У Рівному пройде щорічний фестиваль органної музики

08 Лютого 2023, 12:20
Фото зі сторінки рівненської обласної філармонії у фейсбуці 918
Фото зі сторінки рівненської обласної філармонії у фейсбуці

У Рівненській обласній філармонії відбудеться ювілейний XX фестиваль «Органний собор – 2023».

Фестиваль триватиме з 9 лютого по 5 березня 2023 року. Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори.

Як зазначають у філармонії, за традицією сцена Зали камерної та органної музики стане майданчиком для експериментів та спілкування музикантів із публікою. 

«Головна ідея фестивалю – продемонструвати органну музику в поєднанні з оркестром, вокалом, сольними інструментами, познайомити слухачів з широкою музичною палітрою епох, стилів, жанрів, нагадати відомі та відкрити малознані композиторські та виконавські імена», – розповідають організатори. 

Перший фестиваль органної музики Рівненська обласна філармонія провела у 2003 році. Ініціював захід директор філармонії Святослав Мельничук. Презентували фестиваль під назвою «Світ дивовижний органа». У 2007 році фестиваль перейменовано на «Поліфонічні фрески». У 2012 році до 25-річчя Зали камерної та органної музики вже традиційний міжнародний фестиваль змінює свою назву на «Органний собор» і розширює музично-географічні обрії.

9 березня о 19:00 цьогоріч відкриють фестиваль заслужена артистка України Ірина Криворученко та органістка Вероніка Струк, яка обіймає посаду концертмейстера з класу вокалу та органістки Одеського національного академічного театру опери та балету.

«Мені подобається бувати і грати у Рівному. Тут своя особлива культурна енергетика, чудова природа та архітектура, а будинок камерної та органної музики — є справжньою перлиною міста. Ця будова, мов із казки, має свою особливу атмосферу та акустику, які підсилюють всі барви органу. А це дуже важлива річ у музичному мистецтві, бо виконавець малює звуками», — поділилася думками Вероніка Струк у коментарі для Суспільного.

Впродовж фестивалю у рівнян та гостей міста також буде можливість послухати органістку Світлану Бардаус, яка працює в Чернівецькій обласній філармонії. Музикантка була однією з перших українських органісток, що грала в Парижі.

Завітає до Рівного і солістка Національного будинку органної та камерної музики України Валерія Балаховська. А також провідна українська органістка, солістка Рівненської філармонії, Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика, а також Будинку органної та камерної музики у Львові Олена Мацелюх. Органістка є продюсеркою і співорганізаторкою двох Міжнародних Фестивалів органної музики у Рівному – «Musica viva Organum» («Жива музика органу») та «Festival Organ Cathedral» («Органний собор»).

Звучатимуть у концертній програмі фестивалю твори як західноєвропейських композиторів, як-от: Баха, Пахельбеля, Вівальді, Гайдна, Мендельсона, Франка, Відора, Райнберґера, так і українських авторів: Бортнянського, Колесса, Шуха, Камінського

Насолодитись справжньою, великою музикою у філармонії закликають усіх охочих. Придбати квитки можна за посиланням або у касі Органного залу.  

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024