У Рівному провели захід пам’яті українського поета Григорія Чубая

15 Серпня 2023, 11:39
Учасники заходу пам’яті Григорія Чубая 628
Учасники заходу пам’яті Григорія Чубая

Рівненські письменники, просвітяни, громадські діячі зібралися, щоб поділитися спогадами про поета, перекладача, художника, мистецтвознавця Григорія Чубая, який народився у селі Березини на Радивилівщині. 

Захід «Грицько Чубай. Юність» пройшов 14 серпня у Рівненському краєзнавчому музеї. Про це повідомили на фейсбук-сторінці установи.

Директор музею Олександр Булига звернувся до присутніх, привітавши усіх зі світлим святом Медового Спаса та висловивши сподівання, що наступне 14 серпня ми всі зустрінемо вже під мирним небом. Він запросив до слова землячку Грицька Чубая – рівненську поетесу, членкиню Національної спілки журналістів України та Рівненської обласної організації Національної Спілки письменників України, одну з організаторів Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Словоспів», волонтерку Тамару Бацмай.

Пані Тамара Бацмай ознайомила гостей заходу із перипетіями біографії та творчого шляху Григорія Чубая – великого митця, підло знищеного радянською системою. Зазначила, що знала Грицька ще з дитинства. 

«Протягом свого недовгого, на превеликий жаль, життя, це була непересічна людина, яку вирізняли дивовижно поєднані між собою серйозність та романтичність, глибокі думки і неймовірні мрії, а головне – любов до Батьківщини, виплекана змалечку, збережена в душі до кінця. Саме тому, попри всі жорстокі заборони, пам’ять про Грицька Чубая дійшла до нас крізь десятиліття і сьогодні знову оживає в приміщенні музею», – йдеться у дописі.

Читайте також: Легенда українського безчасся: ким був Грицько Чубай

У виконанні молодої рівненської поетеси, членкині Рівненської обласної організації Національної Спілки Письменників України Олександри Комісарової пролунали вірш Грицька Чубая «Відповідь» та уривок із його поеми «Відшукування причетного».

Кандидат філологічних наук, дослідник творчості Грицька Чубая, автор монографії «Чубай з роду Гетьманів» Дмитро Кравець розповів, що, Григорій активно брав участь в дисидентському русі, підтримував акції протесту на підтримку арештованих українських антирадянських діячів. Саме за свою непримиренну проукраїнську позицію Грицько Чубай поплатився спершу можливістю здобути вищу освіту на Батьківщині, а згодом – здоров’ям, навмисне підірваним нелюдськими умовами під час ув’язнення у слідчому ізоляторі КДБ, через що помер на 33 році життя. 

Під час заходу цитували багато віршів Грицька Чубая, які прочитали Тамара Бацмай, а також – членкині Рівненської обласної організації Всеукраїнського Жіночого Товариства імені Олени Теліги Мирослава Кирильчук та Євгенія Гембаровська.

Композиторка, піснярка і педагог Тетяна Леус уперше виконала покладену на музику неопубліковану поезію Грицька Чубая «Там все танцююче і вічне».

Голова Рівненського об'єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Катерина Сичик відзначила, що з 1991 року, з невеликими перервами, «Просвіта» щорічно вручає Премію імені Грицька Чубая достойним мистецьким діячам. Пані Катерина підкреслила – розуміння того, що настали часи, коли до нас повертаються імена видатних українців, які піддавалися забуттю і тепер здобувають заслужену славу, викликає неймовірну радість. Проте цей процес не відбувається сам по собі, над популяризацією таких постатей необхідно працювати. Зокрема, Рівненське об'єднання товариства «Просвіта» докладає зусиль для включення творів Грицька Чубая до хрестоматії, яку пропонують вивчати у рівненських школах.

Микола Федоришин, який тимчасово виконує обов'язки завідувача Літературного музею Уласа Самчука підкреслив, що Улас Самчук та Григорій Чубай мають між собою багато спільного. 

«Два видатні сини Волині, котрі прославили цю землю своєю творчістю, пам’ять про яких надихає до праці сучасних митців», – зазначили в музеї.

Рівненська поетеса Валентина Люліч додала, що для всіх молодих письменників та поетів Рівненщини ім’я Грицька Чубая є одним із тих, котрі являють собою справжній приклад життя, боротьби і чесності творця.

Читайте також: Говорити знову: у Луцьку презентували фільм про Грицька Чубая

Родзинкою заходу став виступ майстрині художньої вишивки, народної майстрині декоративно-прикладного мистецтва, землячки та близької подруги Грицька Чубая – Зої Романової. Пані Зоя розповіла про молоді роки, проведені із Грицьком, ніжні, романтичні стосунки між ними. Як зазначили у музеї, спогади про генія, борця, близького друга, залишилися у вигляді листів, які він колись писав – клаптиків паперу, наповнених щемливими думками і зворушливою поезією. 

Рядками із цих листів Зоя Романова поділилася з присутніми, не стримуючи сліз. Ці послання із минулого вона довго зберігала у вишукано оздобленій скриньці, а тепер вирішила подарувати музею. 

«Музейники з приємністю та вдячністю прийняли цей безцінний подарунок, пообіцявши зберегти для нащадків цю важливу частинку пам’яті про великого волинянина, видатного українця – Грицька Чубая», – підкреслили в установі.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024