Мінкультури збирає докази злочинів російських окупантів щодо культурної спадщини

21 Березня 2022, 17:20
Зруйнована в Чернігові будівля колишнього кінотеатру імені Щорса 1625
Зруйнована в Чернігові будівля колишнього кінотеатру імені Щорса

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки продовжує збирати докази варварства російських окупантів щодо культурної спадщини.

Про це повідомило Міністерство на своїй сторінці у фейсбуці.

«росія стратегічно руйнує не лише українські міста та інфраструктуру, але також й українську культурну спадщину. Музеї, архітектурні пам’ятки, палаци, церкви стають цілями російських ракет та обстрілів. Адже справжня мета путіна — винищення української нації, культури, історії та ідентичності. Україна цього не допустить!» — йдеться в дописі.

«росія обов’язково відповість за ці злочини!» — Мінкультури.

На сайті Міністерства зазначається, що МКІП України підтримує постійний контакт з культурними інституціями (підпорядкованими безпосередньо міністерству і не тільки), наскільки це можливо в сьогоднішніх умовах. Адже від роботи на місцях залежить реалізація будь-яких планів. Питання збереження музейних цінностей та плани дій на випадок надзвичайного стану були опрацьовані до початку російського вторгнення, проте реальна карта бойових дій внесла, на жаль, свої корективи. 

«Наразі органи державної влади, громади та фахівці докладають усіх зусиль, щоб захистити людей та культурну спадщину України. Наприклад, Одеса та Львів працюють над облаштуванням фізичного захисту для об’єктів культурної спадщини в міському просторі. По всій країні музейні фахівці роблять усе можливе для убезпечення колекцій. Поряд з цим, ми просимо журналістів та активістів утримуватись від поширення інформації про наявні способи захисту, вжиті музеями або місцевими мешканцями, місце перебування або переміщення музейних цінностей під час війни. Публікація або передача таких даних неперевіреним особам та організаціям наражає на небезпеку як людей, так і музейні предмети», — зазначила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України, під час брифінгу, який відбувся 17 березня.

Читайте також: Мінкультури просить не поширювати інформацію про переміщення об’єктів культурної спадщини

Вона також нагадала, що МКІП оголосило збір інформації щодо пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини, вчинених російськими військами на території України. МКІП просить свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надсилати фото або відео докази через ресурс.  Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Також ці матеріали можуть бути використані як докази для кримінальних проваджень проти причетних до злочинів відповідно до українського та міжнародного законодавства. 

Україна має потужну підтримку музейних колег та пам’яткоохоронців з усього світу. Зокрема, пропозиції допомоги надали всі провідні об’єднання, у тому числі міждержавні, та фахові мережі — ЮНЕСКО, Міжнародний комітет Блакитного щита, Міжнародна рада музеїв (ІКОМ), Міжнародна рада пам’яток та видатних місць (ІКОМОС), Міжнародна рада архівів, Міжнародна рада бібліотек, благодійні фонди, окремі інституції — музеї і не тільки.

Важлива роль належить українським громадським ініціативам, котрі опікуються захистом культурної спадщини у воєнний час та підтримкою фахівців, котрі опинилися в скрутному становищі через бойові дії або окупацію. Серед них — Штаб порятунку спадщини, члени якого входять до профільної робочої групи при МКІП, Музейний кризовий центр, Ukrainian Emergency Art Fund. 

Читайте також: «Швидка музейна допомога»: в Україні запустили фінансову підтримку для музеїв

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024