«Хтось або Водяне серце»: у Луцьку відбулася прем’єра Літньої школи лялькарства

11 Серпня 2023, 14:22
Фрагмент з вистави Літньої школи лялькарства у Луцьку РЕПОРТАЖ 933
Фрагмент з вистави Літньої школи лялькарства у Луцьку

У Луцьку відбулася прем’єра Літньої школи лялькарства при Волинському театрі ляльок.

10 серпня учні школи презентували на сцені п’єсу «Хтось або Водяне серце» Тетяни Янко, за однойменною книгою Вікторії Амеліної. Режисер-постановник – виконувач обов'язків директора-художнього керівника театру Вадим Хаїнський. Відвідала прем'єрний показ журналістка Район.Культура.

1 липня авторка книги померла від поранення, яке отримала під час ракетного обстрілу Краматорська. Її пам’ять вшанували перед показом прем’єри хвилиною мовчання.

Читайте також: «Нас мають пам'ятати красивими»: спогади про вбиту росіянами Вікторію Амеліну

Вистава розповідає про те, як одного дня Сумний Двоногий (тобто чоловік) додає до свого акваріума дивне створіння Хтося. Новоприбулий зустрічається з пані Черепахою та рибами. На їх запитання, як його звати, він не міг представитися, адже ніколи не чув, щоб хтось його якось називав. Разом з акваріумними мешканцями, Хтось намагається зрозуміти, ким він є насправді.

Фрагмент з вистави Літньої школи лялькарства у Луцьку

Дослідивши книги, герої казки дізнаються, що новоприбулого гостя звуть Медузою або ж Водяним серцем.

Дитяча казка висвітлює тему мрії та шляху до її реалізації. Мораль історії Медуза проголошує словами: «Коли маєш мрію й багато працюєш – вона обов’язково здійсниться».

Бажання Хтося стало реальністю. Заразом з ним втілилися прагнення одинадцяти учнів Літньої школи лялькарства спробувати свої сили на сцені. Задум створити школу для наймолодших шанувальників театру виникла у Вадима Хаїнського.

Як зауважує керівник, для того, щоб діти по-справжньому полюбили театр, вони мають повністю зануритися у його атмосферу.

«Цю любов не отримаєш просто переглядаючи вистави», – пояснює він.

Вадим Хаїнський та учасники Літньої школи лялькарства

Читайте також: Це не тільки для дітей: чи зможе новий директор театру ляльок зробити його цікавим для волинян

Упродовж дев’яти днів, учні намагалися осягнути усю творчу роботу театру. Діти не лише навчалися акторської, ораторської та вокальної майстерності, а і самі створювали ляльки для вистави.

Щодня діти займалися з акторами театру, працювали над вправами, що розвивають акторські навички. Згодом відбувся майстер-клас художниці-постановниці Олесі Іщук зі створення необхідного атрибуту – ляльки. Як пояснив керівник школи, він не хотів розділяти акторську від художньої роботи, адже дітей цікавить і те, що відбувається у цехах театру.

Учасники літньої школи лялькарства створюють ляльки

«Діти були залучені у кожний етап створення вистави. Вони знайомилися з п’єсою за настільним читанням, малювали ескізи декорацій, іграшок. Виготовляли ляльки з картону та придумували, як ними керувати. Наш керівник музичної частини Костянтин Яворський розповів їм про процес написання мелодій для вистави… Осягнути цей багаж за дев’ять днів дуже важко. Адже потрібно не лише працювати над дикцією, а і вчитися злагоджено працювати в команді, вчитися уважності на сцені», – поділився думками Вадим Хаїнський.

Учасники літньої школи лялькарства створюють ляльки

Під час створення вистави, діти вирішили змінити фінал.

«Ми довго тренували їх кумедного танцю, який вони мали виконати наприкінці вистави. Але за день до прем’єри діти запропонували розвеселити публіку анекдотами», – розповів режисер.

Урок вокальної майстерності

«Батьки із захватом розповідали: «Ми ніколи не бачили, щоб наші діти так кудись поспішали». Учні дуже полюбили і навчання, і саме  приміщення. Адже це не просто театральна студія. Це театр, справжній театр, і в цьому і особливість цієї школи», – поділився художній керівник.

Двоє учениць Літньої школи поділилися своїми емоціями після завершення навчання.

«Я виконувала роль Пані Черепахи. Черепаха – моя улюблена тварина, тому мені дуже подобається мій образ. Найбільше, що мені запам’яталося зі школи, це як ми виготовляли ляльок. Я б напевно хотіла бути художником-постановником в театрі, коли виросту», – розповіла акторка Ольга Булґакова, яка прибула зі Слов’янська, Донецька область.

Учасники літньої школи лялькарства створюють ляльки

«Мені дуже сподобалася співпраця з акторами, наші заняття. Але найцікавіша частина навчання – виступати на сцені перед глядачами. Щоб ми краще показали наші ролі, нас вчили як «оживляти» наших ляльок, щоб глядачі повірили, що вони – справжні», – згадує Ярина Масюк, виконавиця ролі Риба-Котик.

Нагородження учасників школи дипломами

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024