Тандем голосу та органу: у Рівному відкрили ХХ фестиваль органної музики

10 Лютого 2023, 19:43
Ірина Криворученко та Вероніка Струк 1689
Ірина Криворученко та Вероніка Струк

У Рівному відкрили щорічний фестиваль «Органний собор – 2023».

Захід пройшов 9 лютого у Залі камерної та органної музики. Слухала органні твори Баха та Вівальді, дізнавалася, як готували інструмент, у чому головна ідея фестивалю та збирала перші враження учасників журналістка Район.Культура.

Кожен органний концерт запамятовується, як перший, адже мало який інструмент може викликати одночасно і захват, і занепокоєння. В один момент дивувати величчю, а в інший – легкістю.

Читайте також: У Рівному пройде щорічний фестиваль органної музики

«Органний собор» проходить у Рівному вже вдвадцяте і за такий довгий період часу складно знаходити те, що все ще може здивувати глядача. Цього року попри війну організатори вирішили не скасовувати фестиваль, та навіть спробували подивитися на нього під іншим кутом.

«Ми дуже раді, що всупереч усім труднощам, всупереч війні ми продовжуємо плекати традиції й продовжуємо запрошувати талановитих органістів. Усе почалося двадцять років тому, коли Святослав Мельничук, тодішній директор Рівненської філармонії, ініціював фестиваль «Світ дивовижний органа». Орган – це серце цієї зали, він щоразу нам нагадує про сакральне минуле костелу святого Антонія. Він щоразу нас занурює у метафізичні глибини органної музики. Як приємно, що наші органні імпрези мають своїх постійних і відданих шанувальників. Коли ми компонували фестивальну програму, нам було важливо продемонструвати орган у поєднанні з іншими інструментами і, власне, з вокалом», – розповіла художня керівниця Рівненської обласної філармонії Руслана Варнава.

Щоб глядачі змогли насолодитися якісним звучанням, у філармонії провели ретельну підготовку органу до фестивалю. Зокрема, запросили з Києва відомого органного майстра Дмитра Береговського.

Читайте також: «Таємниці органного залу»: що приховує історія колишнього рівненського костелу

«Насправді орган – це унікальний і тонкий інструмент, який потребує особливого обслуговування. Він потребує поточного ремонту, капітального, а він не проводився раніше. Тому завдяки нашому чудовому майстру Дмитру Береговському ми утримуємо орган в більш-менш належному стані. У нас були проблеми з електричною частиною, тому що усі ці перепади світла, відключення – були нюанси з проводкою й усе це, завдяки Господу і Дмитру, ми знівелювали. Зараз все звучить прекрасно. Ми також звернулися до керівництва області, аби вони хоч якимось чином сприяли нам і у нас не відключали світло. Тому що орган ми не ризикуємо підключати до генератора. Там ще й потрібен генератор трифазний. У нас його немає в наявності. Але я сподіваюся, що все буде гарно, що сьогодні ми стартанемо, відбудуться всі чотири цих різножанрових концерти й усе буде гаразд», – поділилася деталями директорка Рівненської філармонії Елеонора Стеценко.

Вероніка Струк

Відкривати фестиваль випала честь органістці з Одеси Вероніці Струк, яка вже не вперше виступає на сцені Рівненської філармонії. Вона обіймає посаду концертмейстера з класу вокалу та органістки Одеського національного академічного театру опери та балету, а також працює у євангельсько-лютеранській кірсі святого Павла.

За словами Вероніки, вона отримала найкращі враження від початку фестивалю.

«У мене дуже добрі почуття. Я на підйомі. Я розумію цю атмосферу й приєднуюсь до музичного фронту незламності. Ми це робимо й у нас в Одесі: проводимо концерти і в опері, і в кірсі, виїжджаємо до наших військових. Культурне життя у нас велике і я бачу, що у вас теж така ж ситуація. Мені дуже приємно, що ми всі разом, що ми об’єднані. Що ми віримо в нашу перемогу. Якщо моя музика дає якісь позитивні емоції, то я буду щаслива», – зазначила музикантка.

Найпершим цього вечора, звісно, звучав Бах. Як пояснила Вероніка Струк, його твори обовязково мають бути в концертній програмі, адже органістка працює в німецькій лютеранській церкві, а мистецтву гри на органі навчалася у Німеччині.

«Бах для мене – це номер один», – зізналася органістка.

Читайте також: Ах, яка солодка на смак кава: у Рівненській філармонії презентували «Кавову кантату» Баха в джазовому аранжуванні

Окрім Баха, до концертної програми Вероніки Струк увійшли також інші німецькі, а також французькі композитори.

«Німецький романтик Фелікс Мендельсон, якого ми всі знаємо як автора весільного маршу. Але це був дуже серйозний музикант і він зробив дуже багато для розвитку німецької й світової музичної культури ХIX століття. Він є родоначальником жанру органної сонати й сьогодні пролунали дві частини з його Першої органної сонати фа мінор. Вони найбільш яскраві. Ну і далі французи. Чому французи? Минулого року було 200 років з дня народження Сезара Франка, його називають французьким Бахом. Хоча він жив у ХІХ столітті, він зробив дуже багато. І Відор, чию симфонію я грала, це його учень. Всі композитори цього часу грали на органі у Франції й написали дуже багато цікавої музики. Це можна грати без кінця», – розповіла Вероніка Струк.

Ірина Криворученко та Вероніка Струк

Родзинкою концерту стали виступи Заслуженої артистки України, солістки Рівненської філармонії Ірини Криворученко. Саме її сопрано глибоко вразило глядачів у поєднанні зі строгим звучанням органа.

«Це як дати життя новій пісні, новому твору. Відкриття – це дуже почесна місія для мене, адже від того, як відбудеться перший концерт, залежить і подальший настрій. Має йти хороший резонанс, що наш Органний зал радо вітає слухачів, гостей і відповідно це відповідальність для артистів. Тому що на такого роду фестивальні концерти глядач, як правило, більше реагує. Через це більша кількість наших поціновувачів нас стимулюють для того, щоб ми поновлювали репертуар, не розслаблялись ні в якому разі. Звичайно, відкриття сьогодні цього фестивалю нам дає стимул для подальшої творчості», – поділилася враженнями Ірина Криворученко.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Солістка зізналася, що виступати під акомпанемент органа – це особливі моменти й це її найулюбленіший вид супроводу вокалу.

«Вероніка Струк чудовий акомпаніатор. Вона дуже тонко відчуває музику і ми з нею творили сьогодні дива. Сподіваюся, що все вдалося», – відзначила співачка.

Відкриття промайнуло, та на поціновувачів одного з найзахопливіших інструментів – органу – чекають ще три концерти відомих органісток: Світлани Бардаус, Валерії Балаховської та Олени Мацелюх. Орган звучатиме у поєднанні з камерним оркестром, а фестиваль відкриватиме малознані композиторські та виконавські імена.

Читайте також: У Луцьку організували концерт камерної музики для військових на реабілітації

«Російська агресія змобілізувала наш колектив. Ми на зло ворогам наповнюємо простір нашого міста різноманітними подіями. Не припиняємо популяризувати українську класичну музику. Українських виконавців. Ми тримаємо стрій. Звісно ми хочемо, щоб був аншлаг, але ми раді усім тим глядачам, які з нами постійно. Ми їм вдячні за це», – зауважила Елеонора Стеценко.

Ірина Криворученко, Дмитро Береговський та Вероніка Струк

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024