Ах, яка солодка на смак кава: у Рівненській філармонії презентували «Кавову кантату» Баха в джазовому аранжуванні

29 Січня 2023, 20:13
Герої «Кавової кантати» 2031
Герої «Кавової кантати»

У Рівному відбулося унікальне дійство з ароматом кави – кантата Йоганна Себастьяна Баха прозвучала в оновленому аранжуванні та з осучасненим сюжетом.

Захід пройшов 28 січня у Рівненській обласній філармонії. Чому джазові інтерлюдії з'явилися у фугах Баха, а сюжет кантати XVIII століття досі залишається актуальним – дізнавалася журналістка Район.Культура.

Спустившись до «Мистецького цоколя», здається, що потрапляєш до справжньої кавярні. Перед гостями – звичні для подібних закладів столики зі стільцями, за якими відвідувачі кавярні чекають на еспресо та капучино, а щоб згаяти час – грають у шахи чи читають книги. Між ними час від часу сновигають офіціанти та бариста, який, як головний персонаж кавярні, переймається за якість напою та перевіряє його готовність до приходу найважливіших гостей.

Як і кілька століть тому, позаду грає оркестр, втім, тепер барокові мелодії набувають легкості завдяки джазовим інтерлюдіям, яких у новому аранжуванні додає диригент Академічного камерного оркестру філармонії Юрій Скрипник.

«Ми старалися додавати найменше нового, щоб не спаплюжити цю прекрасну музику: трішки ритмів і перченої гармонії. Це було як свіжий вітер. Бах – це композитор, якого виконують і в рок-обробках, і в джазових. Я думаю, якби він був зараз живий, то не був би проти саксофона, наприклад, чи барабанів. У деяких місцях ці барабани прослуховуються в його музиці, просто в нього, мабуть, не було такої можливості», – розповідає диригент.

В основу «Кавової кантати», створеної Бахом, лягла новела поета-сатирика Крістіана Фрідріха Генріці, що творив під літературним псевдонімом Пікандер. У результаті саме цей твір виявився передвісником жанру комічної опери.

«Ми поставили кавову кантату Баха, яка насправді жанрово не є кантатою. Тут немає хору. Це фактично «зінгшпіль»  – такий різновид комічної німецької опери, яка виникне вже після Баха. Особливістю нашого режисерського прочитання були певні розмовні діалоги, вірші, які наша режисерка Таніна Позняк підібрала спеціально для цього. Актуальності ми додали і в костюмах, і у сценографії, і у віршах. Бах завжди на часі насправді, але тут ми ще й трохи антуражу додали: джазового, стилістичного. Це відразу його урбанізує», – зауважує художня керівниця філармонії Руслана Варнава.

За сюжетом, старий Шлендріан бажає, щоб його донька Лізхен відмовилася від кави, якою вона, на його думку, надміру захоплена. Але дівчина настільки обожнює каву, що не зважає на погрози батька, аж доки той не ставить умову – якщо вона продовжить пити цей напій, то він заборонить їй виходити заміж. Лізхен погоджується припинити пити каву, але в такому випадку нареченого Шледріан має знайти для доньки вже сьогодні.

Історія XVIII століття про стосунки між батьками та дітьми, вічна тема заборон та обмежень залишається зрозумілою і сучасному глядачу. Та у прочитанні, яке представили рівнянам, герої кантати стають ближчими завдяки роботі режисерки Таніни Позняк. Старий Шледріан займається нерухомістю, хоче, щоб донька навчалася банківської справи, а головна локація дійства – кав’ярня – має назву Feel harmony, співзвучну з місцем проведення заходу.

«Ми постаралися зробити постановку на сучасний лад. Насправді «Кавова кантата» – це свого роду перша реклама кави у світі. Тому що вона дійсно була написана Бахом на замовлення власника кавового будинку Циммермана в Лейпцигу. Він попросив, щоб той написав такий твір, щоб популяризувати цей напій. А ми вирішили доповнити його жартами й трішечки допрацювати сюжет», – розповідає Таніна Позняк.

Режисерка постановки Таніна Позняк, яка зіграла роль Нори

Із сучасних доповнень в кантаті – прозові вставки, написані самою режисеркою, а також віршовані уривки про каву, які створила сучасна поетеса й надала дозвіл на їх використання.

За словами диригента Юрія Скрипника, над постановкою кантати працювали трохи більше ніж три тижні, але над задумом міркували значно довше.

«Працювала одна велика команда філармонії й ми постійно збиралися, обговорювали. На репетиціях народжувалися якісь нові ґеґи», – уточнює режисерка.

Головна ідея поставити кантату належить солістці філармонії – Анастасії Янцур. Члени команди запевняють – усі люблять каву, тож постановка правдива.

«Ми ще ті кавомани! От і зійшлися», – з посмішкою зауважує Таніна Позняк.

До ритуалу кавування протягом дійства залучають і гостей. Щойно головна героїня Лізхен, роль якої виконує Анастасія Янцур, отримує від баристи свою філіжанку, напій та шоколад пропонують кожному з відвідувачів.

Кава у «Мистецькому цоколі» цього вечора панує у звуках, запахах та навіть на картинах, адже у залі також експонують роботи рівненського художника та дизайнера Олексія Огня, намальовані кавою.

Картина Олексія Огня

Картина Олексія Огня

Панування цього напою для Філармонії не нове, адже кавярня була в цьому залі не фігуральна, а цілком реальна.

«Рік тому ми почали свої зміни в «Мистецькому цоколі». Так і знайшлася ця назва, бо тут усе про мистецтво. Вона нас надихає експериментувати й сьогоднішня вистава тому приклад. Ми рухаємося далі: проводимо ремонти у нашій вітражній залі й, звісно, започатковуємо коворкінг у зоні колишньої кав’ярні. Тут буде і кава, і хороший вайфай, і можливість творчим особистостям, митцям поспілкуватися, попрацювати в затишному, гарному, атмосферному місці», – поділилася планами директорка Рівненської філармонії Елеонора Стеценко.



 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Відвідати майбутній простір зможуть усі охочі. «Мистецький цоколь» навіть зараз відкриває свої двері для жителів усіх навколишніх будинків та будь-кого, хто опиниться поблизу під час повітряної тривоги, адже простір працює також як укриття.

А от наступного разу побачити, почути та спробувати наживо «Кавову кантату» кавомани та поціновувачі музики зможуть 11 лютого о 18:00.

Академічний камерний оркестр Рівненської обласної філармонії

Коментар
28/03/2024 Середа
27.03.2024
20:39
26.03.2024