Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів

27 Червня 2022, 17:23
Сергій Жадан 1835
Сергій Жадан

Українському письменнику, перекладачеві і музиканту Сергію Жадану присудили Премію миру німецьких книгарів 2022.

Про це повідомила опікунська рада премії у Франкфурті-на-Майні, — пише Читомо.

Німецька асоціація книготоргівлі відзначила Сергія Жадана «за його видатну мистецьку роботу та за те, що він допомагає людям під час війни, ризикуючи своїм життям».  

Читайте такожСтрашенно симпатична історія, або Інтерв'ю Сергія Жадана у Луцьку

За словами асоціації, тексти Жадана «розповідають, як війна і руйнування входять у цей світ і впливають на людей. При цьому письменник знаходить свою власну мову, яка показує нам потужним і диференційованим способом те, на що багато хто не звертає уваги».

«Дякую німецьким книговидавцям та книгорозповсюджувачам за цьогорічну Премію Миру. Дуже важливо, що в німецькому інформаційному просторі присутня Україна. Важливо, що восени на Франкфуртському книжковому ярмарку, де ця премія вручається, Україна буде предметом обговорення. Ми потребуємо зброї, але інформаційної підтримки ми потребуємо так само. Ми маємо перемогти в цій війні, ми мусимо захистити своє майбутнє. Тому нині кожен вияв підтримки української культури працює на нашу перемогу. Величезна подяка всім за солідарність!» — прокоментував Сергій Жадан.

Нагадаємо, у квітні Сергій Жадан отримав Премію Свободи від фундації Франка Ширрмахера. А у червні стало відомо про присудження письменнику Премії Європейського Банку реконструкції та розвитку.

Читайте також: Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Довідково: Премія миру німецьких книгарів (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) — міжнародна премія миру, яка щорічно присуджується з нагоди проведення Франкфуртського книжкового ярмарку.

Церемонія вручення проходить у франкфуртській Церкві Святого Павла. За статутом, премію присуджують особистості, яка «своєю діяльністю у галузях літератури, науки і мистецтва зробила видатний внесок в утвердження ідеї миру».

Премія миру присуджується Спілкою німецьких книгарів (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). ЇЇ сума становить 25 000 євро.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024