленський нагородив відзнакою «Національна легенда» українського співака Тараса Петриненка

Про це журналісти Район.Культура дізналися з Телемарафону.

Тарас Петриненко – це й справді легенда української музики та національної ідентичності. Саме він є автором та виконавцем неофіційного гімну України та багатьох інших пісень про любов до рідного краю. Та мало хто знає про весь творчий шлях відомого українського співака. 

Свою музичну творчість він розпочав у 1969 році. У музиці перепробував багато чого: рок, поп, поп фанк та інші. Змінив чимало колективів, навіть змушений був емігрувати на деякий час до Росії. Нині каже, що до нього більше уваги, аніж, коли його музика справді була популярною.

«Моя доля чомусь склалася так, що те, що я писав – воно далеко не завжди знаходило свій шлях до слухача, і причому, це не природно, але мене просто пару десятиліть притримували від ефірів. Ефіри були від мене відокремлені, а я від них. Отже, писати, і щоб воно ніде не вийшло, якось воно не дуже... Це мертвонароджені діти. Але зараз бачите, я вже трошки старшим став, і зараз про мене згадують увесь час: десь туди давайте співайте, давайте концерти. Я даю, але де ви були, коли я був у більш такому активному віці? Трошки це така досада. Але нічого, рухаємося далі», – розповів Тарас Петриненко у коментарі кореспонденту УНІАН після вручення йому відзнаки.

Свій шлях на вершину української попмузики Тарас Петриненко починав з танцмайданчика, в складі гурту «Еней». Колектив складався з учнів спеціальної музичної школи імені Лисенка. Через рік «Еней» дебютував на телебаченні і майже два роки залишався лідером української рок-музики. Наприкінці 1971 року Петриненко створив новий попсовіший гурт «Дзвони», та його прагнення до музичних експериментів привело знову до змін – через три роки знову повернувся та об'єднався з товаришами з «Енея». 

Новостворений вокально-інструментальний ансамбль «Візерунки шляхів» об'єднав у собі лірику «Дзвонів» та фолкрок «Енея», а також патріотичні мотиви членів спілки композиторів. Тож на початку 1975 року музиканти записали на «Мелодії» платівку-гігант. Відразу ж гурт запросили до Укрконцерту, де під назвою «Гроно» він проіснував майже рік. 

Через службу в армії Петриненко змушений був перервати свою музичну кар'єру. Після цього у Тараса Петриненка настав складний період. Музикант недовго керував знаменитим ансамблем «Мрія». А після того, як його гурту заборонили виконувати власні пісні, а особливо «Пісню про пісню», вони у складі колективу «Чарівні гітари» емігрували до Росії.

Читайте також: 70-річний ювілей Тараса Петриненка: добірка легендарних хітів

Була в біографії Тараса Петриненка й російська сторінка. З 1982 року він був частиною тульського ансамблю «Красные маки», який на той час складався виключно з українських музикантів. З ними він записав свої перші російськомовні хіти: «Погасшие звезды», «Перелетная птица», «Я скоро вернусь», та не чекаючи коли він стане вже зовсім модним попспіваком, повернувся в Україну. 

У 1986 році Петриненко разом з гітаристом Ігорем Шабловським та співачкою Тетяною Горобець відродили «Гроно». Спочатку репертуар дублював російські «Маки», але з часом з'явилися відома «Україна», повернули «Пісню про пісню» і досить швидко Петриненко став беззаперечним лідером української пісні. 

Дещо політизований і розтиражований лейблом «Кобза» вийшов альбом 1989 року «Я професійний раб». Тоді «Гроно» вважали попгуртом, хоча насправді аранжування було в стилі прогресивний рок.

Тарас Петриненко був у складі журі першої «Червоної рути», разом із «Гроном» брали участь у фестивалі та чи не вперше за багато років виконав на цьому фестивалі Гімн України. 

Вже в незалежній Україні Петриненко розпочав запис альбому «Господи, помилуй нас» для «Аудіо України», який через розпад гурту «Гроно» видали лише через два роки. Зрештою його визнали найкращим в Україні за підсумками 1993 року.

Нещодавно Тарас Петриненко відсвяткував своє 70-річчя. Нині народний артист продовжує їздити Україною із концертами, але не пише нових пісень та не записує нових альбомів. Хоча зізнається, що у нього є музичні доробки, які він ніколи не презентував широкому загалу, і які варто допрацювати.

Читайте також: «Ледь заповнено третину залу», – луцька співачка Галина Конах обурена низькими продажами квитків на Петриненка

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024