70-річний ювілей Тараса Петриненка: добірка легендарних хітів

10 Березня 2023, 19:40
Тарас Петриненко 20650
Тарас Петриненко

Тарас Петриненко – український музикант, композитор і поет. Його пісні «Україно», «Господи помилуй нас», «Пісня про пісню» стали справжніми хітами, які залишаються популярними й актуальними донині.

10 березня співаку виповнилося 70 років. На честь ювілею журналісти Район.Культура зібрали добірку найвідоміших пісень Тараса Петриненка.

«Пісня про пісню»

«Пісні народжувалися по-різному, і швидко, і блискавично, і довго виношував їх. А ось «Пісня про пісню» з’явилася відразу, достатньо легко. Спочатку була мелодія, потім на неї наклав вірш «Зорепадом летять роки, у минуле, у віки. Шлях, що пройдено не пройдеш, що минуло не вернеш…» І майже десять років майбутній хіт лежав у шухляді. Коли ж повернувся до Києва 1987 року, то відразу згадав про неї»,розповів артист у інтерв'ю Ukrainian people.

«Україно, Україно»

«Вона написана 1982. Я не з тих, хто у житті зупинився на одному шлягері. Хоч щасливий, що зміг написати присвяту рідній Батьківщині. На щастя, мені таланить писати знову і знову. Певного страху, що колись усе закінчиться, слава Богу, не маю. Ця пісня також написана у шухляду, хоча була вона в нотах і постійно крутилася в моїй голові. Створив і розумів, що виконати її ніде не зможу. Чи навіть запис зробити тоді було нереально. Спершу була мелодія, невдовзі – вірш, а далі час від часу шліфував пісню. Коли ж з’явилася перша нагода, я цього шансу не втратив. Зробив запис. Пісня «Україно, Україно!» уперше прозвучала на радіо «Промінь» з легкої руки Вероніки Маковій – ведучої програм. Вона мені перед тим сказала: «Нас усіх завтра може посадять, але я цю пісню поставлю». Слава Богові нікого не посадили», – зазначив Тарас Петриненко.

«Господи помилуй нас»

«Хотілося мати й красивий жіночий голос. А Тетяна тоді працювала у Театрі естради. Ми зналися давніше, а почали разом працювати вже в «Гроно». Вирішили спробувати працювати разом, і все вдалося! І після мами Тетянка чудово заспівала «Пісню про пісню». З’явилися й інші прекрасні твори у її вокальній манері співу, – розповів музикант про співпрацю з Тетяною Горобець, з якою виконує також відому пісню «Господи помилуй нас».

«Ми не закінчили розмову»

«Якось трапився казус. Щоразу, коли виступав в «Україні», мій вихід завершував концертні дійства. А якось хтось запропонував почати з пісні «Україно, Україно!» Глядач піднявся з крісел, постояв, підспівав, поплескав. А невдовзі половина потихесеньку розійшлася. Для них концерт було закінчено. Буває таке, що народ полюбить і вибере для себе одну пісню і заради неї приходить. Більше так не ризикували», – поділився Тарас Петриненко.

«Там за обрієм»

«Завжди було важко і складно, але так, як є тепер, не було ніколи раніше. І тепер це реально відчуваю. Проте глядач мій не зрадив, надалі приходить на мої виступи, хоч багато хто думає, що переїхав до Канади чи припинив творчу роботу. Але я співаю. Ось така у мене доля. Іншої і не уявляю. Якщо стаєш пронирою у житті, перестаєш бути творцем. А я був, є і хочу залишитися людиною, яка творить щось добре на цій землі», – зізнався музикант.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024