До Дня Незалежності в Україні відкриють найбільшу художню виставку 2023 року

11 Серпня 2023, 11:10
Афіша виставки «Космогонія сенсів» 3808
Афіша виставки «Космогонія сенсів»

На День Незалежності в Україні відкриють масштабну мистецьку виставку, в якій беруть участь 300 українських художників. У межах цього проєкту представлять понад 500 артоб’єктів.

Відкриття відбудеться 24 серпня о 18:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку, який якраз відзначатиме п'ять років із дня заснування. Про це журналістів Район.Культура повідомили організатори.

Кураторами виставки є фундатор музею Віктор Корсак та провідний фахівець з наукової і виставкової діяльності МСУМК Олесь Томах. Роботи для участі в проєкті відібрали за результатами всеукраїнського опен-колу. Він тривав з 23 березня по 1 травня 2023 року.

Прагнення зрозуміти всесвіт та себе в ньому є головним каталізатором розвитку. Щоб верифікувати цю гіпотезу та зробити ще один крок вперед у майбутнє, музей започаткував артпроєкт «Космогонія сенсів».

Читайте також: «Космогонія: українська візія»: фрагменти найбільшої в світі картини презентували у Вашингтоні

Під час війни та боротьби за незалежність відчуття єдності, культурної ідентичності та мистецької сили стають особливо важливими для будь-якої нації. Коли кожен день є випробуванням для національного духу, виставка «Космогонія сенсів» — це прояв творчого єднання українських митців, їхня рефлексія на події сьогодення, пошук нових значень.

«Космогонія сенсів» є частиною мистецького проєкту «Космогонія», що триває з листопада 2022 року і передбачає створення художником Петром Антипом найбільшої картини у світі площею 2000 квадратних метрів. Це живописне полотно-рекордсмен складатиметься з восьми частин: «Початок», «Створення землі», «Створення природи», «Створення людини», «Створення суспільства», «Створення культури», «Створення ноосфери» та «Майбутнє». 

Кожна частина містить різні міфи, легенди, наукові теорії, символи, знаки та написи різних націй та народів. Кілька сотень фрагментів, кожен з яких є окремою повноцінною картиною, наче пазл, складаються у переосмислення історії та розвитку Всесвіту. 

Наука космогонія вивчає походження й розвиток небесних тіл та їхніх систем. Тобто, це своєрідний цикл питань: «Звідки ми з’явилися?», «Для чого це все?», «Для чого ми є, і що з цим всім буде?». Проєкт «Космогонія» дає відповіді на ці питання, але разом із тим стимулює глядача розпочати свій власний пошук істин.

Читайте також: Увійде в історію мистецтва: як художник Петро Антип створює у Луцьку найбільшу картину світу

Виставка «Космогонія сенсів» об'єднала українських митців з різних куточків нашої країни та навіть з-за кордону. На виставці відвідувачі побачать роботи художників-сучасників із усіх регіонів України, зокрема з Бучі, Ірпеня, Горлівки, Сімферополя та Севастополя. Серед робіт – живопис, графіка, інсталяція та перфоманс.

Понад 500 артоб’єктів цієї виставки розділять за символічним наповненням на «Воду», «Вогонь», «Землю», «Повітря» та «Ефір (простір)» — п'ять фундаментальних стихій світобудови. Саме ці первинні елементи світоустрою стали базовим матеріалом для будівництва космосу, що відображено в міфологіях індоєвропейців, Китаю, індіанців Північної Америки, ведійської міфології, міфології Скандинавії і навіть Давньої Греції. 

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків знаходиться в місті Луцьку за адресою: вулиця Карбишева, 1, КРЦ «Адреналін Сіті».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024