Україна презентує власний стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку

21 Жовтня 2022, 12:58
Український стенд у Франкфурті 2052
Український стенд у Франкфурті
Український національний стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку-2022 включає близько 40 публічних і фахових заходів англійською та німецькою мовами за участі понад 70 письменників, культурних діячів, правозахисників, митців та лідерів думок з України, Німеччини, Австрії, Тайваню, Болгарії. 
 
Ярмарок стартував 19 жовтня та триватиме до 23 жовтня. Цього року дискусійна панель українського стенда нерозривно пов’язана з темою війни. Серед учасників й відома уродженка Луцька Оксана Забужко, яка презентує із читаннями свою книгу «Найдовша подорож».
 
Український національний стенд «Наполегливість існування» на ярмарку є результатом надзвичайної синергії багатьох організацій. Він має власну сцену для спеціальної й публічної програми англійською та німецькою мовами. Це унікальний хаб, на якому не тільки експонуються понад 40 видавців з України, які представляють понад 500 книжок, а й можуть взяти участь у програмі заходів інші представники книжкової галузі, які вже мають свій стенд. Це все стало можливим завдяки масштабній підтримці Франкфуртського книжкового ярмарку.
 
Свої видання на стенді загальною площею близько 100 квадратних метрів розмістять українські видавництва, зокрема Vivat, «Віхола», «Чорні вівці», «Маміно», «Моторний Равлик», «Видавництво Старого Лева», «Артбукс», «Видавництво Анетти Антоненко», Meridian Czernowitz, «Моя книжкова полиця», «Ранок», «Лабораторія» та інші.
 
 
До слова, на ярмарок повезли й книги волинських письменниць: Орести Осійчук – «Абрикосова книгарня» від видавництва «Наш формат», а також книжки Олександри Шутко, яка досліджує та пише про життя Роксолани.
 

«Для перемоги України нам потрібен інтерес іноземних видавців до українських книжок, купівля прав на переклад, аби якнайширша аудиторія отримала можливість почути український голос. Було б добре, якби замість 100 - 150  назв українських книжок, які видавалися іноземними мовами останні кілька років, тепер перекладалося хоча б по 200 - 300 або ще більше назв. Достойні книжки та автори у нас є. Україні потрібна підтримка, щоб зберегти книговидавничу галузь і відновити її, щоб відновити зруйновані бібліотеки й закупити нові книжки для бібліотек, зокрема йдеться про нові переклади світової літератури», – зазначає Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Цьогорічна українська програма не пропонує розважальних тем. Однак, окрім дискусій про поточну ситуацію, організатори знайомлять відвідувачів з українською культурою, книжковим дизайном та книжковим мистецтвом.

Читайте також: Юрій Андрухович став лауреатом німецької премії

Друга частина дискусійної програми відбудеться у п’ятницю та суботу у Франкфуртському павільйоні за участю міжнародних гостей та експертів з України та Німеччини.

21 жовтня о 18:30 нове звучання української поезії ХХ століття представить перформанс «Фокстроти» — проєкт Мистецького Арсеналу за участі Сергія Жадана, Юрія Гуржи та Люби Якимчук, спеціально адаптований для німецької публіки. Візуальну складову створили художниця-колажистка Гриця Ерде та медіамитець Євгеній Арлов. Кураторка — Оксана Щур. Переклад текстів німецькою — Беатрікс Керстін.

Читайте також: Голос Наталії Ужвій звучить в музичному проєкті Жадана і Гуржи

Сергій Жадан, котрий цьогоріч отримає головну нагороду Франкфуртського книжкового ярмарку — Премію миру німецьких книгарів, — також читатиме свою поезію на головній сцені Ярмарку в суботу, 22 жовтня.

Нагадаємо, програма українських заходів курується спільно Українським інститутом книги та Goethe-Institut в Україні і є складовою частиною комплексного пакета заходів, на які Міністерство закордонних справ Німеччини виділяє кошти з додаткового бюджету на 2022 рік, щоб пом’якшити наслідки загарбницької війни росії проти України.

Візуальним оформленням стенда став мотив мозаїки «Дерево життя» Алли Горської, яку знищили в Маріуполі внаслідок бойових дій у липні цього року. Звернення до цих мотивів лише підкреслює готовність українства рішуче обстоювати своє існування у війні та свідчить про непохитність наміру бути собою.

маріуполь
Знищена мозаїка

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024