«Арт для порятунку арту»: у Луцьку відкрили Модуль тимчасовості

14 Липня 2023, 10:40
Модуль тимчасовості у Луцьку ФОТО 2575
Модуль тимчасовості у Луцьку

На Театральному майдані Луцька з'явилася металева конструкція – Модуль тимчасовості (МОТ) — яка викликає багато запитань у лучан та гостей міста. 

Журналісти Район.Культура побували на відкритті простору, аби дізнатися, що можна побачити всередині двоповерхового модульного будинку, що «як метеорит впав на центральну площу міста».

МОТ – це тимчасовий культурний простір, який відкрили 12 липня. З 13 липня до 13 серпня його зможуть відвідати усі охочі.  Усередині здавалося б «металевої бляшанки» – справжній музей із професійними спецефектами, кондиціонером та вбиральнями, а основне – виставкою робіт світових та українських митців. 

Особливістю проєкту є те, що усі артоб'єкти поєднані між собою темою тимчасовості. Експозиція покликана показати невизначеність, в якій ми всі зараз перебуваємо і водночас підтримати бажання продовжувати — жити, творити, боротися. Загалом у виставці представлені 28 художників із 10 країн світу.

Модуль тимчасовості у Луцьку представляє київська команда don’t Take Fake за ініціативи та підтримки місцевої громадської організації «Алгоритм дій», а також сприяння Луцької міської ради.

Дмитро Соболь, засновник don’t Take Fake, каже, що за час існування Модуля тимчасовості у двох містах (Київ та Дніпро), команді вдалося зібрати з квитків понад 200 тисяч доларів. По закінченню проєкту усі представлені мистецькі роботи планують продати на аукціоні в Франції. І тоді усі зібрані кошти, які вдасться отримати від реалізації МОТ, віддадуть на відновлення одного з українських музеїв, який постраждав від російської агресії.

«Арт для порятунку арту», – каже Дмитро.

Тож лучани можуть долучитися до цього порятунку, прийшовши до Модуля тимчасовості. Вхідний квиток – рекомендований платіж 150 гривень, але це не фіксована ціна. Можна заплатити більше, або ж менше, навіть нуль. Адже за словами Дмитра Соболя, мистецтво повинне бути доступним для усіх.

«Коли ми створювали цей проєкт влітку 2022 року, побачили, що музеї в Україні закриваються, відомі роботи вивозять за кордон і виставляють у світових музеях. Нам хотілося, щоб попри війну українці мали доступ до мистецтва. Кожен відвідувач може обрати будь-яку суму, яку бажає сплатити за вхід, навіть нуль: безоплатно пройти сюди може кожен. Хоча в нас є рекомендована вартість за вхід — 150 гривень».

Також засновник проєкту зізнається, що взагалі не розглядав Луцьк для презентації МОТ. Каже, що планували лише великі міста-мільйонники. Але змінив свою думку.

«Луцьк готовий до масштабних проєктів. І тут є люди, які готові їх реалізовувати. Ми робимо це тому, що маємо намір через кілька років створити в Луцьку великий креативний хаб. Схожі концепти існують у Києві та Івано-Франківську — це Unit City та Промприлад.Реновація. Це буде місце, де комунікуватимуть й взаємодіятимуть митці, фахівці з різних сфер, громадські діячі, які не є політиками, і які зацікавлені зі свого боку робити щось для міста», — підкреслює Адам Харлампович, співзасновник ГО «Алгоритм дій», яка ініціювала, аби МОТ приїхав у Луцьк. 

Тож Луцьк досить несподівано став третім містом, яке побачить унікальний проєкт наживо. Команда don’t Take Fake ще не знає, куди МОТ мандруватиме далі. Точно знають, що повезуть Модуль за кордон. Адже розповісти про Україну на весь світ є однією з основних цілей проєкту.

«Це чудова подія для нашого міста, адже Луцьк став третім містом, яке приймає «Модуль тимчасовості» — сучасний креативний мистецький простір. Передусім мені подобається із цього простору споглядати місто: тут можемо побачити Луцьк з абсолютно інших ракурсів. МОТ — крута ініціатива, яка має соціальну мету. Тішуся, що лучани, відвідуючи цей простір, також долучаться до відбудови мистецьких інституцій, які постраждали під час війни. Культура завжди на часі, особливо коли ворог цілиться  в нашу спадщину і хоче  від'єднати нас від європейського культурного простору», – зауважила Катерина Теліпська, начальниця Управління туризму та промоції Луцька.

Артпростір складається із 27 металевих контейнерів-модулів. Його архітектурну концепцію та інтер'єр розробила команда balbek bureau

«Перше, що мене вразило, як людину, афілійовану в архітектуру і дизайн, — це сам простір. Він дуже повітряний, з внутрішнім об'ємом та енергетикою. Я просто ходив і насолоджувався приміщенням. Щодо робіт — у кожній із них я бачив щось своє. Але після екскурсії від команди дізнався, що ці роботи означали для авторів. МОТ —  це доступне мистецтво для лучан як у плані цінової політики, так і в контексті розташування. Адже можна просто проходити повз і зайти в МОТ із цікавості, навіть якщо не дуже розумієш сучасне мистецтво», — зауважує Антон Шмельов, відвідувач МОТ.

Своїми враженнями від побаченого поділилася й культурна діячка міста Анна Данильчук.

«Я  дуже люблю сучасне мистецтво і коли мандрую світом стараюся відвідувати такі музеї. Для мене це про емоцію, про співпереживання: не лише зрозуміти, а й відчути. З одного боку ця війна розділила нас, а з іншого – об'єднала. Причому не тільки регіони України, але й Україну зі світом. Луцьк — така сама частинка великого світу і нам дуже важливо це усвідомити й більше ніколи не повертатися до відособленості та периферійності. Такі проєкти як МОТ надихають. Вони є голосом України і цей голос сильний тому, що складається з голосів дуже відомих митців, які говорять про Україну в складний час, але говорять з надією. Запрошую приходити сюди, вас точно багато що здивує. Адже зараз головне завдання мистецтва — дивувати, провокувати, надихати й повторювати світу, що Україна є, і вона повинна перемогти», – зауважує вона.

Читайте також: Модуль тимчасовості у Луцьку: як працюватиме артпростір

Графік роботи МОТ у Луцьку:  з 13 липня по 13 серпня. 13:00 – 20:00 у будні,  11:00 – 20:00 у вихідні.

Придбати квиток можна на вході. Рекомендована вартість – 150 гривень. За бажання кожен відвідувач може обрати більшу чи меншу суму, або ж відвідати простір безоплатно. Зібрані кошти спрямують у фонд МОТ на відновлення одного з музеїв України, який постраждав внаслідок російської агресії.

Також лучан запрошують відвідати екскурсії від команди організаторів don’t Take Fake. Їх проводитимуть кожної пʼятниці та суботи о 20:00. Графік екскурсій та квитки за посиланням.

У просторі працює гіфтстор (сувенірний магазин), де можна придбати мерч проєкту або речі із спеціальних колаборацій MOT та українських брендів і митців.

Організатори запустили конкурс для відвідувачів. За відгуки про МОТ можна отримати подарунки: фотосесію від відомого фотографа, мерч із гіфстору або ж лімітований випуск DTF Magazine. Подробиці на сторінках ГО «Алгоритм дій» у соцмережах. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024