У Луцьку архітектор Слава Балбек розповів про створення конструкції Модулю тимчасовості

13 Серпня 2023, 15:01
Слава Балбек 896
Слава Балбек

Луцьк відвідав архітектор Слава Балбек, який створив конструкцію «Модулю тимчасовості» – арт-об’єкта, що протягом місяця діяла на Театральному майдані міста. Під час зустрічі-лекції із лучанами він розповів про створення архітектури цієї унікальної споруди та її історію, яка розпочалась ще 10 років тому.

Про це Район.Культура повідомили організатори.

Історія створення

Історія конструкції почалась у 2012 році, коли один із клієнтів архітектурного бюро balbek bureau замовив створення переїзного простору із контейнерів. На той час ідея була в тому, щоб зробити клуб. Проте на етапі, коли архітектори уже зібрали конструктив, замовник передумав.

«Наступні 10 років ми кожного року створювали новий сценарій, як цей простір може використовуватися. Яких тільки ідей не було: танцювальні клуби, дискотеки, житловий простір… На якомусь етапі ми вже жартували, що там буде будинок пенсіонерів і ми з архітекторами там закінчимо своє життя», – розповів Слава Балбек.

Читайте також: «Арт для порятунку арту»: у Луцьку відкрили Модуль тимчасовості

Перші п'ять років конструкція розміщувалась у Миколаєві, куди для її спорудження привозили контейнери із Маріупольського металургійного комбінату. У 2016 році споруду довелося перевезти в Київ

Проте завершити проєкт вдалося лише у 2022 році, коли команда don’t Take Fake запропонувала використати конструкцію під сучасний пересувний арт-простір на тему тимчасовості.

«Ми вирішили, що маємо під час облаштування використати матеріали із промисловості, яку знищила війна. Для нас важливо було використати метал з Маріуполя, з комбінату Ілліча. Щоб гіпсокартон був саме з Соледару. Ми довго шукали матеріали в різних магазинах, в інтернеті. Не все вдалося купити, але в цьому була наша велика ідея. Бо якщо розкривати тему тимчасовості, то маємо зробити це глибоко. Знищення промисловості і захоплення територій – тимчасове. І наш «Модуль тимчасовості» рано чи пізно там теж буде», – зауважив Слава Балбек.

Читайте також: Роботи художника з Луцька Андрія Калькова увійшли до міжнародного видання про культуру України

Тема гідної тимчасовості

«Архітектура тимчасова, мистецтво тимчасове, війна тимчасова», – каже архітектор і пояснює, що разом із командою прийняли рішення в соціальних проєктах працювати саме над тимчасовими рішеннями.

«Є три рівні рішень: термінові, які потрібні на зараз; тимчасові, під час яких ти маєш час підготуватись, щоб впровадити щось на постійній основі. Дуже часто в державі, в процесах не вистачає саме таких – якісних тимчасових рішень. І ми як архітектори зрозуміли, що хочемо працювати саме над тимчасовими рішеннями. Над тимчасовим, яке має бути комфортним, естетичним та гідним», – розповів Слава Балбек.

Читайте також: До Дня Незалежності в Україні відкриють найбільшу художню виставку 2023 року

У контексті цієї ідеї архітектор пригадав і про інший проєкт, який спільно із ГО «Алгоритм дій» реалізують у Луцькій громаді.

«Ми називаємо це Центром громадської взаємодії, і один з таких проєктів буде реалізований в Жидичині. Тут буде житлова зона для вимушених переселенців, але не лише житло. Також будуть місця, де можна отримати психологічну підтримку, фізіологічну реабілітацію, будуть класні навчальні програми. Загалом це буде простір, де людина має відновитися, отримати нові скіли та нові сенси, щоб жити далі», – пояснив архітектор.

Проєкт Re:Ukraine наразі реалізується у Жидичині Луцької громади та у Ворзелі біля Києва. У Луцьку така ініціатива унікальна й тим, що вперше в Україні житло для переселенців спорудять на приватній земельній ділянці за кошти приватних донорів.

«Наша мета – сказати, що житло в контейнерах – це не опція, що тимчасове житло повинно бути гідним. Коли ми почали досліджувати цю тему, з’ясували, що в Україні у 2015 році зробили п’ять проєктів тимчасового житла. На ділянки по 1 га завезли певну кількість будівельних контейнерів і заселили людей з окупованих територій. Це було екстремально швидке рішення, щоб тимчасово вирішити проблему з житлом для цих людей. Але вони прожили там вже 9 років. Уявляєте 10-річних дітей, які туди переїхали, зараз їм вже 19, і вони весь цей час жили в подібних гетто? 

Тому ми поставили перед собою завдання підняти планку тимчасового життя на інший рівень. Щоб коли якісь іноземні інвестори будуть пропонувати: давайте ми вам подаруємо 10-20-30 будівельних контейнерів під тимчасове житло, ми сказали: подивіться, як ми зробили в Луцьку, і це мінімальний приклад комфортного та гідного життя», – розповів Слава Балбек.

Нагадаємо, що переїзний арт-простір «Модуль тимчасовості» діє у Луцьку до 13 серпня включно. За вхід – довільна плата, рекомендована вартість – 150 грн. Усі кошти за квитки будуть використані для відбудови однієї зі зруйнованих під час війни арт-інституцій.

Читайте також: Нове життя Старого міста: у Луцьку відкрили музейний простір «Окольний замок» з підземеллями

Довідково:

«Модуль тимчасовості» (МОТ) – тимчасовий культурний простір, збудований із 27 контейнерів-модулів. Тут представлені роботи 28 митців із 10 країн, що об'єднані спільною темою – «Тимчасовість». Це одна з найбільших міжнародних арт-подій року в Україні. У Луцьку мобільна виставка зібрала рекордну кількість відвідувачів – 5000 людей. Луцьк став третім містом після Києва та Дніпра, куди привезли МОТ. Таку ініціативу організувала та профінансувала ГО «Алгоритм дій».

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024