Два документальні фільми про війну в Україні отримали нагороди на кінофестивалі Sheffield DocFest 2023

19 Червня 2023, 16:40
Кадр з фільму «Звідки куди». Фото: Sheffield DocFest 2023 1456
Кадр з фільму «Звідки куди». Фото: Sheffield DocFest 2023

Документальні фільми про війну в Україні «Звідки куди» Мачека Хамела та «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова здобули нагороди на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Оголошення переможців Sheffield DocFest 2023 відбулося 18 червня. Про це повідомили на сайті кінофестивалю.

Стрічка «Звідки куди» (In the Rearview) отримала головну нагороду Міжнародного конкурсу. Фільм ілюструє збірний образ українських біженців – дітей, жінок, літніх людей, чоловіків тощо, які після вторгнення Росії змушені покинути свої домівки і їхати у невідоме майбутнє.

Кадр з фільму «Звідки куди». Фото: Sheffield DocFest 2023

Режисер фільму – Мачек Хамел. Це спільний проєкт Франції, Польщі та України. Як зазначили в журі фестивалю, ця нагорода надається фільмам, які найкраще демонструють сильне художнє бачення та сміливу оповідь.

«Створений з інтимністю та делікатною повагою, ми, члени журі, були приголомшені блискучою простотою цього фільму, який робить нас попутниками у всесвітній одіссеї виживання та втечі», – пояснили свій вибір члени журі.

«Нам бракує слів, нас переповнює радість. Кожен фестивальний відбір, кожна нагорода та міжнародне визнання – це ще одна можливість продовжувати підвищувати обізнаність про війну, яка все ще триває. Слава Україні!» – відреагували на перемогу автори фільму.

Прем'єра стрічки «Звідки куди» відбулася у травні цього року на Каннському кінофестивалі.

Читайте також: Довгі аплодисменти та розірваний килим: у Каннах показали фільм про евакуацію українських біженців

Спеціальною відзнакою Тіма Гетерінгтона нагородили документальну стрічку «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова. Ця нагорода вручається фільму та режисеру, які найбільше відображають спадщину фотожурналіста та режисера Тіма Гетерінгтона, який загинув при висвітленні бойових дій у Лівії у 2011 році.

«Переможець премії Тіма Гетерінгтона 2023 року – фільм, який найбільше втілює дух і спадщину журналіста, на честь якого її назвали, є твором дивовижної мужності та моральної ясності, надає зворушливий контекст знайомим зображенням», – зазначило журі премії.

Читайте також: Вийшов трейлер документального фільму Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі»

Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі». Фото: Sheffield DocFest 2023

24 лютого Мстислав Чернов з фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко приїхали до Маріуполя як представники Associated Press. Фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, порятунок автора стрічки та його колег з оточеного російськими військами міста.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024