Тартак завершив існування: реакції в мережі

21 Січня 2022, 16:11
Фото з першої офіційної фотосесії Тартака 1159
Фото з першої офіційної фотосесії Тартака

Знаковий для української музики гурт «Тартак» оголосив про кінець своєї кар'єри. 

Восени 2021 року колектив відсвяткував своє 25-річчя, а вже 20 січня 2022 ошелешив усіх заявою про завершення існування. 

«Ми, музиканти Тартака, сьогодні офіційно завершуємо свою роботу у складі групи. Дякуємо усім хто підтримував наші намагання втримати на ходу цю легендарну машину, але занадто багато перешкод ми зустріли на шляху. За майже два роки існування Тартака в оновленому складі нам вдалось створити між собою справжню колективну синергію і це дало натхнення рухатись далі», – повідомили на офіційній сторінці гурту в фейсбуці.
Також музиканти анонсували  свій новий проєкт, над яким вони зараз плідно працюють. Тому кінець «Тартаку», а музика – вічна.
«Вже не можемо дочекатись прем'єри першої, дебютної роботи. До зустрічі!», – кажуть музиканти.
Безперечно, заява про завершення «цілої епохи», як пишуть прихильники гурту в мережі – це ціла сторінка в історії української музики, яку перегорнули. Багато прихильників кажуть, що очікували цього, адже «Тартак» у більшості асоціюється тільки з Сашком Положинським. Також фани пишуть, що буквально виросли на піснях гурту, на багатьох саме їхні пісні зробили вплив в напрямі українізації. 
 
Нагадаємо, що гурт створив Олександр Положинський, та 2020 року він шокував прихильників тим, що «Тартак» далі йтиме без нього.
 
 
Сам Олександр Положинський теж відразу відреагував на рішення колег.
«Хоч мене, як засновника, ніхто з музикантів не попередив, це не стало для мене несподіванкою. Я цього давно очікував і навіть публічно висловлював свої припущення щодо цього», – написав співак на своїй сторінці в фейсбуці.
За словами засновника «Тартака», йому прикро, що так все закінчилося, бо музиканти у гурті були класні і я дуже хотів, щоб вони досягли успіху в оновленому складі без нього. 
«Випереджаючи можливі запитання та відповідаючи на вже поставлені, хочу зауважити, що відновлювати «Тартак» в жодному з його варіантів поки не планую. Разом з тим творчу діяльність не припиняю, пісні Тартака на своїх концертах, очевидно, виконуватиму, варіанти можливих одноразових виступів «Тартака», в якості якогось ексклюзиву на честь певних знакових подій, як і раніше, припускаю», – зауважив Сашко Положинський.
 
Тим часом студійна робота над новими піснями самого Положинського  теж триває: три різні саундпродюсери на трьох різних студіях наполегливо працюють над цим. Музикант записує композиції як Олександр Положинський, і спільно з проєктом «Був‘є».
 
Журналісти Район.Культура зібрали найцікавіші думки людей з мережі Фейсбук щодо розпаду «Тартака».
 
«Тартак» для 99,99% спільноти – це Олександр Положинський і тому не уявляю як би він міг існувати далі...», – каже Роман Шостя.
«Теж не сказати, що здивований, бо Тартак без Положинського – це все-таки як Дорз без Морісона. Сорі за порівняння. Разом з тим, величезна повага за мужність закрити цю пречудову главу. Бажаю ще багато нових хітяр і бойовиків! Дякую за Тартак», – зауважив Максим Паленко.
«Я на початку двотисячних у Севастополі так тішився вашим фізичним дискам, що це закарбовано в мені назавжди. Дякую», – Максим Кицюк.
«Шкода, але нічого не вдієш. Дякую Сашку і усім музикантам, та дотичним людям за величезний вклад у музичну бібліотеку України. Це була класна повчальна історія про те, що не лише попса в цій країні рулить. Знаю (і сам такий) велику кількість музикантів, які брали Тартак за взірець для того, щоб творити свою музику. За це вам окреме спасибі», – Андрій Тимчук, «Флайза».
«Тартак – це була епоха. Дякую всім вам за неї. Вона відійшла, щоб звільнити місце новому і це чудовий закон життя», – Влад Пучин.
«Фактично Тартака не стало з відходом Положинського. Сьогодні відбувся доконаний факт, що ідея живе, поки нею займається головний її мотиватор. З нами завжди буде Тартак, його пісні та спогади з драйвових концертів). А ще чекаю на нові виступи Положинського», – роздумує Павло Данильчук.
«Усім музикантам та Сашку добра та натхнення творити у власних проєктах. Є різні етапи в житті. Це нормально, що гурти припиняють своє існування! Нічого дивного, все логічно. Це говорить про те, що кожен учасник гурту іде до саморозвитку, а не до шаблонного мислення та шаблонної творчості, яка уже сформувалась роками. Тобто вона не погана, а унікальна, і тому вона має свої обмеження, та не дає вийти за ці межі», – Віктор Верба «Мотанка».
«Дякую, для мене гурт – легенда, з яким я зростав (мені 37), граючи у баскет, ходячи у походи і тусячи по дворах з мафоном і волкменом) А потім двіжуючи вже у ДАПі. Та і по теперішній день)) Дякую, пацани! А гурт – на вічно, – Кирило Недря.
«Коли я в дитинстві почув «Прокрутіть цю пісню по радіо», я зрозумів, що українське – це круто. І з того часу жодного разу не змінив думки. Але я пам'ятаю те відчуття досі, коли з поміж російськомовного моря винирнула та пісня... Уявляю, як на той момент це було важко».
«Для мене Тартак – це ге гурт, це епоха! Я мала щастя формуватись під впливом вашої творчості! Нових ідей, творчих злетів!», – Марічка Маційовська.
«Дякую Вам за цілу епоху!», – Дмитро Геращенко.
«Що тут сказати, крім як «культовий гурт». Дякую, що він був. Неоціненно, коли дистанційно з Луцька жартуєш у робочому чаті про близьку необхідність внутрішнього оновлення (дедлайн горить, «чайник» закипає), а керівник відділу в своєму Дніпрі такий: круто, Тартак!) Не одною Лесею Луцьк відомий, і не одним Монатіком», – Анна Шишкіна.
«Покійся з миром, Тартаче. Було класно. Я полюбив вас у юності, юність залишилась зі мною на завжди ,а значить і любов до вас також вічна. До самої пенсії», – каже Руслан Левчук.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024