В Україні закликають ООН врахувати злочини проти прав людини, здійснених росією в Україні

21 Квітня 2022, 15:28
Палац культури «Молодіжний», знищений російськими окупантами / Фото з допису Людмили Денісової 1135
Палац культури «Молодіжний», знищений російськими окупантами / Фото з допису Людмили Денісової

В Україні закликають Комісію ООН з розслідування порушень прав людини врахувати факти злочинів та порушень, здійснених росією під час знищення культурних пам'яток, де перебували люди, протягом повномасштабного військового вторгнення в Україну.

Таке звернення опублікувала Людмила Денісова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Подаємо текст без змін:

«Ворог знищує пам’ятки культурної спадщини українського народу. Війська країни-агресора цілять в унікальні споруди і символи міст. Як наслідок — десятки знищених церков, театрів, меморіалів.

Напередодні окупанти обстріляли творчу Мекку Маріуполя — палац культури «Молодіжний», розміщений в історичній споруді 19 століття, що збереглася з того часу.

Стіни будівлі зазнавали руйнувань і під час Другої світової війни, але тоді нацистам не вдалося його знищити, на відміну від дій рашистських окупантів.

Унаслідок авіаудару 16 березня 2022 року був повністю зруйнований драматичний театр міста Маріуполя, який є пам’яткою архітектури, історії та монументального мистецтва.

В обох випадках у будівлях перебували цивільні мирні люди, які ховалися в укритті від смерті.

«Знищення і пошкодження об’єктів матеріальної культурної спадщини України є грубим порушенням росією, як членом ЮНЕСКО протоколів Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей під час військових конфліктів», — Людмила Денісова.

Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні».

Читайте також:

Палац культури «Молодіжний», знищений російськими окупантами / Фото з допису Людмили Денісової
Палац культури «Молодіжний», знищений російськими окупантами / Фото з допису Людмили Денісової
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024