Сотні прихильників, обійми та книги: у Луцьку побував Сергій Жадан

24 Січня 2023, 09:31
Сергій Жадан із прихильницями РЕПОРТАЖ 1795
Сергій Жадан із прихильницями

Сергій Жадан, відомий український письменник, музикант, громадський діяч та волонтер побував у Луцьку, щоб зустрітися зі своїми прихильниками на автограф-сесії, а також зіграти концерт зі своїми «Собаками».

Зустріч відбулася у Культурному Укритті 23 січня, й стала стартовою для нового фестивального року для команди «Фронтера». На ній побувала й журналістка Район.Культура.

Згідно із оголошеним розкладом, луцькі прихильники письменника з 15:00 і протягом години мали би купувати нові книги, робити спільні фото з кумиром та брати автографи. Після чого пів години – для спілкування з журналістами. Та Жадан розбиває усі часові рамки, адже на зустріч прийшла така кількість людей, що захід прийшлося продовжувати ще майже на годину. 

Черга до Культурного Укриття

Аби письменник залишив підпис на згадку, лучани приносили власні книги, дехто міг похвалитися усім літературним доробком письменника, а також блокнотики, футболки та рукописи з написаними віршами. Хтось просив розписатися прямо на своєму тілі.

Деякі прихильники приносили й подарунки письменнику: іграшки, смаколики, хенд-мейд дрібнички. Та найціннішими для усіх стали обійми та спільні фото на згадку.

За словами самого ж автора, йому дуже приємно, що до нього прийшла така кількість саме молодих людей.

Разом із Сергієм Жаданом до Луцька завітав і Святослав Померанцев, видавець, президент Міжнародної літературної корпорації Merydian Czernowitz. Саме йому вдавалося створити позитивну атмосферу протягом усього часу в Укритті, а також саме у нього можна було придбати нові книги Сергія Жадана. Були навіть такі екземпляри, які можна було купити дешевше. 

Особливо присутнім сподобалась фраза Святослава, яку він промовив майже о 16:00, коли саме за планом мала початися розмова з журналістами, а черга з прихильників була ще досит великою: «Ну все, тепер через вас нам доведеться відміняти прес-конференцію!». На що лучани відреагували гучними оплесками.

До слова, за словами Святослава Померанцева, їм і справді довелося відміняти прес-конференції у деяких містах через надзвичайно велику кількість людей. У Луцьку все ж виділили 10 хвилин між автографами та обіймами, та дали можливість журналістам поспілкуватися із письменником. 

Читайте також: Страшенно симпатична історія, або Інтерв'ю Сергія Жадана у Луцьку

Нагадаємо, що у січні минулого року журналісти Район.Культура брали у Сергія Жадана інтерв'ю і говорили про розвиток культури в Україні, про творчі плани на майбутнє. Лютий 2022 року вніс корективи у життя кожного українця. Тож письменник розповів про сьогодення рідного Харкова, свою волонтерську діяльність, допомогу Україні за кордоном та як він реагує на свої численні міжнародні нагороди. Та не зважаючи на те, що величезну частину часу Жадан нині все ж витрачає на волонтерку, він говорить про важливість життєдіяльності культури у ці складні часи, та можливість спілкування з людьми.

Тож митець нині багато подорожує Україною, виїздить за кордон, та все одно повертається до рідного Харкова. Письменник тішиться можливості взяти участь у турі з «Жадан і собаки». Адже частину з зароблених коштів музиканти віддають на волонтерство. І хоч рідне місто нині напівпорожнє, у ньому не працюють театри, бібліотеки та інші заклади культури, він любить Харків, адже це місто де він народився та виріс. Своєю чергою, письменник тішиться, що у Луцьку нині вирує культурне життя. 

Читайте також: «Дуже харківська й дуже «собача»: Жадан і Собаки презентували нову пісню

Сергій Жадан пояснює, що для того, щоб допомогти Батьківщині, немає значення у якій точці України ти знаходишся. 

«Мені здається, що зараз можна бути корисним будь-де. Можна робити бізнес на Волині – і платити податки, а можна жити в Харкові – і не мати роботи, і насправді відчувати себе трішки непотрібним», – пояснює письменник.

Читайте також: Харків співає на війні: як музиканти підбадьорюють людей

За кордоном, за словами письменника, нині більший інтерес та емпатія до України. 

«Ми працювали з берлінським ПЕН-центром, вони зібрали для нас доволі велику суму коштів. Ми купили 2 пожежні машини та з десяток генераторів. Поляки теж нам допомагали... Тобто там розуміють, що у нас відбувається», – каже Сергій Жадан.

Жадан також є очевидним рекордсменом по кількості отриманих міжнародних нагород та премій. 

«Я розумію, що зараз ці премії – це премії для України. Скоріше за все, такий жест ввічливості та підтримки. Тому, нічого особистого», –  зауважує митець.

Читайте також: Жадан – у трійці культурних діячів року від одного з найвпливовіших видань Німеччини

Щодо того, якому фонду ліпше скинути гроші, або ж кому допомагати, Сергій Жадан – не багатослівний, адже у цій війні усі рівні, і усі роблять те, що у їх силах.

«Там немає своїх, немає чужих, немає тих, кому треба допомогти в першу чергу. Всі наші: хлопці і дівчата», – каже письменник.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024